Je bent onderweg met je auto als je ineens een piep hoort. Je voelt je meteen gestrest. Piept de V-snaar van de auto? Of misschien piepen de remmen van de auto? Kraken de ruitenwissers niet? Als je eenmaal de bron van het signaal hebt gevonden, ben je er echter niet. Waarom piept de multi-belt bijvoorbeeld? En is het piepen van de remmen in uw auto gevaarlijk? Op deze blog vind je antwoorden op al deze vragen en meer!

Wanneer spreken we over een Piepend Geluid?

Laten we dit duidelijk maken voordat we beginnen. Wat bedoelen we precies met dit piepen in uw auto? Als we het hebben over het gierende geluid dat een auto maakt, bedoelen we een hoog, monotoon geluid. De frequentie en omvang van het geluidssignaal kan variëren.

Auto maakt piepend geluid bij het opstarten

Als je auto piept bij het starten en / of wegrijden, maar anders niet, kan dat erg vervelend zijn. Het kan immers moeilijk zijn om de oorzaak direct vast te stellen. In dit geval is de boosdoener vaak dezelfde: een slippende V-riem of een multiriem-riem. Het komt vaak voor dat de V-snaar of poly-V-snaar in uw auto hierdoor geluid maakt. Dit kan veel vragen oproepen. Zie de volgende vier kopjes voor meer informatie. Als u zeker weet dat de V-snaar of multiriem-snaar geen probleem is, raden wij u aan een werkplaats of autodealer te bezoeken.

V-snaar en een multriem

Voor degenen onder ons die niet bekend zijn met de term, is de V-riem het auto-onderdeel dat de dynamo en de waterpomp op het voertuig aandrijft. Bij modernere auto’s zie je vaak dat de multiriem de taken van de V-snaar overneemt en ook de airconditioning en stuurbekrachtiging aandrijft. De V-vormige snaar is te herkennen aan de V-vorm, vandaar de naam. Hij zit altijd strak in de auto. De poly V-riem is breder en vlakker dan de V-riem en heeft, in tegenstelling tot zijn grote broer, geen uitsteeksels.

Piepende V-snaar bij het opstarten van de auto

Een multiriem of een V-snaar die piept – dit komt vrij vaak voor. Meestal zie je de V-snaar piepen als de auto start of start. Meestal wordt dit veroorzaakt door het slippen van de aandrijfriem. Zoals beschreven in het vorige hoofdstuk, drijft een V-snaar of een multiriem-snaar verschillende delen van de auto aan, zoals de dynamo. Bij het starten van het voertuig is het de bedoeling dat de dynamo stroom levert aan onderdelen zoals de waterpomp. Hierdoor werkt de dynamo harder. Als de V-riem of V-riem echter niet voldoende gespannen is, bestaat de kans dat deze gaat slippen. Dit leidt tot het slippen van de V-snaar of poly-V-snaar en dus tot een piepend geluid van de auto.

Gevolgen van een defecte V-snaar

Een kapotte aandrijfriem kan ernstige gevolgen hebben voor uw auto. Het komt erop neer dat de accu niet meer kan opladen als de V-snaar of multiriem breekt. Dit voorkomt dat de auto start. Andere onderdeelgerelateerde functies, zoals koeling, stoppen ook met werken totdat het onderdeel is vervangen.

U doet er dus zeker goed aan om het piepen van de poly-V-riem of V-riem te verhelpen als het nog kan zodat u niet plotseling kunt stoppen. Een beschadigde V-snaar of geribde riem kunt u natuurlijk altijd vervangen als deze kapot gaat.

Piepende Multiriem of V-snaar Verhelpen

Gelukkig zijn er veel manieren om een ​​piepende multiriem of V-snaar te verhelpen. De beste manier is om de onderdelen gewoon te vervangen. Dit kunt u zelf doen, maar het is gemakkelijker om dit uit te besteden. Als u net langs een dealer of garage rijdt, kunt u ongeveer 90 euro verliezen. Wil je het probleem zelf oplossen met een piepende multiriem of een V-snaar? Dit is mogelijk zolang uw auto is uitgerust met een V-snaar. Het vervangen van meerdere banden is lastiger, dus uitbesteden

Om de V-snaar zelf te vervangen, maakt u de dynamo los en schuift u deze iets naar achteren. Dit zorgt voor meer druk op de onderdelen. Op deze manier kan de oude V-riem worden verwijderd en kan er een nieuwe V-riem worden gemonteerd. Zet vervolgens de generator weer op zijn plaats en draai hem weer vast. Het zou nu mogelijk moeten zijn om het piepen in de auto op te lossen! Mensen op internet beschreven ook andere oplossingen, zoals het aanbrengen van kaarsvet op de driehoeksriem. Deze oplossing is echter tijdelijk en kan gevaarlijk zijn omdat de motor moet draaien. Tenzij u echt op zoek bent naar een snelle, korte termijn oplossing, raden wij dit af.

Remmen van auto piepen

Komt het piepende geluid van uw auto uit de wieldop van uw auto? Dan kunnen het de remmen zijn die een hard geluid maken. Hieronder leest u meer over deze situatie.

