Het is inmiddels alweer bijna twee hele decennia geleden dat we onze vertrouwde guldens ingeruild hebben voor de euro. Met de invoering van de nieuwe munteenheid veranderden er een hoop dingen. Een van deze wijzigingen was de benoeming van biljetten. In de volkstaal had men namelijk allerlei verschillende namen voor het geld: van een joetje tot een rooie rug.

Deze namen roepen inmiddels bij velen van ons goede herinneringen op. Maar benamingen van geld als een ‘geeltje’, een ‘meier’ of een ‘rooitje’ zeggen de jongere generatie tegenwoordig niets meer. Zelf kan ik me ook nog weinig herinneren van het guldentijdperk.

Daarom ben ik de boeken ingedoken en heb ik me verdiept in deze oude biljetten. Maar ik heb ook zeker de guldenmunten niet links laten liggen. Mijn bevindingen lees je in deze blog!

Wat is een Vuurtoren?

Het was een roze bankbiljet van 250 gulden(ongeveer 113 euro), genoemd naar de vuurtoren op het bankbiljet.

Om iets met Nederlandse kenmerken op de bankbiljetten te zetten, koos hij in plaats van stereotiepe molens, tulpen etc. voor een vuurtoren, die in zijn ogen het Nederlandse water- en zeetransport weerspiegelt. De vuurtoren bestaat wel en staat in Haamsted.

joet geld

Wat is een Gulden?

Laten we opnieuw beginnen. Ik heb het op deze blog over “Florin’s leeftijd”, maar wat is Florin precies? Voor de jongere generatie is dit concept misschien een compleet mysterie.

In 2002 is de euro als munteenheid van Nederland geïntroduceerd. Dit betekent dat betalingen in ons kleinelandje in deze exacte valuta worden gedaan. In 2002 was Florin ongeveer 45 cent waard.

Onder hen zijn nog steeds euromunten en bankbiljetten met dezelfde waarde in gebruik. Zelfs als de waarde van Meyer bijvoorbeeld in euro’s is, wordt een bankbiljet van 100 euro soms Meyer genoemd.

Wat is een Rooie Rug (Rooitje)?

De naam van de rode achterkant komt van de kleur van het originele bankbiljet van 1000 dong, dat al jaren rood is. Hoewel de kleur later is veranderd in groen, verwijst de naam nog steeds naar rood, vul alstublieft 1.000 euro in.

Wanneer de Snipers-video “wijn van achteren” in het water gooit, is het concept onlangs weer populair geworden en wordt de dollar nog steeds gewoonlijk “rooi” genoemd.

hoeveel geld is een rug

Wat is een Meier?

In de tijd van de Nederlandse gilde was Meyer 100 Nederlandse gulden(ongeveer 45 euro).Naast Meyer worden 100 gulden ook wel outriggers genoemd, genoemd naar de outriggers die ooit op valuta werden getoond, maar ook de woorden “bank” en “mutje” worden gebruikt.

We hebben een andere brief. De betekenis van het woord “meyer” in het Hebreeuws heeft niets met geld te maken, omdat het woord “meyo” in het Hebreeuws “honderd” betekent.

Overigens wordt het woord “Meyer” nog vaak gespeld als “Meyer”. Dat is niet goed. Als u zoekt naar de betekenis van het woord “primair”, krijgt u een veelgebruikte achternaam in plaats van geld.

hoeveel is een meier

Wat is een zonnebloem?

Onder de zonnebloem ligt een bankbiljet van 50 gulden(ongeveer 23 euro).De naam is ontleend aan de enorme zonnebloem afgebeeld aan de rechterkant van het bankbiljet.

Die ook is gemaakt door Hagenis Otier Ochsenaar, die opnieuw zocht naar dingen die normaal Nederlands waren om op de bankbiljetten te zetten, maar niet in stereotypen wilde vervallen . Raak een zonnebloem.

zonnebloem geld

Wat is een geeltje?

Zelfs in het Florijnse tijdperk was geld geel. De gele is 25 gulden, oftewel ongeveer 11 euro. Geld dankt zijn naam.

Van 1861 tot 1909 was geel geel. Na 1909 bleef geel in omloop, maar er was een nieuw rood, maar zelfs een paar jaar nadat de nieuwe kleur was aangenomen, werd geld geel nog steeds genoemd.

