Macaroni, penne, pasta, ravioli, tortellini, enz. Wist je dat er naar verluidt 700 (!) Verschillende soorten pasta zijn? De ene is klein, de andere is rond en de andere is vol, maar ze zijn allemaal afkomstig uit Italië.

Pasta is een onmisbaar onderdeel geworden van de Nederlandse keuken. Ongeacht de leeftijd, iedereen vindt het leuk. Dit is natuurlijk niet zo gek, want je kunt er mee doen wat je wilt. Saus, geen saus, warm en koud, veel groenten, weinig groenten, wat je maar wilt.

Veel mensen vinden het moeilijk om te bepalen hoeveel pasta elke persoon nodig heeft om te koken, voldoende is. Hierdoor wordt er vaak te veel pasta gekookt en verdwijnt deze in de prullenbak. misdrijf!

Tip aan Martijn vooraf: Verdien je nog teveel? Doe het in een bakje en ga morgen lunchen

Gelukkig zijn er enkele handige richtlijnen om te bepalen hoeveel gram pasta per persoon u nodig heeft, waarbij u zich concentreert op het soort gerecht en het specifieke type pasta dat wordt gebruikt.

Per persoon hoeveel gram ongekookte macaroni?

Wil je weten hoeveel pasta je nodig hebt als bijgerecht of voorgerecht, gebruik je macaroni? Als voorgerecht en bijgerecht kun je in principe 60 gram ongekookte macaroni per persoon gebruiken.

Nu denk je misschien: voorgerecht? Ja inderdaad. Omdat in Italië macaroni niet altijd het hoofdgerecht is. Eerst krijg je vaak soep, dan spaghetti. Dan komt het hoofdgerecht, dat meestal uit vlees of vis bestaat.

Bent u Italiaans? Op deze manier heb je maar 60 gram ongekookte pasta per persoon nodig. Veel mensen drinken elk een half kopje

Macaroni, als je thuis een goede kop hebt, is dit ook een goede manier.

Wil je macaroni als hoofdgerecht gebruiken, zoals pastasalade of macaroni vleessaus? Dan kun je ongeveer 100 gram gedroogde macaroni per persoon bewaren. Hebben gasten grote diners? Dan is 125 gram misschien beter. Voor kleinere lijners is 85 gram meestal voldoende.

Wil je pasta maken voor een grote groep mensen? Reken dan op 100 gram mensen. Dit is het gemiddelde aantal gram macaroni per persoon. Natuurlijk kan een grote groep mensen grote en kleine eters tegelijk eten, dus 100 gram ongekookte macaroni per persoon is op de goede plek.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pasta-soorten--1024x692.jpg

Per persoon hoeveel gram volkoren macaroni? 

Ben je aan het afvallen? Dan is gewone macaroni misschien geen goed idee. Macaroni bevat veel koolhydraten. Koolhydraten zijn in principe goed, maar ze moeten in balans zijn met andere voedingsstoffen (zoals onverzadigd vet en eiwit). Volkoren macaroni is gezonder dan gewone macaroni.

Hoeveel gram volkoren pasta heb je nodig en wil je dat dan weten? Je volgt de richtlijnen van de snacker en voegt meer groenten toe aan de macaroni. Er is dus ongeveer 85 gram ongekookte / onbewerkte macaroni, aangevuld met minimaal 200 tot 250 gram groenten.

Je kunt ook gehakt of kip aan de macaroni toevoegen. Eet je alleen vegetarisch eten? Doe de macaroni vervolgens in vleesvervangers zoals kikkererwten, tofu of andere vegetarische producten.

Leg dan een beetje (of veel, maar precies wat je lekker vindt) kaas erop. Persoonlijk hou ik van geraspte oude kaas, maar je kunt natuurlijk ook mozzarella of Parmezaanse kaas gebruiken.

Per persoon hoeveel gram ongekookte tagliatelle? 

Ongekookte tagliatelle vind je in de supermarkt bij de andere pastasoorten. De verpakkingen bevatten meerdere ‘nestjes’ van tagliatelle, dit zijn opgerolde slierten van tagliatelle.

De hoeveelheid tagliatelle per persoon is gemiddeld 100 gram. Grote eters kunnen wel 100 tot 200 gram tagliatelle eten. Dus denk goed na over het gezelschap waarmee je eet.

Ben je alleen? Dan is 100 gram tagliatelle voldoende.

Per persoon hoeveel gram ongekookte spaghetti?

Spaghetti is natuurlijk anders dan macaroni. Bij het gebruik van spaghetti is de methode met duim en wijsvinger de meest gebruikelijke manier om de hoeveelheid pasta per persoon af te meten.

Het aantal droge spaghetti draden dat je tussen duim en wijsvinger kunt houden is voldoende voor 1 persoon. In de meeste gevallen levert dit 60 gram ongekookte pasta per persoon op.

Vindt u deze methode te onveilig of onhandig? Dan kun je ook de spaghettimeter gebruiken. Je kunt ze gewoon kopen in de keukenwinkel, of je kunt ze bestellen via deze link of de volgende afbeeldingen op Bol.com. Deze meters hebben een gat waarin je het exacte aantal spaghetti lijnen kunt meten.

Sommige manometers hebben meerdere gaten zodat meer mensen ze kunnen gebruiken. Daarom is er ook een gat voor 2, 3 en 4 personen. Op sommige elektriciteitsmeters wordt dit uitgedrukt als:

  • dinosaurus 
  • Veel honger
  • Honger
  • Normale honger

Dit komt natuurlijk overeen met wat voor soort eters je kunt hebben. Atleten kunnen bijvoorbeeld erg honger hebben, dus het is het beste om “dinosaurussen” te kiezen.

Als je een spaghettimeter hebt, is dit in feite een zeer nauwkeurige methode. Deze heb je niet, maar heb je bijvoorbeeld een keukenweegschaal? Vervolgens hoeft elke persoon slechts 60 gram ongekookte pasta af te wegen.

Gelukkig is pasta gemakkelijk te bewaren, dus heb je te veel gemaakt? Maak je niet druk! Zet de pasta gewoon in de koelkast, je kunt hem zelfs invriezen.

Per persoon hoeveel gram penne?  

Natuurlijk is er ook macaroni, een veel voorkomende pastasoort in Nederlandse huishoudens. Voor een goede inschatting kunt u deze pastasoort het beste afwegen. Voor normale eters kun je 57 gram ongekookte macaroni bewaren. Dit komt overeen met ongeveer 3/4 kop pasta. Met anderhalve kop maak je voor 2 personen een goed gerecht met macaroni.

Kook je voor meer mensen? Vermenigvuldig vervolgens het aantal grammen van een persoon met het aantal mensen dat bij hem eet.

Bent u uw eigen grote eter of atleten en andere grote diners? Zorg er dan voor dat je het verdubbelt. Als mensen hongerig naar huis gaan, zou dat zonde zijn.

Kruid de macaroni met groenten, vlees en kaas. Maak bijvoorbeeld macaroni met pesto, tomaten en kipfilet.

Daarnaast is de heerlijke macaroni en macaronisalade ook nog eens erg lekker. Kook eerst de pasta, laat hem afkoelen en bereid de rest voor, zoals tomaten, komkommers, olijven, pijnboompitten en gerookte zalm.

Hoeveel gram verse pasta p.p.?

Naast ongekookte pasta heb je tegenwoordig ook veel soorten verse pasta zoals tagliatelle, ravioli en tortellini. Deze vind je in het koelschap in de supermarkt.

Deze verse pasta’s worden vaak verkocht in verpakkingen die bedoeld zijn voor 2 tot 3 personen, dus dat is erg makkelijk rekenen. Dit is voor de gemiddelde eter, dus ben je een grote eter of verwacht je grote eters? Dan kun je beter iets meer verse pasta nemen.

De verse pasta doe je maximaal 5 minuten in kokend water. Dit hoeft namelijk alleen warm te worden. Je hoeft dit dus niet helemaal ‘al dente’ te koken.

Per persoon Hoeveel pastasaus?

Dan is er natuurlijk ook nog de spaghettisaus. Het is altijd maar de vraag of je genoeg saus maakt voor de hoeveelheid spaghetti die je hebt gekookt.

De meest gemaakte spaghetti is misschien wel spaghetti Bolognese. Deze heerlijke tomatensaus gevuld met gehakt en groentes, wordt het meest gemaakt in de Nederlandse keuken.

Maar op hoeveel saus per persoon moet je dan rekenen? De basis voor bolognesesaus is 600-800 gram tomatenblokjes en 500 gram gehakt in een recept voor vier personen. Naar smaak kun je dit aanvullen met groenten zoals ui en wortel.

Omgerekend is dit dus ongeveer 200 gram pastasaus per persoon. Hier zitten de groentes en het gehakt dan al doorheen.

Per persoon hoeveel lasagnebladen?

Onder de pasta’s vinden we natuurlijk ook lasagne. Veel mensen houden echt van lasagne, maar zijn altijd bang dat ze te veel of juist te weinig lasagnebladen gebruiken. Hoe kun je dit nu het best meten?

Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 4 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus dan heb je aan vier lasagnebladen voldoende. Wil je een kleinere portie maken? Dan kun je de bladen doormidden breken voor een kleinere portie lasagne.

Ook lasagne is gemakkelijk te bewaren in de koelkast of in de vriezer. Dus heb je te veel gemaakt? Gooi het vooral niet weg, maar bewaar het voor als je een keer weinig tijd hebt om eten te maken. Eventjes in de oven en hop je lasagne is weer klaar!

Er zijn veel verschillende soorten lasagnes. Zo kun je lasagne maken met rode saus en gehakt of een roomsaus met vis. Uiteraard kun je ook voor een complete vega versie gaan met allerlei heerlijke groenten.

Lasagne maak je in een ovenschaal. Ik gebruik altijd een ovenschaal waar precies 3 lasagnebladen naast elkaar passen. Dus voor vier lagen, zoals het authentieke recept zegt, heb je 12 lasagnebladen nodig.

Dit is voldoende lasagne voor 4 personen. Maar dan hebben we nog de vulling. Deze maak ik altijd van 1 kilo gehakt, groenten, bacon, tomatenpuree, kookroom en een beetje rode pesto. En uiteraard maak ik er altijd bechamelsaus bij (uit een zakje).

Als de saus en de bechamel klaar zijn, ga je de lasagne opbouwen. Smeer de onderste lasagnebladen aan beide kanten in met een beetje bechamelsaus. Leg ze nu op de bodem van de ovenschaal.

Daarna doe je een laagje saus op de lasagnebladen. Je wilt vier lagen maken dus gooi er niet gelijk te veel op, gewoon voldoende om de hele bodem te bedekken. Smeer nu weer beide zijdes van de volgende 3 lasagnebladen in met bechamelsaus. En leg deze op de saus. Herhaal dit totdat de lasagnebladen op zijn.

Let op! Je moet eindigen met saus, want hier doe je de kaas overheen. Doe je de kaas over de lasagnebladen, dan zullen deze hard worden en lichtelijk verbranden en dat is natuurlijk zonde.

Een goed gevulde lasagne is een complete maaltijd, dus je maakt al snel te veel. Gelukkig is lasagne na een paar dagen in de koelkast of een tijdje in de vriezer nog steeds lekker.

Zout en olie  bij de ongekookte pasta?

Nu hoor ik je denken, moet ik nu wel of geen olie en zout in de pan doen als ik pasta kook? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene vindt dat het van tevoren moet zodat de pasta niet aan elkaar blijft plakken. En de ander zegt weer dat je dit ook kunt doen nadat je de pasta hebt afgegoten.

Ik doe het altijd erna. Ik doe dan een beetje olie, zout en peper door de afgegoten pasta en daarna meng ik mijn saus er doorheen.

Hoe kook je lekkere pasta? 

Dat is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Pasta moet je zogezegd ‘al dente’ koken. Dit betekent dat het nog een beetje een bite heeft en niet tot snot gekookt is.

Op verpakking van de soort pasta die je hebt gekozen, staat ook de bereidingswijze. Grote slierten tagliatelle hebben misschien meer tijd nodig om gaar te worden dan de kleine macaroni’s.

Sommige mensen gaan af op hun gevoel en zullen tussendoor een pastaatje eruit vissen om te proeven of deze gaar is.

Is de pasta gaar? Dan moet je deze afgieten. Dit kan je doen met de deksel op de pan of gooi de pasta in een vergiet. Let op! Bij sommige pasta recepten staat dat je een deel van het kookvocht moet bewaren voor bijvoorbeeld de saus. Dus lees het recept goed door voordat je al het water weggooit.

Waar moet je rekening mee houden?

Bovenstaande hoeveelheden zijn natuurlijk heel gemiddeld. Het is vooral ook belangrijk om goed te kijken naar het gezelschap waar je de pasta voor klaar gaat maken.

Hoeveel pasta per persoon voldoende is, is immers ook afhankelijk van hoeveel een persoon eet. Ga je een maaltijd voor 4 personen maken, waarvan er 3 meer dan gemiddeld eten? Dan is het aan te raden om de hoeveelheid pasta af te meten naar 5 personen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat je verder nog aan de pasta toevoegt. Hoe meer groente, vlees en/of vis je aan het pastagerecht toevoegt, hoe minder pasta je nodig hebt.

Ik ben bijvoorbeeld een grote eter die dol is op alle soorten pasta, dus als ik alleen voor mezelf kook, dan maak ik vaak voor 3 personen pasta, zo heb ik de volgende dag bij de lunch ook nog een beetje.

Veelgestelde vragen

Hoeveel gram volkoren macaroni per persoon?

Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel gram penne per persoon?

Klik hier voor meer informatie.

Hoeveel lasagne balden per persoon heb je nodig?

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten