Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat ik als baasje van een trouwe viervoeter het beste wil voor mijn hond. Een hond die slecht eet of zijn brokken helemaal niet meer wil eten, kon mij dan ook slapeloze nachten bezorgen. Het is mijn hond overkomen, maar misschien ook die van jou. Soms willen de honden alleen koekjes eten, maar laten ze de brokken links liggen. In deze blog vind je enkele van deze situaties, de oorzaken en natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat je hond weer gaat eten. Want dat is het belangrijkste.

Wat eet een hond normaal per dag? 

Het verschilt natuurlijk per hond, per leeftijd en per gewicht hoeveel een hond eet. Er zijn wel gemiddelde hoeveelheden voor het voedingspatroon van een hond. 

Een pup moet zo’n vier keer per dag een maaltijd te consumeren. Dit aantal wordt wanneer de hond ongeveer 3 tot 8 maanden oud is verminderd naar zo’n drie maaltijden op een dag. Volwassen honden horen ongeveer één tot twee keer op een dag gevoed te worden.

De hoeveelheid brokken die een hond per maaltijd eet, is afhankelijk van meerdere factoren. Op veel voedselverpakkingen staan enkele richtlijnen vermeld, maar als jij merkt dat jouw hond meer of minder eten nodig heeft dan moet je dit zeker aanpassen. 

Oorzaken mijn hond eet niet

Het feit dat je hond niet wil eten, kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder staan veel voorkomende oorzaken.

De hond heeft geen trek

Het kan gebeuren dat honden geen trek hebben. Dit kan veel oorzaken hebben, dit is bijvoorbeeld het geval als de hond tijdens het uitlaten iets van de grond gegeten heeft of teveel hondenkoekjes heeft gekregen. Soms heeft een hond gewoon teveel gegeten. In dit  geval kan het verstandig zijn om de porties iets kleiner te maken of door minder eten per dag te geven.

De behoefte aan eten kan bij honden ook in de loop der jaren afnemen. Een uitgegroeide hond heeft minder zin om te eten. Deze afnemende behoefte verloopt in een zeer langzaam tempo. Je zal het dan ook als baasje niet snel doorhebben.

Ander voer voor jouw hond

Soms ben jij je eten ook zat en het liefste heb je elke dag wat anders. Dit kunnen honden ook hebben. Sommige honden willen hun gewone brokken niet meer eten omdat het voer gaat tegenstaan. Soms is de overstap naar een ander merk voer genoeg om de hond weer te laten eten.

black pug looking at pie

 

De hond is ziek

Als een hond ziek is, heeft hij vaak geen zin om te eten. Je kan doorgaans aan het gedrag van de hond aflezen of hij niet lekker is, bijvoorbeeld als hij moet braken of veel drinkt.De hond ervaart pijn

Door pijn in de bek of een obstructie van het maag-darmkanaal van de hond, kan het dier slecht gaan eten. De hond toont vaak symptomen van ziekte wanneer dit het geval is. Door verschillende plekken van het lichaam van de hond aan te raken en naar zijn reactie te kijken, kun je peilen waar hij pijn heeft.

Heeft jouw hond last van stress? 

Niet alleen mensen hebben last van stress. Honden kunnen ook stress ervaren. Het verschil is alleen dat dit bij honden sneller het geval is dan bij mensen. Zaken als een herinrichting van de woonkamer, een nieuwe huisgenoot of het alleen thuis zijn kunnen ertoe leiden dat de hond zijn bak voer laat staan.

pug covered with blanket on bedspread

De hond is loops of ruikt een loopse hond

Wanneer een teefje loops is, bestaat de kans dat ze niet wil eten. Hetzelfde geldt voor een reutje dat het loopse teefje ruikt. Hij kan dit laten merken door onrustig te worden en te beginnen met piepen.

De hond heeft het te warm

Het kan heel warm buiten zijn waardoor jouw hond minder eetlust heeft. Maar het kan ook in zijn of haar mand te warm zijn. 

black and white siberian husky on brown wooden dock during daytime

De hond wil aandacht

Net als mensen hebben honden veel aandacht nodig. Als ze dit dan niet krijgen kunnen ze jou als baasje te manipuleren. Wanneer de hond niet wil eten, zal je van nature vaak extra aandacht aan de hond besteden. Dit vindt de hond fijn. Voorkom dit door de hond geen aandacht te geven en zijn voer weg te halen. Probeer dit de volgende keer dat jij jouw hond eten geeft.

Is jouw hond onder narcose geweest?

Vlak na een operatie waarbij de hond onder narcose is geweest, komt het dier wat suf en afwezig over. De kans bestaat dat hij na een dergelijke ingreep niet zal willen eten en drinken. Als de hond na 24 uur nog niet drinkt, is het verstandig om de dierenarts in te schakelen.

Hoe zorg ik dat mijn hond weer trek krijgt? 

