Vaatwasser ontvetten voor de mooiste resultaat!

Soms komt het weleens voor dat onze vaatwasser de vaat niet meer goed wast of spoelt. Dit kan komen omdat je vaatwasser erg vies is en zelf even een schoonmaakbeurt nodig heeft. Dit doen we door te ontvetten. Lees hier onder alles over het ontvetten van een vaatwasser.

In dit artikel vind je

Waarom moet je de vaatwasser ontvetten

Wanneer je vaatwasser te veel vetpercentage heeft kan het zijn dat je vaatwasser het niet meer doet. Het kan dan zijn dat je vaatwasser eetresten achterlaat of je bestek nog vettig is. Daarom is het van belang om 1 keer in de zo veel tijd je vaatwasser te ontvetten. Denk maar eens om bijvoorbeeld je vaatwasser 1 keer in de 3 maanden te ontvetten.

Waarmee kan ik mijn vaatwasser ontvetten

Je zou eventueel vaatwasmachinereinigers kunnen kopen. Dit kan in een vloeistofverhouding zijn maar ook in een poederverhouding. Hieronder een paar voorbeelden:

De bovenste product is een vaatwasmachinereiniger, met een vloeistofverhouding. Doe deze tussen je rekjes en zet de vaatwasser op de warmste stand. Na dat de programma klaar is, is je vaatwasser ontvet.

De bovenste product is een vaatwasmachinereiniger, met een poederverhouding. Dit is een schoonmaaktablet die je vaatwasser ontvet terwijl de vaatwasser de vaat wast. Doe al je vaat in de vaatwasmachine, en doe daarbij je vaatwastablet erbij. Vervolgens leg je de vaatwasmachinereiniger tablet ergens in de vaatwasser en zet je de vaatwasser aan op de gewenste programma. Dus kan je het zien als 2 in 1.

De bovenste product is een vaatwasmachinereiniger, met een poederverhouding. Vul de poeder in het bakje waar je normaal gesproken je vaatwastablet doet. Zet je vaatwasser op de warmste programma. Nadat de programma klaar is, is je vaatwasser ontvet,

Je vaatwasser zelf reinigen

Je kan je vaatwasser ook zelf reinigen zonder een vaatwasmachinereiniger. Dit is makkelijk te doen, en je hebt maar een paar dingen nodig.

Benodigdheden

 • Schoonmaakazijn
 • 1 hele citroen

Uitleg vaatwasser zelf ontvetten

Uitleg vaatwasser zelf ontvetten

Snij de citroen in stukjes en verdeel deze gelijkmatig in de vaatwasser. Spuit daarna een scheutje schoonmaakazijn. Zet vervolgens de vaatwasser op de warmste stand en start de programma. Nadat de programma klaar is, is je vaatwasser ontvet.

Wanneer je klaar bent met het ontvetten van je vaatwasser, dit kan zijn met een reiniger uit te winkel of die je zelf hebt gemaakt. Is het van belang om te checken of je filter vol zit. Wanneer je filter vol zit maak deze dan schoon en spoel het af met water. De filter zit binnen in de vaatwasser op de bodem.

Verder is het goed om te kijken of je vaatwaszout bijgevuld moet worden. De vaatwaszout moet tot aan het randje vol zitten. Wanneer je dit doet lekt er ook water uit. Wees niet bang dit gebeurd bij elk vaatwasser, wanneer je het zout bijvuld. De deksel voor de vaatwaszout ligt ook op de bodem in de binnenzijde van de vaatwasser.

Mijn servies en bestek zijn nog steeds vies

Mijn servies en bestek zijn nog steeds vies

Je hebt je vaatwasser ontvet, je vaatwaszout bijgevuld. Maar je servies en bestek is nog steeds vies? Dit zou kunnen komen omdat je het bestek en servies niet goed inruimt. Zorg ervoor dat je alles netjes inruimt. Wanneer je hardnekkige vuil hebt in je bestek of servies, spoel dit dan eerst even af voordat je het inruimt. Prop de vaatwasser niet al te vol. Was bijvoorbeeld pannen en deksel met de hand.

Tip voor stralende bestek, servies en glazen

Heb je een citroen gesneden en gebruikt, en sta je op het punt om dit weg te gooien? Prik het in je vaatwasser voor wat extra shine. Citroen zorgt namelijk voor stralende bestek, servies en glazen!

Veel gestelde vragen

 • Waarom moet ik mijn vaatwasser ontvetten?
  • Dit om te voorkomen dat je vaatwasser straks je vaat nog vies laat. Lees hier waarom je vaat soms nog vies is.
 • Hoe kan ik mijn vaatwasser ontvetten?
  • Dit kan op verschillende manieren, lees hier alle manieren!
 • Maakt het uit welke vaatwasser ik heb?
  • Nee dit maakt niet uit, alleen zijn er voor sommige vaatwassers speciale reinigingsmiddelen.
 • Kan ik zelf een reinigingsmiddel maken voor het ontvetten van mijn vaatwasser?
  • Ja dit kan, lees hier hoe je zelf je eigen reinigingsmiddel kan maken voor jouw vaatwasser!
 • Hoe zorg ik voor stralende bestek en servies?
  • Allereerst is het belangrijk dat je vaatwasser zelf schoon is, lees hier de tips voor je stralende servies en bestek.
 • Mijn vaatwasser is ontvet, maar mijn bestek en servies blijft nog steeds vies. Hoe komt dat?
  • Dit kan komen omdat je waarschijnlijk iets verkeerd doet, lees hier wat de oorzaak kan zijn.
 • Zijn er ook reinigingsmiddelen die ik meteen kan kopen en gebruiken?

Gerelateerde berichten