Het werd geïntroduceerd en later werd er weer een geel Nederlands guldenbiljet uitgegeven. Als je iemand vraagt ​​wat geel is, zullen ze deze vraag nog steeds van harte beantwoorden voor de prijs van 25 dong. Ondanks de kleur wordt het nieuwe geld nog steeds geel genoemd.

geeltje geld

Alle geldmunten

Er zijn verschillende soorten munten genoemd en hier zetten we ze nog een keer op een rijtje.

Stuiver

Tot 2002 was de kleinste munt die in Nederland werd gebruikt de pence en de prijs was 0,05 gulden (ongeveer 2 dollarcent). Het is echter niet altijd de kleinste munt. Er werden ook munten verkocht tot de 20e eeuw. De waarden zijn 0,005, 0,01 en 0,025 gulden: de helft, een stuiver en de helft. Sommige mensen in Nederland gebruiken nog steeds de belastingwaarde van 5 eurocent munten.

Dubbeltje

De kosten voor Double Dime bedragen 0,10 gulden (ongeveer 5 eurocent).Dit concept is misschien bekender, maar het wordt nog steeds veel gebruikt in onze taal. Het woord “cent” wordt bijvoorbeeld gebruikt om een ​​onzekere situatie aan te duiden, en Dagobert Duck heeft geluksdubbels. De kosten voor het kwartaal waren 0,25 gulden (ongeveer 0,11 euro).

Kwartje

“een kwart” wordt nog steeds gebruikt in Nederlandse spreekwoorden: “Een kwart is gevallen” en “Een man geboren voor een dubbeltje wordt nooit een kwart” is waarschijnlijk de bekendste. Deze gemeenschap wordt ook wel “Haytzhe” genoemd. Daarom is er een gezegde “werk hard voor werk”.

Gulden

Florin is de euro van vandaag: de standaardvaluta. De kosten bedragen 0,45 euro. De munt wordt ook wel de snavel genoemd, de bout om de pols. Tot 1948 waren er halve gulden in omloop, wat, zoals je misschien al geraden had, gelijk stond aan halve gulden.

Rijksdaalder

Rijksdaalder, ook wel Ricks, Knaak, Hinterrad of Wagenrad genoemd, heeft een waarde van 2,50 gulden (circa 1,13 euro) en is de hoogste munteenheid van de Nederlandse munt, omdat de munteenheid jaarlijks met tien gulden wordt afgeschaft. In 1936, vóór de introductie van vijf in 1988, werd thaalder van hetrijk ‘: aangenomen volgens de beslissing van het Duitse parlement.

Vijfje

De geschiedenis van Florijn is er tweemaal vijf geïntroduceerd, een munt meteen nominale waarde van 5 gulden (ongeveer 2,27 euro). Van 1826 tot 1912 was de tweede keer tussen 1988 en 2002. Voor de tweede keer verving de munt het in omloop zijnde bankbiljet van 5 gulden. Munten worden ook wel “laag”, “grote Kobe” of “fiets” genoemd. Tien tot vijftig gulden (tussen 4,54 en 22,69 euro) zijn ook officiële munten en kunnen tot 2002 worden betaald, hoewel deze munten alleen bij speciale gelegenheden worden geslagen voor herdenkingsmunten en verzamelmunten. Ter gelegenheid van de 350ste herdenking van de vrede van Munster werd in 1998 bijvoorbeeld 50 gulden geslagen.

Ik hoop dat je het een en ander van deze blog hebt geleerd! Heb je nog een gele oude burgemeester, of zelfs een rode rug? U kunt de meeste valuta dan voor 1 januari 2032 bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam omrekenen naar euro’s. Helaas kun je alleen minder verdienen met Rijksdaalder, een stuiver of een andere guldenmunt, die alleen voor 1 januari in euro’s kan worden ingewisseld. 2007Maar wees gerust, de oude munt is nu een prachtig stuk in de Nederlandse geschiedenis. Het is geweldig om het te hebben!

Veelgestelde vragen

Wat is een Vuurtoren?

Klik hier voor meer informatie

Wat is een Geeltje?

Klik hier voor meer informatie

Wat is een Zonnebloem

Klik hier voor meer informatie

Wat is een Gulden?

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde berichten