Honden mogen enkele dagen of zelfs weken niet eten. Als uw hond echter plotseling stopt met eten, is het het beste om in te grijpen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u kunt proberen de eetlust van uw hond te vergroten. Het kopen van kauwartikelen, zoals samengeperste botten of schommelende stokjes, kan soms helpen de eetlust van de hond te stimuleren. Daarnaast is lang kauwen gunstig voor het gebit van dieren. De geur van voer kan soms de eetlust van een hond stimuleren. Giet warm water over het grof gemalen voer van de hond en de heerlijke geur verspreidt zich door uw huis. De papperige bult ziet er ook iets anders uit dan de gebruikelijke droge beet. Soms is de hond nog wel geïnteresseerd in koekjes, maar niet in de gebruikelijke maaltijden. In dit geval zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de hond weer gaat grinden.

Hond, Puppy, Kleine Hond, Knagen

Mijn hond eet alleen maar koekjes en geen brokken

Mijn hond wil gewoon koekjes eten Soms komt het voor dat een hond de brokjes verlaat maar toch koekjes wil eten. Hier kunnen veel redenen voor zijn, zoals een slecht gebit, gebrek aan voedingsstoffen in een normaal dieet of gewoon achteruitgang. Droog hondenvoer is meestal niet smakelijk. In dit geval is een zachtere behandeling geen probleem voor de hond. Probeer in dat geval de brokjes een beetje vochtig en papperig te maken, zodat uw hond er gemakkelijker op kan kauwen. Beloon je je hond meestal met koekjes en andere snacks? Dan kan het verslechteren. Dan kan het verstandig zijn om als beloning regelmatige blokken in te voeren. Op deze manier kunt u uw dagelijkse voeding aantrekkelijker maken voor uw hond. Zijn deze maatregelen tevergeefs? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan of bekijk de andere tips in deze blog.

Mijn hond eet niet maar drinkt wel

 Dit is een veel voorkomende ziekte bij honden. De reden kan meestal worden afgeleid uit het gedrag van de hond. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden wanneer de hond niet eet. Bekijk eerst de andere tips in deze blog en probeer ze eventueel uit.

Mijn hond eet niet voor (minder dan 24 uur), maar drinkt wel

Wanneer de hond zich anders gedraagt dan gewoonlijk en bepaalde symptomen vertoont, kan er iets aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een stinkende adem, veel drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. Bij twijfel kan het handig zijn om contact met een dierenarts op te nemen.

Als de hond gewoon zichzelf is en vrolijk overkomt, maar niet eet, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Het kan zijn dat de hond snel weer gaat eten. Houd het gedrag wel nog even in de gaten en kijk of de de afnemende eetlust blijft. Bij puppy’s is het echter wel verstandig om direct een dierenarts in te schakelen. ZIj hebben veel voedsel nodig.

Dierenvoeding, Huisdier, Voedsel, Hond

Mijn hond eet niet voor een lange tijd (24+ uur), maar drinkt wel

Wanneer een hond gedurende een langere tijd niet wil eten, kan er sprake zijn van een medisch probleem. Jouw hond kan ziek zijn en niet meer willen eten. Het is in dit geval verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Hou eventuele andere symptomen die de hond heeft in de gaten. De dierenarts kan deze gebruiken om de oorzaak van de verminderde eetlust te vinden. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een stinkende adem, veel water drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. 

Mijn hond eet en drinkt niet 

Honden kunnen een paar dagen tot een paar weken zonder voedsel lopen. Water drinken is echter erg belangrijk voor honden. Ze kunnen niet lang wegblijven van drinken, vooral als het buiten warm is. Er kunnen veel redenen zijn voor deze situatie. Het is handig om naar de dierenarts te gaan. Ze kunnen mogelijk de oorzaak vinden op basis van het onderzoek en verschillende technieken voorstellen.

Mijn hond eet niet en is slaperig 

Als een hond een dag geen eten eet, gebeurt er meestal geen ramp. Dit komt heel vaak voor. Als uw hond echter ook slaperig is, kan er iets mis zijn. Slaperigheid bij honden duidt meestal op een ziekte. Dit voorkomt op zijn beurt dat de hond wil eten. Let goed op deze situatie. Als deze symptomen aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Voor puppy’s is het natuurlijk aan te raden om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.

white short coated dog on white textile

Mijn hond eet niet: Tips voor leeftijdscategorieën

In sommige gevallen kan een hond die niet wil eten dringender zijn dan in andere gevallen. Vaak komt dit neer op de leeftijd van het beestje. Hieronder een aantal specifieke tips op basis van de leeftijdcategorie waarin je hond zich bevindt.

Mijn pup wil niet eten

Wanneer een pup slecht eet of niet wil eten, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Voor puppy’s is het van belang om voldoende te eten, omdat ze nog sterk aan het groeien zijn.

Mijn volwassen hond wil niet eten

Een volwassen hond kan dagen tot wel weken zonder voedsel. Je kan het dan ook een dagje aankijken als je gezonde volwassen hond even niet wil eten. Voor meer specifieke gevallen verwijs ik je naar eerder in deze blog.

Mijn oude hond wil niet eten

Oude honden hebben meer kans op kwaaltjes. Deze kwaaltjes kunnen ertoe leiden dat de oude hond niet meer eet. Een voorbeeld hiervan zijn gebitsproblemen, waardoor de hond niet meer geïnteresseerd is in de harde brokken. Ook nierproblemen, die vaker voorkomen bij oude honden, kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Gerelateerde berichten