Misselijk-wakker-worden

Heb je nou al een langere tijd last van het opstaan met een misselijk gevoel of ervaar je dat sinds kort? Gelukkig is er genoeg te doen om ochtendmisselijkheid te verminderen of te voorkomen.

Misselijk in de ochtend oorzaak

Misselijk wakker worden is geen feestje, maar wat is nou de oorzaak van misselijkheid in de ochtend bij vrouwen?:

Manier van eten

Als jij te snel eet of te veel eet kan je misselijk worden. Door te snel of te veel te eten moet jouw spijsvertering hard werken om het voedsel te verteren, zo raakt de spijsvertering uitgeput en kan het voor misselijkheid in de ochtend zorgen. 

Niet ontbijten

Doordat jij honger hebt trekt je maag samen wat kan zorgen voor een misselijk gevoel.

Geur of gedachtes

Wordt jij wakker met een vieze geur in je kamer dan kan je misselijk worden. Ook aan vieze gedachten denken kan zorgen voor misselijkheid.

Lage bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel kan veroorzaakt worden doordat je maaltijden overslaat of omdat je teveel eet , door een te lage bloedsuikerspiegel kun je ook misselijk worden.

Slaap te weinig 

Kan er ook voor zorgen dat jij s ochtends misselijk opstaat.

Draaiduizeligheid

Wordt vaak veroorzaakt doordat er een verstoring is in het evenwichtsorgaan, een verstoring van het evenwichtsorgaan kan worden veroorzaakt worden omdat er een ontsteking zit in het evenwichtsorgaan.

Duizelig door alcohol

Het evenwichtsorgaan wordt geprikkeld door alcohol waardoor jij dus draaiduizelig wordt en daardoor weer misselijk wordt.

Door te stoppen met roken 

Na 1 week gestopt te zijn met roken kun je weer beter ademen je longen zijn weer in betere staat om zuurstof op te nemen. Alleen is het zo dat je longen het niet gewend zijn, en dat kan voor tintelingen en duizeligheid zorgen waardoor jij dus weer misselijkheid ervaart.

Zwangerschap en ochtendmisselijkheid

Bij elke vrouw is de zwangerschap anders en ook ervaart iedere vrouw de klachten anders. 

De meeste vrouwen krijgen in hun 6e week van hun zwangerschap te maken met zwangerschapsmisselijkheid, dat houdt bij de meeste vrouwen zo’n 16 weken aan en dan verdwijnt het langzamerhand.  

Aanleg speelt een grote rol op hoe jij de zwangerschapsmisselijkheid gaat ervaren, is er in jouw familie veel sprake geweest van misselijkheid tijdens de zwangerschap? Dan is de kans erg groot dat jij er ook veel last van zult hebben.

Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling kunnen de zwangerschapsmisselijkheid heftiger ervaren. 

Een vrouw die zwanger is wordt misselijk doordat de hormonen veranderen tijdens de zwangerschap.

Hoe herken je ochtend misselijkheid?

Je voelt je ‘s ochtends niet zo fit en denkt misselijk te zijn, maar hoe herken je ochtendmisselijkheid eigenlijk?:

Hoe vermijd je ochtendmisselijkheid?

Soms is er niet helemaal duidelijk waarom je ‘s ochtends misselijk wakker wordt, niemand is graag misselijk. Dus hoe vermijd je ochtendmisselijkheid? 

Wij hebben alle tips om misselijkheid in de ochtend te minimaliseren

 • Vermijd het maken van grote bewegingen
 • Vermijd muffe geuren
 • Vermijd prikkels
 • vermijd voedingsstoffen die je uitdrogen zoals gezouten voedsel of drankjes met veel suiker. Uitdroging kan zorgen voor misselijkheid, heb je dus veel gezouten snacks gegeten of teveel drankjes met suiker gedronken? Drink dan voor het slapen gaan wat water en neem een flesje mee en leg die naast je bed zodat als je dorst hebt water bij de hand hebt.
 • Neem vitamines bij de kleine maaltijden.
 • Voorkom een lege maag, door een te lege maag zakt jouw bloedsuikerspiegel waardoor jij je misselijk gaat voelen. Het is dus belangrijk dat als je misselijk bent af en toe tussendoor wat makkelijk verteerbaars te eten zoals een bakje vla of een stukje vis.
 • Voorkom stress, door stress kun jij je misselijk gaan voelen. Stress is een oorzaak die vaak voorkomt bij mensen, probeer jezelf zoveel mogelijk te ontspannen in stressmomenten.
 • Zorg voor een goede zit-positie, was je van plan om in je bed te liggen? Dan is het verstandiger om je kussen iets hoger te leggen zodat je iets rechter op in je bed zit. Doordat je bijvoorbeeld na het eten plat in bed gaat liggen verhoog je dan kans op maagzuur waardoor je misselijk wordt.
 • Slaap lang genoeg.

Wat te doen bij ochtendmisselijkheid?

Je bent misselijk in de ochtend, maar wat moet je doen als je ‘s ochtends misselijk bent?:

 • Drink bruisende dranken zoals spa rood of cola, zorg er wel voor dat de dranken niet te koud zijn maar lauw.
 • Neem kleine maaltijden, door te veel en te snel te eten kun je de misselijkheid verergeren.
 • Vermijd voeding die je uitdrogen zoals gezouten snacks.
 • probeer kauwgom of pepermunt voor een lekkere smaak in je mond. Doe dat alleen niet op een lege maag
 • Drink geen koude dranken, het drinken van koude dranken kan er voor zorgen dat je maag overstuur raakt waardoor jij je dus misselijk kunt gaan voelen.
 • Middelen tegen ochtendmisselijkheid : Gemberthee, Reisziekte middelen die tegen misselijkheid kunnen helpen: Primatour, Suprimal, of Cinnarizine
 • Eet iets lichts, door niks te eten kun je de misselijkheid verergeren eet daarom iets lichts wat makkelijk verteerbaar is zoals een biscuitje met gemberthee of een bakje vla.

Ochtendmisselijkheid bij mannen

Er zit geen groot verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om ochtendmisselijkheid, alleen kunnen vrouwen zwanger worden wat dus kan zorgen voor misselijkheid.

Gestelde vragen over ochtendmisselijkheid

 1. Om de hoeveel uur kun je het best iets makkelijks eten?: Het is goed om elke 2 a 3 uurtjes even wat licht verteerbaars te eten zodat je niet misselijk wordt.
 2. Ben je meer misselijk als je zwanger bent van een meisje?: Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen meer last hadden van misselijkheid als ze zwanger waren van een meisje, de oorzaak hiervan zou zijn dat er meer oestrogeen wordt aangemaakt.
 3. Is zwangerschapsmisselijkheid schadelijk voor de baby?: Nee, zwangerschapsmisselijkheid heeft geen schadelijke effecten voor de baby.
 4. Wordt elke vrouw misselijk tijdens de zwangerschap?: Zo’n 80% van de zwangere vrouwen hebben last van misselijkheid tijdens de zwangerschap, de ene vrouw heeft alleen s ochtends last van misselijkheid terwijl het bij de andere vrouw de hele dag kan aanhouden.
 5. Wat is vaak de oorzaak van misselijkheid in de ochtend?: De twee meest voorkomende oorzaken van misselijkheid in de ochtend is zwangerschap of overmatig alcohol gebruik.

Gerelateerde berichten