Piepende remmen bij zacht remmen

Als je alleen hard gilt als je licht remt, kan dit een veel voorkomende ziekte zijn. Dit kan kleine gevolgen hebben, maar het kan ook grote gevolgen hebben. Om erachter te komen, is het belangrijk om erachter te komen waar het probleem precies zit. Het is zo simpel als het steken van steentjes tussen de remvoering en de remschijf van een auto. U kunt dit probleem oplossen door de auto een tijdje achteruit te rijden. Stof op dezelfde plek kan er echter ook voor zorgen dat de auto gaat gillen. Dit is meestal moeilijk te elimineren. Bovendien kan slijtage van de remschijven ervoor zorgen dat de remmen van de auto gaan piepen. Het blijkt dat dit meestal de oorzaak is van het piepen van de remmen. Remslijtage kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt aanbevolen om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Om erachter te komen, is het belangrijk om erachter te komen waar het probleem precies zit. Het kan zo simpel zijn als het vast blijven zitten van steentjes tussen de remvoering en de remschijf van een auto. U kunt dit probleem oplossen door de auto een tijdje achteruit te rijden. Stof op dezelfde plek kan er echter ook voor zorgen dat de auto gaat piepen. Dit is meestal moeilijk te verwijderen. Bovendien kan slijtage van de remschijven ervoor zorgen dat de remmen van de auto gaan piepen. Het blijkt dat dit meestal de oorzaak is van het piepen van de remmen. Remslijtage kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt aanbevolen om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Remmen piepen bij het rijden

Als de remmen kraken tijdens het rijden, is er een probleem. Dit betekent dat de remmen slippen. Naast dat het geluid, meer brandstofverbruik en slijtage veroorzaakt, kan het ook voor problemen zorgen. Hoe langer u blijft rijden, hoe slechter de situatie. Daarom is het absoluut aan te raden om naar de garage of dealer te rijden en hen te vragen naar de remmen te kijken.

Piepende Trommelrem

In de praktijk zul je vaak merken dat slecht contact tussen bepaalde onderdelen ervoor kan zorgen dat de trommelrem gaat piepen. Het is verstandig om vroeg te komen en de remmen te controleren. Indien nodig kan de rem worden gerepareerd. Zo weet je in ieder geval met zekerheid waarom de trommelremmen kraken

Zijn Piepende Remmen bij je Auto Gevaarlijk?

Het is moeilijk om de vraag te beantwoorden of de piepende remmen van uw auto gevaarlijk zijn. Het antwoord op deze vraag is tenminste ja en nee. Het hangt af van de reden. Er zijn veel redenen voor het kraken van de remmen van een auto. De rem maakt misschien een hard geluid uit een klein ding, maar er is ook een hard geluid uit een harder geluid. Afhankelijk van de reden kunt u verder rijden, of is het verstandig om in de garage te parkeren. Als u het niet zeker weet, is het beter om de rem te controleren. Zo weet u zeker waarom uw remmen kraken en of de remmen correct zijn.

Parkeersensor stopt niet met piepen

Een achteruitrijsensor of achteruitrijsensor die blijft piepen, kan snel vervelend worden. Er zijn enkele mogelijke redenen. Ten eerste kan er iets in uw auto zijn dat de opname van de sensor blokkeert. Zo kan een trekhaak of kentekenplaathouder ervoor zorgen dat de parkeersensor blijft piepen. Als het probleem zich echter plotseling voordoet, is dit meestal niet het geval. De tweede mogelijkheid is dus dat een van de parkeersensoren defect is. Schade aan de sensor kan ertoe leiden dat de achteruitrijsensor continu piept. In dit geval is het verstandig om de garage te bellen. Ze kunnen erachter komen welke sensor kapot is en hoe ze deze kunnen repareren

Ruitenwissers piepen op de voorruit

Een krakende ruitenwisser kan vervelend zijn. In ieder geval wordt het rijden in de regen er niet leuker op. Er kunnen veel redenen zijn voor dit harde geluid. Probeer deze problemen te identificeren voordat u de oplossing toepast. Laat je de auto piepen omdat de ruitenwissers vuil zijn? natuurlijk wel. Vuil tussen de wisser en de voorruit verhoogt de wrijving. Deze wrijving zorgt er vervolgens voor dat de wisser krast. Dit is eenvoudig op te lossen door de wisser en rubber apart schoon te maken. Om dit te doen, veegt u de wisser af met warm zeepachtig water en droogt u deze vervolgens af met een doek. Sprenkel vervolgens wat alcohol op het rubber om ze schoon te maken. Veeg vervolgens het mes af en gebruik wat glasreiniger om hetzelfde te doen. Als het inderdaad stof is, stopt de wisser hierna met piepen.

Maar door ouderdom kunnen ruitenwissers ook krassen. Het rubber van de wisser zal na verloop van tijd hard worden en een hard geluid veroorzaken. In dit geval is het verstandig om de oude wisser gewoon te vervangen door een nieuwe wisser. Hieronder heb ik een relatief goedkope wisser geïntroduceerd en een goede maatstaf gegeven. Deze zouden het probleem moeten oplossen!

Meest gestelde vragen

Gerelateerde berichten