Onbekend of anoniem bellen, het komt allemaal op hetzelfde neer. Het is handig op professioneel gebied, maar het kan is handig in je privé leven.

Voor een grote groep mensen is anoniem bellen nog een vraagteken, want wat is anoniem bellen precies en wat zijn de voordelen? Hoe kan ik zelf privé bellen met mijn mobiele telefoon? En zijn er verschillen tussen verschillende besturingssystemen en providers?

Anderen vragen zich misschien af hoe ze anonieme bellers kunnen blokkeren of weren. En of het nummer te achterhalen is en of je het nummer terug kan bellen.

In deze blog leg ik je alles uit over anoniem bellen, lees dus snel verder.

Wat is onbekend bellen?

Als je iemand anoniem belt, krijgt de persoon aan de andere kant van de lijn jouw nummer niet te zien. De telefoon geeft op het display ‘’onbekende beller’’ of ‘’privé-nummer’’ weer. Dit maakt jou als beller dus onbekend/anoniem.

Wat zou een goede reden zijn om anoniem te bellen?

Anoniem bellen wordt gebruikt om verschillende redenen. Hier een aantal voorbeelden. Als je even iemand wilt bellen, maar niet terug gebeld wilt worden door deze persoon. Dit is vaak het geval op professioneel gebied. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht die na schooltijd telefonisch contact heeft met een student of ouder om wat te bespreken.

In dit geval zal er een eenmalig telefonisch gesprek zijn. Als de leerkracht niet anoniem zou bellen zouden de student en ouder over het telefoonnummer van de desbetreffende leerkracht komen te beschikken en elk moment kunnen bellen naar de leerkracht.

Hoe bel je anderen anoniem op jouw smartphone?

De meeste mensen bellen tegenwoordig vanaf hun smartphone. Daarom is het ook wel fijn om te weten hoe je mensen anoniem belt op jouw Android of Iphone. Hierbij heb je twee keuzes: voor een langere tijd anoniem bellen of eenmalig anoniem bellen.

Anoniem bellen voor één keer

Je voert een speciale code in als je eenmalig anoniem wilt bellen. Hier open je zoals gewoonlijk het belmenu. Je voert een hekje, daarna het cijfer 31 en vervolgens nog een hekje in. Daarna toets je het nummer in dat je wilt bellen. Nu bel je anoniem!

Zie de afbeelding voor een voorbeeld:

Privé bellen met een Android

Wil je je Android telefoon zo instellen dat je niet iedere keer een code hoeft in te voeren als je anoniem wilt bellen? Dat kan. Let er wel op dat je op deze manier onbekend blijft bellen totdat je de functie uitzet.

Open allereerst de ‘Telefoon’-app op je Android of Samsung apparaat. Vervolgens zul je rechtsboven drie puntjes zien staan naast je zoekfunctie. Klik hier op. Er zal een balkje verschijnen met een aantal opties. Druk op ‘Instellingen’.

Scroll vanuit de Instellingen naar beneden en druk op ‘Meer instellingen’. Er zal een optie genaamd ‘Mijn beller-id tonen’ verschijnen. Druk hierop, en druk vervolgens op ‘Nummer verbergen’. Vanaf nu bel je anoniem op je Android toestel.

Privé bellen met een Iphone

Wil je je Apple telefoon zo instellen dat je niet iedere keer een code hoeft in te voeren als je anoniem wilt bellen? Dat kan. Let er wel op dat je op deze manier onbekend blijft bellen totdat je de functie uitzet.

Open allereerst de ‘Instellingen’-app op je iPhone. Vanaf daar scroll je naar beneden en druk je op ‘Telefoon’. Er zal een optie genaamd ‘Nummerherkenning’ in beeld verschijnen. Klik hier op.

Wanneer je hier op gedrukt hebt, kom je op een nieuwe pagina terecht waar opnieuw ‘Nummerherkenning’ staat, ditmaal met een slider. Schuif de slider naar links zodat hij grijs wordt. Vanaf nu bel je anoniem op je iPhone.

Bellen met een lokaal nummer als ‘onbekende beller’

Tegenwoordig is het ook mogelijk om anoniem te bellen via een lokaal nummer. Diverse diensten op het internet beweren het mogelijk te maken om onbekend te bellen naar alle nummers, waaronder betaalde nummers als 0900.

Hier kan je gebruik van maken door op één van deze sites een bedrag aan beltegoed te storten. Vervolgens ontvang je in je mail een unieke code. Je belt dan de dienst en tikt de code in. Daarna is het volgens hen mogelijk om naar alle nummers privé te bellen.

Een kanttekening hierbij is dat wij dit niet uitgeprobeerd hebben. Wij raden dan ook aan om de standaard opties in je mobiel of de opties van je provider te gebruiken om anoniem te bellen.

Anoniem bellen uitzetten

Heb je permanent anoniem bellen aangezet op je smartphone of via je provider en wil je dit weer uitzetten? Geen probleem! Hieronder vind je hoe je dit doet.

Blijvend anoniem bellen uitzetten op je Samsung / Android

Als je het anoniem bellen ooit aan hebt gezet op je Android of Samsung toestel, kan je het net zo makkelijk weer uitzetten. Let er wel op dat mensen je nummer weer kunnen zien totdat je de functie weer aanzet.

