Vetvlekken verwijderen

Stel je voor; je bent aan het koken of aan het eten en er spat vet op je kleding. Wat nu? Vetvlekken zijn hardnekkige vlekken. Het is lastig om vetvlekken uit kleding te halen, maar zeker niet onmogelijk. Wel is het verstandig om de vlek er zo snel mogelijk uit te halen. Wanneer een vetvlek langer in je kleding zit, is het moeilijk om te verwijderen. Met deze methodes kan je gemakkelijk vet uit je kleding halen!

Vetvlekken verwijderen uit kleding

Vetvlekken verwijderen? Er zijn verschillende methodes om vetvlekken uit kleding te halen. Met een van deze producten haal je een vetvlek uit je kleding, zoals:

 • Ossengal zeep of groene zeep
 • Afwasmiddel
 • Wasbenzine
 • Talkpoeder
 • Citroen
 • Azijn

Gebruik ossengal of groene zeep

Ossengalzeep en groene zeep zijn biologisch afbreekbaar. Deze reinigingsmiddelen kunnen een bijdrage leveren om hardnekkige vetvlekken te verwijderen uit kleding. Doe een beetje ossengal zeep of groene zeep op de vetvlek. Ga hier met een nagelborstel overheen en spoel de zeepresten van het kledingstuk af. Was daarna de kleding in de wasmachine, en je zult zien dat de vlek verdwenen is!

Oude olievlekken verwijderen uit kleding

Smeer afwasmiddel op de vetvlek

Vetvlekken uit kleding verwijderen doe je gemakkelijk met afwasmiddel! Afwasmiddel werkt namelijk ontvettend. Wanneer het afwasmiddel in de kleding trekt, zal het vet worden afgebroken. Smeer de vlek in met vloeibaar wasmiddel en stop de kleding in de wasmachine. Zet de wasmachine op de hoogste temperatuur, welke staat aangegeven in de wasvoorschriften, en je kleding is na het wassen weer helemaal schoon! Vooral bij kleding wat gemaakt is van polyester, werkt het zeer effectief.

Maak gebruik van wasbenzine

Wil je oude vetvlekken verwijderen uit kleding? Dan kan wasbenzine uitkomst bieden! Doe een klein beetje wasbenzine op de vetvlek en stop het vervolgens in de wasmachine. Naar alle waarschijnlijkheid kan je de ingetrokken vlekken verwijderen.

Strooi talkpoeder op de vetvlek

Is je vetvlek net ontstaan? Dan is het mogelijk om talkpoeder te gebruiken. Net als afwasmiddel neemt talkpoeder vet op. Let op, deze methode is alleen mogelijk als het vet nog niet in de kleding zit. Na het gebruik van talkpoeder stop je jouw kleding in de wasmachine en daarna ben je af van de hardnekkige vetvlekken in je kleding! 

Gebruik een schijfje citroen

Er zijn ook verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die kunnen helpen om hardnekkige vetvlekken te verwijderen uit je kleding. Met citroen is dit mogelijk. Snijd de citroen door midden en wrijf hiermee over de vlek. Doe daarna een beetje water over de vlek en dep het droog. Op die manier verdwijnt de vlek! Ook is het mogelijk om na de citroensap, zout op de vlek te verwijderen. Sla het zout eraf en binnen no time ben je af van die hardnekkige vlek!

Vetvlekken uit kleding verwijderen

Aandachtspunten om vetvlekken uit kleding te verwijderen

 • Is de vetvlek nog niet ingetrokken? Gebruik dan geen heet water. Dit kan een vlek alleen maar verergeren. Door het hete water trekt de vetvlek juist veel sneller in de kleding. Hierdoor is het moeilijk om de vetvlek te verwijderen. 
 • Is de vetvlek net ontstaan? Het is verstandig om de vetvlekken direct te verwijderen uit de kleding. Het vet van de vlek trekt namelijk vrij snel in de stof. Een oude, ingetrokken vlek verwijderen is dus veel moeilijker. Wanneer je een vetvlek direct uit je kleding haalt,  heb je de meeste slagingskans.
 • Ook schoonmaakmiddelen, zoals CIF of HG kunnen helpen bij het verwijderen van vlekken.

Hoe kan ik vetvlekken verwijderen uit leer?

Vetvlekken zijn moeilijk uit leer te verwijderen. Echter is het, met de juiste schoonmaakmiddelen, niet onmogelijk! De meest eenvoudige manier om vetvlekken te verwijderen uit leer is door talkpoeder te gebruiken. Ook is het mogelijk om afwasmiddel of een papieren zakdoek in combinatie met een strijkijzer te gebruiken. Door het stoom verdwijnt de vlek. Daarnaast kan azijn ook helpen bij suède kledingstukken. Door dit voorzichtig over de stof te masseren, is het mogelijk om vetvlekken in kleding te verwijderen. G

Vetvlekken uit leer verwijderen met talkpoeder

Stap 1: Om de vetvlek uit het leer te krijgen, is het verstandig om met een schone doek op de vetvlek te deppen. Wrijf dit niet uit, want dan maak je de vlek alleen maar erger. 

Stap 2: Voor de meest effectieve werking moet je in de richting van de textuur van het leer deppen. Op deze manier zorgt je ervoor dat de vetvlek niet groter wordt.

Stap 3: Doe talkpoeder op de vetvlek. Het talkpoeder zorgt ervoor dat het vet uit het leer trekt en zal het leer niet verder beschadigen.

Stap 4:
Laat de poeder, voor het optimale resultaat een nacht intrekken.

Stap 5: Verwijder de talkpoeder van het leer. Hierbij is het belangrijk dat de talkpoeder niet verder het leer in gaat.

ingetrokken vlekken verwijderen

Vetvlekken uit leer verwijderen met afwasmiddel

Stap 1: Pak een schone doek en doe hier wat water en een klein beetje afwasmiddel op.

Stap 2: Dep voorzichtig op de vetvlek. Ook hierbij is het belangrijk om in de richting van van de textuur van het leer te deppen.

Stap 3: Wrijf met je vingers over de vetvlek heen, totdat er sop ontstaat.

Stap 4: Dep de plek droog. Laat het leer opdrogen. Is de vlek er nog niet uit? Probeer het nogmaals en begin bij stap 1.

Aandachtspunten om vetvlekken uit leer te verwijderen

 • Voordat je het leer gaat behandelen, moet je van tevoren weten met wat voor soort leertype je te maken hebt. Zit er een vetvlek in suède? Dan is het zaak om reinigingsspul geschikt voor dit leertype te gebruiken. Gebruik je dit niet? Dan kan het leer beschadigen en de vetvlek verergeren. 
 • Om te kijken hoe het reinigingsspul op het leer reageert, is het verstandig om dit eerst op een klein oppervlak uit te proberen. Doe dit voordat je het hele oppervlakte met het reinigingsspul insmeert. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, is dit minder erg.
 • Wanneer je een vetvlek wilt verwijderen is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Hoe sneller je dit doet, hoe gemakkelijk een vetvlek te verwijderen is. 

Gerelateerde berichten