Heel vervelend, of misschien wel een nachtmerrie: er loopt een muis door je huis! Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die muis af door hem te vangen, maar je krijgt hem maar niet te pakken. Hoe je dit toch oplost leg ik uit in dit artikel.

Op welke manier lok je muizen?

Muizen vangen blijft een lastig iets. De ene keer vang je ze sneller dan de andere keer. Daarom is het belangrijk om het lokken goed voor te bereiden. Ik geef je daarom tips hoe je het beste een muis kunt lokken. 

Wat je als eerste het beste kunt doen is het huis grondig schoon te maken. Een muis eet namelijk binnenshuis vooral etensresten die per ongeluk op de grond zijn gevallen. Als er geen etensresten liggen is de kans groter dat de muis het verderop gaat zoeken in huis, dus naar de val. 

Ook is het zo dat de slagingskans van het vangen van een muis het grootst is als je een muizenval vlakbij de muur zet. Door het slechte zicht van een muis lopen ze het liefst langs een muur en lopen ze niet zo snel open ruimtes in. 

Wat eten muizen?

Als je denkt dat je muizen zoals in Tim & Jerry met een blokje kaas te lokken zijn, heb je het niet helemaal goed. Muizen eten wel graag kaas, maar er zijn andere producten wat muizen toch liever eten.

Wat muizen lekker vinden variëren van kaas tot granen, noten en zelfs groenten en fruit. Maar muizen hebben wel een voorkeur. Hetzelfde als de mens liever in de avond met een zak chips op de bank zit dan een maaltijdsalade. Muizen hebben dus een voorkeur voor wat ze liever willen eten. Dit is een overzicht van de voedingsmiddelen waar muizen duidelijk de voorkeur aan geven:

 • Peulvruchten
 • Granen
 • Noten
 • Vetrijken spijzen zoals kaas
 • Spek
 • Pindakaas
 • Zoette snoep
 • Vette zaden
 • Zonnebloempitten
 • Bessen
 • Bananen
 • Meloen
 • Citrusvruchten
 • Wortels

Het beste aas om mee te vangen

Voor de val kun je bovenstaande voedingsmiddelen gebruiken als lokaas. Het nadeel is dat sommige producten minder goed te gebruiken zijn dan andere producten. Neem bijvoorbeeld een spekblokje. Deze bederft snel wanneer hij op kamertemperatuur is. Dit zorgt voor andere ongedierte. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor fruit wat gaat schimmelen. 

Bewezen is dat pindakaas de beste keuze is voor als lokaas. Het is vet (houden muizen van), het bederft minder snel dan een spekblokje en fruit en het is ook moeilijker voor de muis om pindakaas te consumeren. Wat betekent dat de muis langer bij de val zit wat de kans vergroot dat hij gepakt wordt. 

De muis is niet gevangen, maar het aas is wel op

Vervelend, maar niet het einde van de wereld. De muis de val te slim af is en zo een lekker maaltje heeft meegepikt en dat is natuurlijk vervelend. Maar dit betekent dat de muis de plek waar de val stond heeft vertrouwd. Hierdoor is de kans groot dat de muis de volgende keer weer terugkomt. 

Muizenvallen: elektrische muizenval

De elektrische muizenval is een steeds populairder wordend product. Voordelen van de elektrische muizenval is dat de muis door de elektrische schok sneller zijn dood vindt op deze manier. Ook tref je de muis minder verminkt aan, en is dus prettiger om te zien. 

Hoe het precies werkt is dat de muis in een soort doosje wordt gelokt. Wanneer de muis met zijn pootje op het metalen plaatje gaat staan krijgt het een schok. Deze schok zorgt ervoor dat hij binnen een seconde dood is. 

Muizenvallen: De klapval

De welbekende klapval. Een val met een plateautje die, wanneer je deze indrukt, dichtklapt. Een voordeel van de klapval is voornamelijk de prijs. Een ander voordeel is dat deze val heel compact is. Dus een muis ziet deze niet snel als gevaar aan.

Wanneer je één van deze muizenvallen hebt aangeschaft en je voedsel hebt neergelegd met de tips die ik heb gegeven moet het een fluitje van een cent zijn om de muis uit je huis te verwijderen. Veel succes!

Er loopt een muis rond in mijn huis, wat moet ik doen?

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd hoe je de muis kunt vangen. Klik hier om er heen te gaan.

Wat kan ik gebruiken om muizen te lokken?

Klik hier om te weten te komen wat muizen lekker vinden.

Mijn poging de muis te vangen is mislukt, wat nu?

Vervelend. Klik hier voor meer informatie over hoe dit de volgende keer beter gaat.

Wat voor elektrische muizenval moet ik kopen?

Goede keuze. In dit kopje staat een goed gewaardeerde elektrische muizenval.

Gerelateerde berichten