Open allereerst de ‘Telefoon’-app op je Android of Samsung apparaat. Vervolgens zul je rechtsboven drie puntjes zien staan naast je zoekfunctie. Klik hier op. Er zal een balkje verschijnen met een aantal opties. Druk op ‘Instellingen’.

Scroll vanuit de Instellingen naar beneden en druk op ‘Meer instellingen’. Er zal een optie genaamd ‘Mijn beller-id tonen’ verschijnen. Druk hierop, en druk vervolgens op ‘Nummer tonen’. Vanaf nu kunnen anderen je nummer weer zien als je belt vanaf je Android toestel.

Blijvend anoniem bellen uitzetten op je iPhone

Als je het anoniem bellen ooit aan hebt gezet op je Apple toestel, kan je het net zo makkelijk weer uitzetten. Let er wel op dat mensen je nummer weer kunnen zien totdat je de functie weer aanzet.

Open allereerst de ‘Instellingen’-app op je iPhone. Vanaf daar scroll je naar beneden en druk je op ‘Telefoon’. Er zal een optie genaamd ‘Nummerherkenning’ in beeld verschijnen. Klik hier op.

Wanneer je hier op gedrukt hebt, kom je op een nieuwe pagina terecht waar opnieuw ‘Nummerherkenning’ staat, ditmaal met een slider. Schuif de slider naar rechts zodat hij groen wordt. Vanaf nu kunnen anderen je nummer weer zien als je belt vanaf je Apple toestel.

Privé-nummer blokkeren

Gebeld worden door een onbekend nummer op je Samsung of iPhone kan zeer frustrerend zijn. Veel mensen zijn dan ook vaak op zoek naar een mogelijkheid om specifieke anonieme bellers te blokkeren.

Helaas is het niet direct mogelijk om een specifieke anonieme beller te blokkeren. Voor het blokkeren van een gebruiker is namelijk het telefoonnummer van de beller vereist.

Er bestaan echter wel mobiele applicaties die beweren het mogelijk te maken om anonieme nummers te blokkeren, zoals TrapCall en Bel Control. Deze komen echter vrij dubieus over. Wij hebben ze daarom niet geprobeerd.

Er bestaat gelukkig wel een normale, maar ietwat omslachtige manier om alsnog geen telefoontjes van de anonieme bellers te ontvangen.

Door alle voor jou onbekende nummers te blokkeren, kan je voorkomen dat je door privé-nummers gebeld wordt. Dit blokkeert echter ook alle nummers die je niet in je telefoon hebt staan, maar die wel voor anderen zichtbaar zijn. Het blokkeren van alle voor jou onbekende nummers op je Samsung of iPhone doe je als volgt:

Onbekende nummers blokkeren op Android / Samsung

Wil je alle voor jou onbekende nummers blokkeren op je Android of Samsung toestel? Dit doe je als volgt:

Open de ‘Telefoon’-app op je apparaat. Vervolgens zul je rechtsboven drie puntjes zien staan. Klik hierop. Druk vervolgens op ‘Instellingen’. Je komt vervolgens in de oproep-instellingen van je telefoon terecht. Vanaf hier druk je op ‘Nummers blokkeren’. Bovenin staat een slider. Schuif deze naar rechts.

Vanaf nu kunnen voor jou onbekende nummers jou niet meer bereiken. Let er nogmaals wel op dat dit voor alle nummers die niet in jouw telefoon staan, geldt.

Onbekende nummers blokkeren op iPhone

Wil je alle voor jou onbekende nummers blokkeren op je iPhone toestel? Dit doe je als volgt:

Open de ‘Instellingen’-app op je telefoon. Scroll vervolgens naar beneden en druk op ‘Niet storen’. Tik daarna op ‘Sta oproepen toe van’, en dan op ‘Alle contacten’.

Vanaf nu kunnen voor jou onbekende nummers jou niet meer bereiken. Let er nogmaals wel op dat dit voor alle nummers die niet in jouw telefoon staan, geldt.

Een privé-nummer achterhalen

Er kunnen meerdere redenen zijn om een privé-nummer te willen achterhalen. Sommige mensen worden lastiggevallen, gestalkt of constant gebeld door een anoniem nummer zonder dat ze dit willen. Het kan dan erg verleidelijk zijn om dit nummer te blokkeren.

Helaas is het niet mogelijk om zelf een privé-nummer te achterhalen. Hier zal je de hulp van je provider voor nodig hebben. Deze zullen een onderzoek starten naar de anonieme beller.

De beste manier om je provider op de hoogte te stellen van een irritante anonieme beller, is om eerst zelf zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de dagen en tijdstippen dat je gebeld wordt. Geef deze aan je provider door.

Vervolgens zal de provider aan de hand van deze informatie proberen om de identiteit van de anonieme beller te achterhalen. De provider zal deze beller verzoeken om te stoppen met de overlast. Als hier niet op ingegaan wordt, maakt de provider de gegevens van de anonieme beller aan jou bekend en kan je het privé-nummer achterhalen.

Een privé-nummer terugbellen

Helaas kan je een privé-nummer niet terugbellen. Hiervoor moet je beschikking hebben tot het telefoonnummer van de beller. Verwachtte je een dringend telefoontje van een anonieme beller, maar heb je deze gemist? Als je even wacht, dan is de kans groot dat deze persoon je later terugbelt. Er zit helaas niets anders op.

Gerelateerde berichten