Middelen-tegen-diarree

Weet je niet wat te doen tegen diarree en ben je op zoek naar een goed middel om de diarree te stoppen? Wij hebben op deze pagina de beste middelen en tips tegen diarree op een rij gezet.

In dit artikel is over het volgende te lezen:

Middel tegen Diarree

Er zijn veel middelen tegen diarree, wij hebben de meest gebruikte middelen op een rij gezet:

 • Loperamide. zorgt ervoor dat de darmen wat minder overstuur raken.
 • ORS. zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht loslaat, zo is er minder kans op uitdroging.
 • Norit. helpt bij reizigersdiarree. De schadelijke stoffen verlaten door dit middel de darmen.
 • Imodium. helpt bij acute diarree. Het middel helpt binnen enkele uren.

Eten tegen Diarree

Je kunt de diarree verminderen door veel voedsel te eten die vezels bevatten, zie hieronder:

 • Havermout
 • Couscous 
 • Zilvervliesrijst
 • Bruin brood 

Anderen tips om diarree te verminderen:

 • Eet voedsel waar je trek in hebt
 • Kauw goed op het voedsel die je eet zodat je darmen minder moeite hoeven te doen om het voedsel te verteren.

Drankjes tegen Diarree

Heb je nou geen trek, dan zijn er ook drankjes die helpen bij diarree:

 • Tormentil thee, vermindert de diarree.
 • Water, als je last hebt van diarree heb je een grotere kans op uitdroging dat komt doordat je veel vocht verlies. Daarom is het belangrijk goed gehydrateerd te blijven en zo’n 1,5 tot 2 L water per dag te drinken.
 • Bouillon soep, als je last hebt van diarree verlies je veel vocht en zout. Door bouillon soep te drinken vul je het vocht en zout weer aan.

Cola tegen Diarree

Je hebt vast wel eens gelezen dat cola helpt tegen buikpijn en diarree. Maar helpt cola tegen diarree nou echt? Er is nooit bewezen dat cola helpt tegen buikpijn en diarree. 

Wat we wel weten is dat er in cola cafeïne zit. Cafeïne triggert de darmen dit zorgt ervoor dat je sneller naar het toilet moet. 

Bij diarree is het dus geen oplossing om cola te drinken. In cola zitten ook veel suikers wat dus geen goede oplossing is als je al veel vocht verliest.

Banaan tegen Diarree

Helpt een banaan tegen diarree? Banaan is heel gezond en bevat veel vezels wat er dus voor zorgt dat de ontlasting versoepelt. Een banaan werkt niet gelijk stoppend, maar gezond en goed voor de darmen is het zeker! 

Diarree door stress stoppen

Als je last hebt van angsten komt er veel adrenaline vrij in het lichaam. Jouw lichaam is helemaal gespannen wat ervoor zorgt dat jouw stoelgang wordt verstoord en dat zorgt voor diarree. 

Bij stress is het zo dat jouw lichaam al een tijd gespannen is het de stoelgang kan verstoren. Door bepaalde hormonen die in je lichaam vrijkomen tijdens stress wordt je vocht verhoogd wat er dus voor zorgt dat je ontlasting waterig en soepel eruit komt. 

Je kunt diarree door stress stoppen door zo relaxed door het leven te gaan. Probeer zo min mogelijk over dingen te stressen en  na te denken. Diarree door stress gebeurt heel autonoom, dat houd in dat het ook kan gebeuren wanneer wij het niet willen.

Diarree voorkomen

Diarree is erg vervelend, maar hoe voorkom je diarree? Diarree wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is belangrijk om goed je handen te wassen, is dat niet mogelijk gebruik dan desinfecterende handgel. 

Was ook regelmatig je handen om de kans op diarree zo veel mogelijk te verkleinen. Ook is het drinken van genoeg water belangrijk en goed voor het menselijk lichaam. 

door gezond te eten verklein je de kans op diarree ook.

Wat niet te doen met diarree

Wat moet je niet doen als je last hebt van diarree?:

 • Het drinken van alcohol
 • Vruchtensappen drinken
 • Te koud water drinken
 • Geen koffie drinken

7 meest gestelde vragen over diarree:

 1. Hoe ontstaat diarree?: Door een virus of bacterie. Heb jij een deur klink aangeraakt die onder de virussen zit en eet jij vervolgens jouw eten met je handen krijg je snel een virus binnen wat voor diarree zorgt.
 2. Welke kleur heeft diarree?: Diarree heeft meestal een lichtbruin, donkerbruin of groene kleur.
 3. Hoelang duurt diarree?: Als je last hebt van acute diarree kan het tot zo’n 14 dagen duren tot het over is. Meestal gaat diarree na zo’n 4 dagen weer over.
 4. Wanneer moet je naar de dokter met diarree?: Als je last krijgt van koorts, merkt dat je uitdroogt, droge mond, weinig plast, of lusteloosheid.
 5. Is diarree gevaarlijk?: Nee diarree is niet gelijk gevaarlijk zolang je goed blijft drinken. Doe je dat niet heb je kans op uitdroging en dat kan wel gevaarlijk zijn.
 6. Waar kun je medicijnen halen tegen diarree?: Je kunt medicatie tegen diarree halen bij een drogisterij of apotheek.
 7. Is diarree gevaarlijk tijdens de zwangerschap?: Als je zwanger bent en last hebt van diarree is het niet gevaarlijk voor de baby.

Gerelateerde berichten