Heb je wat zwaars op je voet laten vallen, of heb je na het lopen veel last van je voet? Dan kan het zijn dat je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd zijn. Soms kun je er na een pauze op lopen, maar het kan weer opzwellen en redelijk pijnlijk worden. Weten wanneer je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is? Ik leg het je uit in dit artikel. 

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

Een middenvoetsbeentje kan door verschillende ongevallen ontstaan: Wanneer je valt, voet verdraaid of hem overbelast, kan de pijn plotseling toenemen. Door de druk die ontstaan is op het bot kan het breken.

Verschillende oorzaken kunnen zijn:

  • Opzwellen van de voet door botbreuk van de voet;
  • kneuzingen door botbreuken;
  • Pijn aan de buitenkant van de middenvoet;
  • Pijn bij het rusten, bewegen en belasten van de voeten;
  • (Sommige gevallen) Afwijkingen in de voeten en / of tenen;
  • Langdurige pijn

Symptomen gekneusd middenvoetsbeentje

Bij een gekneusd middenvoetsbeentje is er geen sprake van een botbreuk en gaat de pijn vanzelf over. De symptomen zijn in mindere mate aanwezig in tegenstelling tot een middenvoetsbeentje wat gebroken is. Bij een middenvoetsbeentje wat gekneusd is, kunnen de symptomen echter wel weken tot maanden aanhouden. 

Het verschil tussen gebroken botten of kneuzingen

Wanneer een bot breekt, zijn de symptomen enigszins vergelijkbaar. Hierdoor kun je gaan twijfelen of je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is. Daarom is er een kleine ‘’test’’ die laat zien of je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is. 

De behandeling

Wanneer je voet pijn is gaan doen en is gaan zwellen, kun je het het beste eerst koelen. Dit vermindert de pijn en de zwelling. Wanneer er sprake van een breuk is het in de meeste gevallen niet nodig om gips er omheen te doen. Dit komt doordat de andere beentjes in de voet de botten recht houden. Wanneer je de genezing van de breuk wilt bevorderen kunnen stevige schoenen, het intapen van de voet of speciale (podologische) voetzolen helpen. Het ondersteunt de voet en mobiliseert gebroken botten.

Na ongeveer zes weken is de breuk wel genezen. In sommige gevallen, Wanneer het bot niet vanzelf geneest, moet het ongeveer na 6 weken gegipst worden.

Middenvoetsbeentje gebroken test

Om erachter te komen of het bot is gebroken of gekneusd, kan je een onderzoekje doen. Je kunt dit doen door het uiteinde van uw voet in de hand te houden. Elke keer dat je op je teen drukt, zul je zien of de teen gebroken is. Als dit moeiteloos kan, zullen er geen problemen zijn. Houd er echter rekening mee dat deze test niet 100% betrouwbaar is. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan een arts.

Hoe weet ik of mijn middenvoetsbeentje gebroken is?

Klik hier om te weten te komen of je middenvoetsbeentje gebroken is.

Hoe weet ik of mijn middenvoetsbeentje gekneusd is?

Klik hier om te weten te komen of je middenvoetsbeentje gekneusd is.

Wat is het verschil tussen een gebroken en een gekneusd middenvoetsbeentje?

Het verschil tussen die twee kun je hier vinden.

Wat is precies de behandeling van een gebroken/gekneusd middenvoetsbeentje?

Wat de behandeling is kun je hier vinden.

Kun je ”testen” om te kijken of je middenvoetsbeentje gebroken is?

Jazeker. Hoe je dat kunt testen kun je hier vinden.

Gerelateerde berichten