kookroom vervangen

Je bent lekker aan het koken, en staat op het punt om kookroom te gebruiken. En dan bedenk je opeens dat je helemaal geen kookroom in huis hebt. Het kan dan zijn dat je niet in de gelegenheid bent om naar de supermarkt te gaan. Dit komt iedereen wel eens voor. Maar gelukkig kan je kookroom vervangen door verschillende producten. Bekijk hieronder welke dit zijn!

In dit artikel vind je

Vervangers voor kookroom

Hieronder een lijstje met verschillende vervangers van kookroom, de eerste komt toch het best in de buurt van kookroom: 

 1. slagroom
 2. crème fraise
 3. ( koffie) melk
 4. yoghurt
 5. roomkaas

Kookroom vervangen door ongezoete slagroom

Kookroom vervangen door ongezoete slagroom

Kookroom kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt doordat kookroom een ​​gezonde variant is van slagroom (in hoeverre is deze gezond te houden). Het is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.

Door het vetgehalte is de slagroom gemakkelijk te kloppen. Omdat kookroom minder vet bevat, is het onmogelijk om te kloppen. Dit komt doordat het vet in kookroom is vervangen door verschillende bindmiddelen en smaakstoffen. Als je slagroom gebruikt, worden je gerechten nog romiger en vetter. Om dit te doseren kun je melk of water en wat maizena toevoegen.

Kookroom vervangen door crème fraise

U kunt de kookroom ook vervangen door crème fraise. Net als slagroom heeft crème fraise een hoger vetpercentage, ongeveer 35 tot 45 procent. Hierdoor heeft de crème fraise ook een romige smaak en is deze gemakkelijk te vervangen door kookroom. Bijkomend voordeel is dat de crème fraise door het vetgehalte minder snel loslaat en zowel voor koude als warme gerechten gebruikt kan worden. Hierdoor is crème fraise zeer geschikt waardoor het product gemakkelijk te vervangen is door kookroom.

Kookroom vervangen door yoghurt

Kookroom vervangen door yoghurt

In sommige gevallen kan yoghurt ook kookroom vervangen. Als je magere yoghurt gebruikt, is deze gezonder. Houd er echter rekening mee dat yoghurt dunner is in vergelijking met kookroom. Yoghurt heeft ook een zure smaak, dit product is alleen geschikt voor koude gerechten. Hoe hoger het vetpercentage in het product, hoe geschikter het is voor warme gerechten.

Kookroom vervangen door melk

Kookroom vervangen door melk

Als je thuis geen kookroom hebt, kun je ook melk gebruiken in plaats van kookroom. Het enige verschil is dat melk weinig vet bevat in vergelijking met kookroom. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten enigszins ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen. Je kunt ook kokosmelk gebruiken in plaats van kookroom.

Kookroom vervangen door koffiemelk

Room kan gemakkelijk worden vervangen door koffiemelk. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten wanneer u koffiemelk gebruikt in plaats van kookroom. Als je koffiemelk gebruikt als vervanging voor het indikken van je saus of soep, zorg er dan voor dat je deze niet meer hoeft te koken. Dit voorkomt dat het gaat schiften.

Kookroom vervangen door roomkaas

Als je thuis geen kookroom hebt, kun je ook roomkaas gebruiken. Roomkaas maakt het gerecht romiger.

Wat is kookroom?

Het vetgehalte van kookroom is 20%. Vind je het vetgehalte van kookroom te hoog, dan kun je ook voor een light product kiezen. Door het verschil in ingrediënten zoals zetmeel en bindmiddel is het niet nodig om de kookroom te koken. Bij het maken van de saus zal deze op een gegeven moment dikker worden. Kookroom is een multifunctioneel product geschikt voor diverse gerechten. Je kunt kookroom toevoegen aan de soep, of toevoegen aan zoute taart of kruidensaus.

Het verschil tussen kookroom en room

Er is een verschil tussen kookroom en room. De kookroom bevat een bindmiddel. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de crème niet stolt. Als je kookt met een ander soort room, kan dit condenseren. Je kan dit voorkomen door als laatst room toe te voegen aan je gerecht,  zonder de saus te verhitten. Je kunt ook andere bindmiddelen gebruiken, zoals maïszetmeel.

Zelf kookroom maken

Het is onmogelijk om de kookroom zelf te maken. Dit komt omdat kookroom een gisting van melk is. Daarom kun je het niet zelf maken, je kunt het alleen in de supermarkt kopen. Als je kookroom wilt maken, is er nog een andere optie als alternatief. Je kunt de onderstaande stappen volgen, namelijk:

Stappenplan kookroom alternatief

Stap 1:  Smelt roomboter in een pannetje.

Stap 2: Voeg bloem toe en blijf roeren, totdat het mengsel klontvrij is. 

Stap 3: Voeg melk en vloeibare room toe.

Stap 4: Laat het in z’n geheel warm worden en breng het op smaak met wat kruiden.

Veel gestelde vragen

 • Met hoeveel producten kan je kookroom vervangen?
  • Dit kan je met 5 producten doen, bekijk hier welke dit zijn.
 • Wat is het verschil tussen kookroom en room?
  • Kookroom bevat een bindmiddel, ben je benieuwd naar de andere verschillen klik dan hier!
 • Kan ik koffiemelk gebruiken als vervanger?
 • Ik heb alleen yoghurt in huis, kan ik dit gebruiken als vervanger?
  • Ja dat kan, maar vooral voor koude gerechten. Je kan het ook voor wat warmere gerechten gebruiken, maar dan moet je wel op iets letten. Lees hier waar je precies op moet letten.

Gerelateerde berichten