Help, het slot op de deur gaat niet meer open. Het slot op de voordeur gaat mogelijk niet meer open. Dit kan zijn omdat de sleutel vastzit in het deurslot, het slot is vergrendeld of de deur is vastgelopen. Ongeacht de reden zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Dit wordt in deze blog uitgebreid besproken.

Het slot is niet te openen met een sleutel, wat moet ik nu doen? Voor een gesloten deur staan ​​is nooit leuk. Er zijn verschillende redenen waarom uw slot niet meer opengaat. Een sleutelslot of deur kan dit probleem veroorzaken. Om erachter te komen waardoor het slot niet meer werd geopend, is het zinvol om eerst de sleutel te controleren. Mocht dit geen problemen opleveren, dan is het verstandig om naar het slot te kijken. In de meeste gevallen is dit de grootste boosdoener waardoor het slot niet meer geopend kan worden. In deze blog staan drie oorzaken en drie oplossing daarvoor.

Oorzaak 1: Sleutel in het slot

Is het slot niet meer open? Controleer dan de deur sleutel. De sleutel kan verbogen, beschadigd of versleten zijn. Hierdoor kan de sleutel vast komen te zitten in het slot, waardoor deze niet meer te openen is. Als de sleutel vastzit, is het moeilijk om deze eruit te trekken, vooral bij cilindersloten.

Wat Moet Je Doen Als Het Slot Niet Meer Open Gaat Met De Sleutel

Een techniek is om de sleutel rechtstreeks uit de metalen buis in het slot te halen. Zo veroorzaak je minimale schade aan het slot. Verbogen sleutels kunnen onderdelen in de cilinder, zoals veren en / of clips, ernstig beschadigen.

Het is ook mogelijk om de sleutel meerdere keren te draaien of extra trekkracht op de sleutel uit te oefenen. U moet hier echter heel voorzichtig mee zijn, dus het wordt niet aanbevolen om het onmiddellijk te gebruiken. In vergelijking met andere methoden is uw kans om de sleutel te breken relatief groot. Om andere redenen, zoals vastzitten of vergrendeld, kan de sleutel echter ook vastzitten.

Het gebruik van een reservesleutel kan ook uitkomst bieden voor sloten die niet meer te openen zijn. Als de sleutel versleten is, werkt de reservesleutel mogelijk. Daarom is het belangrijk om altijd de voorraad bij te houden. De back-up sleutel kan het probleem relatief eenvoudig oplossen.

Is dit geen probleem? Er kan ook vuil of vuil in het slot zitten, waardoor de sleutel niet in het slot kan draaien. Dit probleem kan worden opgelost door de sleutel schoon te maken. Het kan ook gebeuren dat de sleutel blijft draaien, maar het slot niet meer opengaat. Deze blog beschrijft de redenen en oplossingen als de sleutel blijft draaien, maar het slot niet meer opent.

Oorzaak 2: Problemen met slot

De sleutel is echter niet altijd een probleem. Het slot kan ook beschadigd raken, waardoor de deur sluit. Er zijn veel redenen waarom het voordeurslot niet meer geopend wordt, zoals:

  • Het slot is kapot
  • Het slot is beschadigd (bijvoorbeeld de cilinder slotcilinder),
  • Het slot is niet correct geïnstalleerd,
  • Het slot is beschadigd door diefstal of gebruik van een verkeerde sleutel,
  • De sleutel zit aan de binnenkant van de deur.

Na verloop van tijd kunnen er defecten aan uw slot ontstaan, zoals het niet of nauwelijks draaien van de sleutel in het slot. Op de lange termijn kun je niet ontsnappen. Nieuwe sloten worden meestal gesmeerd. Bij intensief gebruik gaat deze informatie verloren, dus het is belangrijk om deze vergrendeld te houden. Vuil of roest beschadigt de veer in het cilinderslot. Het kan ook vocht in het slot veroorzaken, waardoor roest het slot kan binnendringen. Dit kan de oorzaak zijn van het vergrendelen van het slot en het niet meer openen van de deur.

Wat moet je doen Als Het Slot Niet Meer Open Gaat?

Wanneer er sprake is van uitdroging of slijtage, werkt het slot, maar aan een kant. Wil je weten of dit het geval is? Dit kun je eenvoudig testen door de deur aan beide kanten op slot te doen. Wanneer de sleutel aan de binnenkant van de deur wel werkt, maar aan de buitenkant niet, is er sprake dat het slot, maar aan een kant werkt. 

Een slot smeren met slotspray, zoals WD-40 kan het probleem oplossen. Slotspray is naast een preventiemiddel namelijk ook een probleemoplosser. Andere middelen zoals siliconenspray, olijfolie of grafiet kunnen ook helpen als het slot niet meer open gaat. Als slotspray niet het juiste effect oplevert, is er sprake van een versleten slot. Het vernieuwen van een slot is hierdoor nodig. Het is hierbij verstandig om een slot met een keurmerk te kopen. Hierdoor heb je minder kans dat het probleem zich (op korte termijn) nogmaals voor zal doen. 

Een goed Slot

Wanneer een slot vervangen moet worden is het essentieel om sloten met het SKG-keurmerk aan te schaffen. De organisatie achter het keurmerk kijkt vanuit het perspectief van een inbreker naar een slot. Na verschillende testrondes worden de sloten gecategoriseerd. Deze drie categorieën geven aan hoelang een slot bestand is tegen een inbraak. Een slot met een SKG-keurmerk met drie sterren is extra zwaar beveiligd en bestand tegen 5 minuten inbraak. 

Oorzaak 3: Problemen met de Deur

In de zomerperiode kan een houten deur uitzetten. Doordat het slot en de sluitplaten niet meer goed sluiten, ontstaat er een probleem. Het slot is echter niet kapot, maar de deur blijft wel dicht. Door het verschil in millimeters kan het slot niet meer worden doorgezet. Op deze manier gaat het slot niet meer open met de sleutel.

Wat moet je doen Als De Deur Niet Meer Open Gaat

Een relatief gemakkelijke oplossing is om de deur op te tillen of om de sleutel net iets harder om te draaien dan normaal. Wil je het probleem op de lange termijn verhelpen? Dan is het verstandig om het slot te vervangen. Dit is noodzakelijk, omdat sloten meestal niet meer gerepareerd kunnen worden. 

Een slot zit complex in elkaar en niet alle onderdelen zijn los te bestellen.  Het is mogelijk om zelf werkzaamheden uit te voeren. Echter kost dit veel inspanning. Door een slotenmaker in Amsterdam of een andere regio in te schakelen, bespaar je veel moeite en tijd. Binnen mum van tijd ben je van het probleem af. Dit kost natuurlijk wel wat geld, maar dan ben je er ook van af.

Veelgestelde vragen

Hoeveel oorzaken zijn er voor het niet open kunnen maken van je deur?

Er zijn drie verschillende oorzaken. Oorzaak 1 Oorzaak 2 Oorzaak 3

Wat moet je doen als de deur niet meer open gaat?

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten