Ik schrik als baasje altijd op als mijn hond bibbert, trilt of rilt. Er komen dan gelijk vragen in mij naar boven. Waarom bibbert mijn hond? Wat kan er aan de hand zijn? Komt het dat de hond trilt omdat hij/zij ziek of oud is. Of is er niets aan de hand? Als jouw hond trilt, heeft dit vaak geen ernstige oorzaak.

In deze blog heb ik diverse oorzaken en oplossingen voor jou op een rijtje gezet.

Waarom rilt een Hond: Algemene Oorzaken

Een hond kan meerdere redenen hebben om te trillen. Veel hiervan zijn onschuldig en hebben geen ernstige gevolgen voor het dier. Er zijn echter ook situaties waarin een hond bibbert waarbij de oorzaak wat ernstiger is.

Mocht je twijfelen, neem dan contact op met een dierenarts.

De hond heeft honger

Als jouw hond trilt kan het ook komen doordat de hond trek heeft, dit is makkelijk op te controleren. Geef het dier zijn gewone maaltijd en kijk voor en na het eten even of de hond gestopt is met trillen.

Trilt de hond na afloop nog steeds? Dan ligt de oorzaak mogelijk ergens anders. Bekijk de andere oplossingen in deze blog, en schakel bij twijfel de dierenarts in.

De hond heeft het koud

Deze oorzaak zien we ook vaak bij mensen terug; een hond die trilt kan het gewoon koud hebben. Rillen is een gewoonlijke reactie bij koude temperaturen en zorgt ervoor dat we warmte ontwikkelen. Het is een eeuwenoud overlevingsmechanisme dat ook bij dieren voorkomt.

Wanneer je vermoedt dat de hond trilt door kou, maar je de temperatuur zelf als warm ervaart, bestaat de kans dat de hond koorts heeft. Bij honden spreken we van koorts wanneer het dier een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden celsius heeft. Meestal is er bij koorts geen sprake van een ramp, tenzij het dier ook andere problemen gaat vertonen (niet eten, etc.). Schakel dan de dierenarts in.

Een zieke hond

Jouw hond kan ook trillen als hij/zij ziek is. Wanneer je ziek bent, produceer je veel meer warmte om het herstel van weefsel en cellen te stimuleren. Een van de manieren om jouw lichaam warmer te krijgen is om te gaan trillen.

Een zieke hond kan daarom gaan trillen. In eerste instantie is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand, tenzij de hond zich plotseling heel ziek gedraagt of de ziekte meer dan 2 dagen lijkt aan te houden. Doet dit het wel of twijfel je, neem dan contact op met de dierenarts.

Er is iets ernstigs aan de hand

Een hond die trilt kan ook trillen door een aandoening. Problemen aan de zenuwen, zoals bij het Shaker Dog Syndroom, kunnen ervoor zorgen dat de hond de hele tijd trilt. Meestal is dit al op jonge leeftijd (minder dan twee jaar oud) zichtbaar bij het dier.

Maar ook ziekten als hondsdolheid en Ehrlichiose kunnen ertoe leiden dat de hond rilt. Wanneer je vermoedt dat jouw hond één van deze aandoeningen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Sommige zijn namelijk met medicatie goed behandelbaar.

De hond ervaart spanning

Een bibberende hond kan angst ervaren. Probeer je af te vragen of je huisdier ergens bang voor kan zijn of spanning voor kan hebben. Ben je bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving of een omgeving die het dier onprettig vindt, zoals bij de dierenarts of de kennel?

Ook onverwachte harde geluiden kunnen de hond bang maken, en zo laten trillen. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, onweer of geluiden van de televisie.

In situaties als deze ben je snel geneigd om de hond te troosten. Probeer dit echter juist niet te doen. Door de hond te aaien of op een andere manier gerust te stellen, geef je een teken af dat het dier zich gerechtvaardigd angstig voelt. Hierdoor zal de angst niet weggaan. Een beter idee is om de hond af te leiden en zo een teken te geven dat het dier zich in een normale situatie bevindt.

De hond heeft aandacht nodig

In enkele gevallen gebruikt een hond het trillen als een manier om aandacht van zijn baasje te vragen. Een hond die veel trilt en vervolgens aandacht van zijn baasje krijgt, kan dit in zijn voordeel gaan gebruiken en hierdoor dus gaan trillen.

