oliebollen bewaren

Oud en nieuw breekt bijna aan en dat betekent…… oliebollen! Lekker voor bij de koffie of warme chocolademelk. Bij 2 of 3 oliebollen raak je al snel vol en wil je de volgende dag nog net zo genieten als de dag ervoor. Maar hoe zorg je ervoor dat je oliebollen vers bewaart? Daar kom je snel achter.

In dit artikel:

Hoe kan ik het beste oliebollen bewaren?

Hoe bewaar ik het beste oliebollen?….. Deze vraag wordt vaak gesteld. Om antwoord te geven op je vraag, zijn dit de manieren van hoe je de oliebollen kunt bewaren:

 1. In een afgesloten zak/doos
 2. Op kamertemperatuur
 3. In de diepvries

 1. oliebollen in een afgesloten zak/doos bewaren.

Het beste is natuurlijk om eerst je oliebollen te laten afkoelen. Vervolgens kun je de oliebollen in een afgesloten zak bewaren of in een afgesloten Tupperware doos. 

2. Oliebollen op kamertemperatuur bewaren

Als je de volgende dag nog van je oliebollen wilt genieten zou ik de oliebollen op kamertemperatuur bewaren. Dan zijn de oliebollen voor maximaal 2 dagen nog vers. 

Tip: Bewaar je oliebollen nooit in de koelkast! Maar gewoon op kamertemperatuur. 

3. Oliebollen in de diepvries bewaren

Als je de oliebollen langer dan 2 dagen wilt bewaren, volg je dezelfde stapsgewijze, maar dan stop je de oliebollen in de diepvries. Zo kan je na ongeveer 3 maanden nog steeds genieten van jouw overheerlijke oliebollen.

Voor hoe lang kun je oliebollen bewaren?

Oliebollen kunnen maximaal 2 dagen lang houdbaar blijven, maar je kunt je oliebollen ook in de diepvries stoppen. Dan kunnen je oliebollen maximaal 2 à 3 maanden bewaren.

Kun je oliebollen invriezen?

Als je langer dan 2 / 3 dagen van je oliebollen wilt genieten, Kun je je oliebollen invriezen. Op deze manier blijven de oliebollen ongeveer 2 a 3 maanden goed. 

Voordat je je oliebollen gaat verpakken, laat je ze eerst goed afkoelen. Vervolgens verpak je de oliebollen luchtdicht. Als je dat niet doet heb je een groot kans dat je oliebollen uit gaan drogen. 

Let wel op! Wanneer je de oliebollen uit de vriezer haalt, laat je ze zelfstandig op kamertemperatuur ontdooien en niet in de magnetron. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de oliebollen knapperig worden opgewarmd?

Je kan je oliebollen op verschillende manieren opwarmen. 

Om je oliebollen knapperig op te warmen, raad ik je aan om ze in de oven op te warmen. Voordat je ze erin stopt, moet je de oven eerst voorverwarmen op 200 C, vervolgens doe je de oliebollen erin voor ongeveer 10 à 15 minuten. 

En Tadaaaa…! Als resultaat heb je een heerlijk knapperig oliebol. 

Hoe kan ik mijn oliebollen warm maken?

Zoals ik al aangaf je kunt op verschillende manieren je oliebollen warm maken.

Als de oliebollen uit de vriezer komen, laat je ze eerst ontdooien. Daarna kun je de oliebollen in een voorverwarmde oven van 200 C opwarmen voor ongeveer 10 à 15 minuten. 

Je kan je oliebollen ook opwarmen in een airfryer en magnetron. Maar het lekkerste is natuurlijk in de oven. 

Veelgestelde vragen

 • Waarom blijven mijn oliebollen plakken aan de pan:
  Dit kan gebeuren bij friteuse waarbij het warmte-element in de olie hangt of er te veel oliebollen in de pan zitten.
 • Hoe komt het dat mijn oliebollen van binnen niet gaar worden:
  Vermoedelijk komt dat doordat je oliebollen op een te hoog temperatuur zijn gebakken. waardoor je oliebollen een snel donkere kleur hebben gekregen. Aan de buitenkant lijken ze gaar, maar van binnen zijn ze nog klef.
 • Wat is de juiste temperatuur van de oliepan: 
  Dat verschilt als je een oliebollendeeg pak koopt staat meestal aangegeven wat de juiste temperatuur is. De gemiddelde temperatuur is tussen +- 180 c en 190 c
 • Kan ik mijn oliebollenbeslag bewaren voor de volgende dag: 
  Nee dat kan niet. Oliebollenbeslag bestaat uit gist en als je je beslag te lang laat rijzen, worden je oliebollen te luchtig.
 • Mijn beslag rijst niet: Merk je dat je oliebollenbeslag niet wilt rijzen, dan zou het vermoedelijk liggen aan de omgevingstemperatuur. Omdat je omgevingstemperatuur te koud is. Laat dan je beslag in de oven rijzen. Verwarm eerst je oven op 50 c, zodra je oven verwarmt is zet je die uit. Vervolgens leg je je afgedekte oliebollenbeslag in de oven en mag je de deur op een kiertje open laten staan. 

Gerelateerde berichten