videoband omzetten

Videobanden omzetten? Jouw mooiste herinneringen digitaliseren

Staan al je mooie vakanties op een videoband? Ga dan jouw videobanden omzetten want het afspelen van videobanden is niet meer zo eenvoudig. Want wie beschikt er nog over een videorecorder? Hoe kan je deze nog afspelen?

Het is mogelijk om zelf je videobanden te digitaliseren, waardoor je op andere apparaten beschikking hebt over filmpjes met de leukste herinneringen. Zorg dat ze niet verdwijnen. In deze blog staan daarom alle tips en tricks op het gebied van een videoband digitaliseren.

Zorg dat je filmpjes niet verdwijnen en ga zelf videobanden digitaliseren

Je videobanden overzetten op dvd kan het de moeite waard zijn. Naast het uitbesteden is het ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en je VHS-band om te zetten naar DVD. Zelf videobanden overzetten is mogelijk, mits je over de juiste apparatuur en software beschikt. Ook moet je er rekening mee houden dat het overzetten en karwei is, wat enig technisch inzicht verreist. Er zijn verschillende manieren als je jouw VHS, video 8 of betamax banden wilt overzetten op een dvd.

Stappenplan om je videobanden te digitaliseren

Om een videoband te kunnen digitaliseren moet je jouw analoge videocamera of videorecorder aansluiten op je pc. Hiervoor heb je bekabeling of een scart nodig. Voor het kopiëren, bewerken en opslaan van beeldmateriaal kan je een USB-stick, genaamd een ‘video grabber’ gebruiken.

Wat is een video grabber

Een video grabber is een USB-stick met bekabeling. Deze adapter fungeert als een tussenstuk en verbindt het videoapparaat met de pc. Er zijn verschillende soorten video grabbers, elk met andere kenmerken en functionaliteiten. De ervaringen met een video grabbers zijn erg uiteenlopend. Maar, laat je vooral niet afschrikken, want met geen enkel ander apparaat kan je gemakkelijk een video overzetten op dvd of een ander digitaal formaat.

Let op bij het kopen van een video grabber

Bij het kopen van een video grabber moet je met de volgende aspecten rekening houden, zoals: 

  • Controleer voorafgaand of de video grabber geschikt is voor jouw pc. Sommige video grabbers zijn alleen geschikt voor Windows 10 of voor MacOS. Het is belangrijk dat je jouw VHS-band naar de pc met een besturingssysteem van windows 10 kunt overzetten.
  • Wanneer je een relatief goedkope video grabber koopt, is de beeldkwaliteit niet altijd naar toebehoren. Controleer daarom of de video grabber over de juiste beeldkwaliteit en over voldoende productiecapaciteit beschikt. Lees voorafgaand wat reviews, zodat je er zeker van bent dat de kwaliteit goed is. Door de meegeleverde video grabber software zijn de beste video grabbers wat duurder, waardoor het een zekere investering kan zijn. 

Installeer de software of download van internet

Wanneer er bij de video grabber software zit, moet je dit eerst op je pc installeren. In sommige gevallen zit er een bijgeleverde cd-rom bij. Vaak kan je de software ook van internet downloaden.

Opnemen van een oude video

Wanneer je alles hebt geïnstalleerd, is het mogelijk om op te nemen. Hierbij is het belangrijk om eerst na te gaan of de software opneemt, voordat de videoband afspeelt. Is dit niet het geval? Dan gaat er een deel van de video verloren. Neemt de software wel eerst op? Dan moet je afwachten totdat je de videoband om kan zetten naar dvd of naar een dergelijk bestand, zoals MP3 of MP4. 

Bewerk de video

Nadat de video klaar is, is het mogelijk om deze te bewerken. Zo kan het gebeuren dat er zwart beeld voor en na de video verschijnt. Dit komt, omdat eerst de software heeft opgenomen en daarna pas de video. Met verschillende videobewerkingsprogramma’s is het mogelijk om de onnodige ruimte te verwijderen.

Na al deze stappen beschik je over een digitale versie van jouw video. Je kunt de video nu op je pc of harde schijf zetten. Ook is het mogelijk om de video naar een dvd over te zetten.

Wat is een alternatief voor het omzetten van een videoband naar een dvd

Het omzetten van een video naar dvd is een tijdrovende klus. Daarnaast nemen de videobanden veel ruimte in beslag. Ook wanneer je een video wilt bewerken, moet je beschikken over een pc met veel geheugen en snelheid. Wanneer je geen stappen wilt doorlopen voor het digitaliseren van je videobanden, kan je er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Wel zo handig en steeds meer bedrijven zijn hierin gespecialiseerd. Zo heb je jouw mooiste foto’s en filmpjes altijd digitaal en kan je ze op elk apparaat afspelen!

Meest gestelde vragen

Ik heb videobanden van VHS en Betamax kan ik beiden digitaliseren?

Het lijkt misschien lastig, maar lees hier hoe dit makkelijk kan.

Ik ben zelf niet handig hoe kan ik een videoband digitaliseren?

Ben je niet handig dan lees je hier wat je kan doen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een video grabber?

Dit kleine verlengstukje is onmisbaar om jouw videobanden te digitaliseren, lees hier waarom.

Gerelateerde berichten