Wanneer je vermoedt dat dit de oorzaak van het trillen is, is er dus niets aan de hand. Maar het is wel verstandig om dit verschijnsel zo snel mogelijk af te leren. Probeer de hond in het vervolg geen aandacht te geven als hij veel blijft trillen om aandacht te vragen.

Andere Oorzaken van een trillende hond

De oorzaken voor je trillende hond kunnen ook ergens anders liggen. Zo kan overgeven ertoe leiden dat de hond tijdelijk even trilt. Maar ook buikpijnen en dergelijke kunnen ervoor zorgen dat het beestje trilt. Wanneer je twijfelt over de ernst van de situatie of de kwaaltjes langer aanhouden, is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Mijn hond is onrustig

Wanneer een hond trilt en onrustig is, kan dit duiden op stress. Dit is in een kopje hierboven al uitgelegd, maar kort samengevat kan deze stress bijvoorbeeld het gevolg zijn van een introductie in een nieuwe of onprettige omgeving of een onverwachts hard geluid.

Wanneer je vermoedt dat dit het geval is, is het van belang om het dier juist weinig aandacht te geven en een teken af te geven dat er sprake is van een normale situatie.

Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

Mijn hond is lusteloos

Lusteloosheid bij honden kan het gevolg zijn van een ziekte. Die ziekte kan vervolgens weer de oorzaak zijn voor het feit dat je hond trilt en lusteloos is. Het is verstandig om deze situatie in de gaten te houden. Als deze symptomen aanhouden, doe je er goed aan even bij een dierenarts te informeren wat er met je viervoeter aan de hand kan zijn.

Ga in geval van twijfel gelijk naar de dierenarts, zeker als hier nog andere klachten bijkomen.

Mijn hond rilt bij het inademen

Wanneer de hond trilt bij het inademen, kan er sprake zijn van meerdere oorzaken. Het kan extreem onschuldig zijn, zoals bij blijdschap of hyperactiviteit, maar ook ziekten, angst en vergiftiging (bijvoorbeeld door het eten van rattengif of chocolade) kunnen tot de oorzaken behoren.

Als je vermoedt dat er wat ernstigs aan de hand is, neem dan contact op met een dierenarts. Doe dit ook als je twijfelt zodat je verzekerd kunt zijn van de gezondheid van je huisdier.

Hond Trilt en Ademt Zwaar

Een hond die trilt en zwaar ademt kan dit doen om meerdere redenen. Enkele oorzaken zijn heel onschuldig, zoals hyperactiviteit en angst/stress, maar ook ziekten en pijn kunnen de oorzaak zijn van dit verschijnsel.

Wanneer je vermoedt dat dit veroorzaakt wordt door een ziekte, of twijfelt over de oorzaak, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Mijn oude hond rilt

Ouderdom kan ook zeker de reden zijn voor het feit dat je hond trilt. Alle hierboven genoemde oorzaken, zoals angst en pijn, kunnen er echter ook voor zorgen dat je oude hond trilt. Daarnaast kunnen ouderdomskwaaltjes, zoals staar, ervoor zorgen dat je oude hond blijft trillen.

Twijfel je over de oorzaak en ben je bang dat er sprake kan zijn van iets ernstigers, bijvoorbeeld als de hond ook andere symptomen gaat vertonen, schakel dan een dierenarts in.

Hopelijk heb je met deze blog het antwoord gevonden op de vraag waarom een hond trilt. En nogmaals, mocht je twijfelen over de oorzaak, schakel dan de expertise van een dierenarts in. Deze kan je verder helpen en de exacte oorzaak achterhalen.

Veelgestelde vragen

 1. Wat kunnen de oorzaken zijn dat mijn hond bibbert?

  Lees hier meer over de oorzaken waardoor jouw hond trilt.

 2. Kan mijn hond trillen als hij/zij ziek is?

  Ja, dit is heel normaal voor mensen en dieren. Lees hier meer.

 3. Kan er iets ernstigs aan de hand zijn als mijn hond rilt?

  Ja dat kan, lees in dit kopje meer over wat er aan de hand kan zijn.

 4. Kan mijn hond rillen als hij/zij honger heeft?

  Ja dat kan, dit is makkelijk op te lossen door wat eten te geven en de hond te observeren. Lees hier meer.

 5. Trilt mijn hond als hij aandacht nodig heeft?

  Dit is een aandacht gewoonte van de hond. Lees hier meer.

 6. Welke andere oorzaken heeft een rillende hond?

  Lees hier meer over andere oorzaken die ervoor zorgen dat jouw hond rilt.

Gerelateerde berichten