Drank wordt veel gedronken de afgelopen tijden. Maar wat heeft drank nou voor impact op ons lichaam en wat doet drank nou met je, en waarom wordt je misselijk als je te ver gaat? Wij hebben de oorzaak, 5 tips tegen een kater en het voorkomen van misselijkheid op een rij gezet.
In dit artikel kun je het volgende lezen:
Misselijk door drank, wat is de oorzaak?
Het is normaal om misselijk te worden door drank, want alcohol prikkelt het maagslijmvlies. Doordat je maagslijmvlies geprikkeld wordt kun je misselijk worden. Als je misselijk wordt trekt de maagwand samen waardoor je moet overgeven.
Het overgeven als je misselijk bent is een reactie. Via misselijkheid en overgeven vecht je lichaam tegen schadelijke stoffen.
Heb je vaak last van misselijkheid tijdens het drinken? Dan is het verstandig om minder of langzamer te drinken.
Overgeven van drank voorkomen
Om overgeven door drank te voorkomen zijn er een aantal dingen die kunnen helpen:
- Drink water tussen de drankjes door. Door water tussendoor te drinken is er een kleinere kans op een kater en ook wordt je minder snel dronken.
- Drink geen dranken met cafeïne erin. Door de cafeïne kan je het effect van de alcohol verdoezelen, waardoor je minder snel het gevoel hebt dat je dronken bent en daardoor meer gaat drinken.
- Gemberthee helpt tegen misselijkheid, doordat er gingerol in gemberthee zit. Gingerol zorgt ervoor dat het signaal tot braken tijdelijk geblokkeerd wordt.
- Eet goed voordat je avondje gaat drinken. Het is belangrijk om voor een avondje stappen een goede bodem te leggen. Een goede bodem zorgt namelijk ervoor dat je minder snel misselijk wordt en dat de alcohol niet zo hard aan komt.
Hoe herken je een alcoholvergiftiging?
Bij een alcoholvergiftiging wordt er zoveel alcohol in je bloed opgenomen. Een persoon kan knock-out gaan en zelfs in coma raken. Aan de volgende symptomen kun jij een alcoholvergiftiging herkennen:
- Slecht zicht
- Buiten bewustzijn
- Duizeligheid
- Slaperigheid
- Moeite met praten
- Voelt warm aan
- Misselijkheid
- Overgeven
- Een overdosis van drank kan leiden tot een hartstilstand
Hoeveel je moet drinken om in coma te raken hangt af van de volgende dingen:
- Geslacht: vrouwen worden eerder dronken dan mannen. Een vrouw heeft vaak meer vet en minder spier waardoor het lichaam minder vocht heeft. Alcohol wordt bij een vrouw minder snel verdunt en daarom wordt een vrouw sneller dronken.
- Leeftijd: Mensen die ouder zijn worden sneller dronken, ouderen mensen hebben minder vocht in het lichaam. Bij ouderen kunnen de cellen ook steeds minder goed tegen alcohol.
- Hersenvolume: (Als jouw hersenvolume minder is vergeet je sneller)
- Ervaring met drank
- Gewicht: Mensen die minder wegen hebben minder vocht in het lichaam.
Het is van belang als iemand een alcoholvergiftiging op loopt gelijk contact op te nemen met het ziekenhuis.
Dokters kunnen de alcohol uit het lichaam verwijderen, ook kunnen ze de gifstoffen uit je lichaam verwijderen, en is het heel ernstig dan wordt het lichaam leeggepompt.
Hoe herken je een kater?
Je bent uit geweest met vrienden en hebt wat alcohol op. De volgende ochtend wordt je wakker en heb je een kater te pakken, hoe weet jij of je een kater te pakken hebt? Dit zijn de volgende symptomen:
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Suf
Wat te doen tegen een kater?
Heb jij de volgende ochtend last van een kater? Dit zijn wat tips tegen een kater:
- Slaap zo goed mogelijk uit, door te weinig slaap kun jij je kater verergeren. Dat komt doordat je vermoeid bent, hoofdpijn hebt en meer geprikkeld bent als je weinig slaapt.
- Drink water voor het slapen gaan. De hoofdpijn en misselijkheid wordt veroorzaakt door uitdroging.
- Neem lekker een warm bad, het helpt het lichaam te ontspannen.
- Neem een eitje als ontbijt. In ei zitten stoffen die invloed hebben op de effecten van de alcohol.
- Ga sporten. Zweten zorgt er namelijk voor dat de giftige stoffen sneller uit je lichaam vertrokken zijn.
Helpt het om te kotsen als je misselijk bent door drank?
Nee, in de tijd dat jij misselijk bent geworden is de alcohol al in het bloed opgenomen. Als er nog wat alcohol in de maag zit dan zou je dat wel kunnen uitbraken, om ervoor te zorgen dat er niet nog meer alcohol in het bloed opgenomen wordt. Als het alcohol in het bloed belandt wordt je dronken en heeft het effect op de hersenen
Overgeven na alcohol gebruik, wat kan ik nu het beste doen?
Heb je lopen overgeven van drank? Blijf goed gehydrateerd. Door het overgeven van drank raak je vocht kwijt. Het is belangrijk goed te blijven drinken. Drink alleen niet te snel achter elkaar, probeer om de 5 minuten een slokje te nemen.
Je kunt er ook voor kiezen om een sapje met suikers te drinken, door de alcohol maakt jouw lichaam maar weinig tot geen energie aan waardoor jij je erg suf en vermoeid voelt. Drankjes met suikers zorgen voor wat energie en dat kan er voor zorgen dat jij je weer een beetje beter voelt.
Lichamelijke effecten van alcohol
De meest voorkomende effecten op het lichaam zijn:
- Kater
- Geheugenverlies
- Maaglast
- Alcoholvergiftiging
- Hoofdpijn
7 meest gestelde vragen:
- Wat voor eten helpt goed tegen een kater?: Ei, Banaan en Tomaten.
- Hoeveel mensen gaan er per jaar dood aan alcohol?: Aan alcohol gerelateerde ziektes gingen er in 2017 1.906 mensen dood.
- Kun je zelf alcoholische drankjes maken?: Het is niet illegaal om zwak alcoholische drankjes te maken, je mag dus een 14% wijntje maken. Je mag het alleen niet verkopen.
- Hoe kun je verslaafd raken aan alcohol?: Door dagelijks alcoholgebruik, Als je alcohol gebruikt om je stress of angsten te verminderen, en ook door erfelijkheid.
- Met hoeveel alcohol op mag je nog rijden?: Als je twee glazen alcohol op hebt mag je niet meer rijden.
- In welke landen mag je onder de 18 drinken?: België, Duitsland, Luxemburg, Malta en Cyprus zijn de landen waar je een wijntje of biertje onder de 18 mag.
- In welk land wordt het meest gedronken?: In 2016 werd er in Litouwen het meest gedronken, op de tweede plek volgde Tsjechië en op de derde plaats Duitsland.