Niets is zo vervelend om je deur niet meer op slot te kunnen doen. Dit geeft inbrekers vrij spel. Er kunnen zich verschillende oorzaken voor doen waarom een slot kapot is. Dit kan komen door inbraakschade of door een verouderd en/of versleten slot. In sommige gevallen is het mogelijk om zelf je slot te vervangen. Graag leggen we uit hoe dat moet.

Hoe kan het dat mijn slot stuk is?

Er zijn verschillende oorzaken bij een defect slot. De meest voorkomende oorzaken op een rij:

  1. Het cilinderslot doet het niet door een defect in de cilinder;
  2. Het slot is verouderd;
  3. Het slot is versleten; 
  4. Het slot is geforceerd en er is sprake van inbraakschade;
  5. Het slot is niet op de juiste manier geplaatst en het slot werkt maar aan een kant;
  6. Een verkeerde sleutel heeft schade aangericht; 
  7. De sleutel zit vast in het slot.

Verschillende soorten sloten

Help, mijn meerpuntssluiting gaat niet open! Het slot van mijn binnendeur is kapot! Er zijn zoveel verschillende soorten sloten. Dit maakt het lastig om tot één pasklaar antwoord te komen indien er een bepaald deurslot kapot is. Door de verschillende soorten sloten zijn er ook verschillende soorten methodes om een kapot slot te vervangen. Welk slot heb jij? Check het hieronder!

Cilindersloten

Meerpuntssluiting

Een meerpuntssluiting is een slot waar meerdere sluitpunten in zitten. Deze sluitpunten (bestaande uit 3 tot maximaal 5 punten) zitten verdeeld over de lengte van de deur. Door de sluitpunten geeft een meerpuntssluiting meer bescherming in tegenstelling tot een regulier slot. Forceren is hierdoor een lastige klus. Is je 3 punts slot kapot en gaat de meerpuntssluiting niet meer open? Door de complexiteit van het slot is het raadzaam om een slotenmaker in te schakelen om de meerpuntsluiting te openen en mogelijk te vernieuwen.

Insteekslot

Een insteekslot is het meest gangbare slot. Dit slot wordt vaak in een houten deur geplaatst. In de meeste gevallen wordt een cilinderslot met een veiligheidsbeslag en een profielcilinder gemonteerd. Een veiligheidsbeslag geeft de deur extra beveiliging. Het maakt het een inbreker onmogelijk om bepaalde technieken, zoals hengelen of flipperen uit te voeren. 

Oplegslot

In oudere woningen zitten soms nog oplegsloten. Een oplegslot zit aan de binnenkant van een stompe of naar binnen draaiende deur. Is het slot van de binnendeur kapot? Raadpleeg een slotenmaker om een deurslot te vervangen. Oplegsloten zijn minder veilig in tegenstelling tot een insteekslot of meerpuntssluiting. Om deze reden wordt een oplegslot niet meer gebruikt in de nieuwbouw. 

Espagnolet

Een espagnolet komt met name voor op een tuindeur, balkondeur of schuifpui. Een espagnolet is een deurkruk die aan de binnenzijde van de deur verzonken zit. Is het slot van de schuifpui kapot? Doordat de espagnolet meestal verzonken zit in de deur of bovenop is het vervangen vaak een lastig karwei.

Pensloten

De naam ‘pensloten’ zegt het al. In een penslot zit een metalen pen. Een penslot is te herkennen aan het kruisvormige sleutelgat. 

Inbraakwerende sloten

Inbraakwerende sloten zijn te herkennen aan een bepaald keurmerk: het SKG keurmerk. SKG test verschillende soorten sloten en geeft aan elk slot een classificatie. Deze classificatie wordt aangeduid met een aantal sterren. Er zijn in totaal drie verschillende classificaties:

  1. *Alle sloten zijn inbraakwerend. Een inbreker doet er maximaal 3 minuten over om het slot kapot te maken en de deur te openen.
  2. **Alle sloten zijn zwaar inbraakwerend. Een inbreker doet er minstens 3 minuten over om het slot open te breken.
  3. ***Alle sloten zijn extra zwaar inbraakwerend. Een inbreker heeft minstens 5 minuten nodig om een deurslot kapot te maken.

Een slot met een SKG keurmerk is veel moeilijker om te openen. Inbrekers slaan dit liever over, aangezien het te veel tijd kost om binnen te komen. Een slot met een bepaalde sterrenclassificatie is aan te raden. Zo hebben inbrekers geen vrij spel! 

Hoe kan ik zelf mijn slot vervangen? 

Er zijn verschillende manieren om zelf een slot te vervangen. Is je 3-punts slot kapot? Het slot van je schuifpui kapot? Of werkt het slot maar aan één kant? Hieronder leggen we je uit hoe je een bepaald type slot kan vervangen. 

Is je cilinderslot kapot en zit de deur op slot? Bij een defecte cilinder is het mogelijk om het slot zelf te vervangen. Weet je niet of je cilinder kapot is? Dit kan je gemakkelijk controleren. Steek de sleutel in het slot en probeer deze om te draaien. Het slot draait door en het lukt niet? Probeer het slot te smeren met siliconenspray. 

Heeft het slot smeren met siliconenspray geen effect? Dan is je cilinder vermoedelijk kapot. Het is niet fijn als je cilinderslot kapot is en de deur op slot zit. Hieronder leggen we je stapsgewijs uit hoe je met behulp van een schroevendraaier je cilinder kan vervangen.  

Cilinderslot vervangen

Pak een schroevendraaier. Heb je een profielcilinder of insteekslot? Dan hoef je alleen maar de cilinder te vervangen. Heb je een oplegslot? Dan moet het slot met cilinder en al eruit

Bij een oplegslot haal je alle schroeven uit het slot. Haal de schroeven uit de deur en trek het slot eruit. Daarna kan je een nieuw oplegslot plaatsen. 

Losse cilinder vervangen

De profielcilinder zit met slechts één schroef vast. De schroef kan je vinden onder de nachtschoot van het slot. Steek vervolgens de sleutel in het slot. Draai het slot voorzichtig van de ene naar de andere kant. Door de sleutel voorzichtig in het slot te bewegen is het mogelijk om de cilinder naar je toe te trekken. Zit de cilinder vast? Schroef dan eerst het deurschild wat losser. Hierdoor krijgt de cilinder meer ruimte en kan je hem er gemakkelijker uit halen.

Pensloten vervangen

Open de deur. Doe de deur op slot. De pennen steken nu uit het slot. Pak één van de pennen vast en probeer het slot uit het sleutelgat te krijgen. Lukt dat niet? Het kan gebeuren dat er over het slot heen is geverfd. Dan is het raadzaam om eerst het slot los te maken met een scherp voorwerp. 

Wat moet ik doen als het niet lukt om een kapot slot te vervangen? 

In sommige gevallen is het niet raadzaam om zelf een deurslot te vervangen. Zoals bij gecertificeerde sloten. De kans op beschadiging is vaak groot. Ook in het geval van inbraakschade is het beter om een expert in te schakelen. 

Dus is je slot kapot, zit de deur dicht en lukt het niet om te vervangen? Raadpleeg een expert! Een ervaren slotenmaker opent in een handomdraai je kapotte slot. En vervangt het oude slot voor een nieuw, veilig exemplaar. Ook voor advies over het juiste slot kan je het beste een slotenmaker raadplegen. 

Gerelateerde berichten