Herken jij dit ook? Nadat de grote zolder is schoongemaakt, kom je weer de oude Wii tegen, die sinds 2012 poeder aan het afstoffen is. Gezien het eerdere plezier, moet je de Wii opnieuw verbinden met de nieuwe Samsung Smart TV om te ontdekken dat de tv niet goed is aangesloten.

Of misschien heb je onlangs een tweedehands Wii-product gekocht, maar kun je de Wii niet op de tv aansluiten. Dit kan ook erg frustrerend zijn. In deze blog vind je hoe je de Wii kunt aansluiten, oplossingen voor kabelproblemen en meer!

Je kwam op deze blog omdat je tv geen AV-ingang heeft, maar wel een HDMI-poort. Veel moderne tv’s hebben AV gedevalueerd, waardoor het moeilijk is om verbinding te maken met de Wii. In dit geval heb je een Wii naar HDMI-converter nodig. Het is te koop via Bol.com via onderstaande link. 

https://partner.bol.com/click/click?p=2&s=1081336&t=p&pid=9200000054635137&f=PDL&subid=Intro&name=Nintendo%2520Wii%2520naar%2520HDMI%2520adapter%2520omvormer%2520met%2520HD…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is wii-1024x1024.jpg

Wii is een spelcomputer die in 2006 door Nintendo uit Japan is uitgebracht. De gameconsole staat bekend om zijn onafhankelijke controller: Wii-afstandsbediening. Deze bewegingsgevoelige controller maakt het mogelijk om games te spelen op basis van daadwerkelijke acties. Door de controller bijvoorbeeld als tennisracket te gebruiken, kun je voor de tv tennissen.

De Nintendo Wii was een enorm succes en er werden uiteindelijk wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht. Het apparaat werd in november 2012 opgevolgd door de Wii U en in maart 2017 door Nintendo Switch.

Zo sluit je een Wii aan op een Samsung Smart TV

Ik heb je horen denken: “Achtergrondinformatie over de Wii, dit is geweldig, maar hoe maak je verbinding met de Wii?” “Gelukkig is het heel eenvoudig.

Maar eerst moet je kijken of de Samsung Smart TV de juiste Wii-ingang heeft. Wii maakt gebruik van AV-kabels. Hoewel sommige nieuwere tv’s deze ingangen nog steeds gebruiken, kan het moeilijker (maar niet onmogelijk) worden om de Wii op een Samsung-tv aan te sluiten als de Wii geen AV-ingang maar HDMI heeft.

De AV-ingang is te herkennen aan rood, wit en geel. Als je Samsung Smart TV ingangen met deze kleuren heeft, hoef je alleen de Wii aan te sluiten! Zo niet, dan heeft u andere apparatuur nodig. Lees hier later meer over in deze blog.

Ten eerste zullen we ons concentreren op het aansluiten van de Wii op een (Samsung) tv, ongeacht welke ingangen de tv heeft.

Wii Aansluiten op Samsung TV: Alle benodigdheden

Als je de Wii wilt aansluiten op een Smart TV, is het handig om eerst alle onderdelen uit de doos te sorteren. Als de Wii compleet is, bevat de doos het volgende:

De gameconsole zelf.

De gameconsole is het grote apparaat dat zich in de doos bevindt. Hier doe je later de kabels in die de Wii-console verbinden met de televisie.

Een zilveren stand.

Dit onderdeel kun je optioneel gebruiken. Het is mogelijk om de Wii rechtop neer te zetten wanneer je de console in de stand bevestigt.

Een Wii-afstandsbediening en Nunchuck

Deze twee gebruik je om de Wii te besturen en zul je voor het aansluiten van de Wii op je tv niet nodig hebben. Let er overigens wel op dat de Wii-afstandsbediening twee AA-batterijen gebruikt en niet van zichzelf oplaadbaar is.

Een joekel van een voedingskabel

In de doos zul je ook een grote grijze voedingskabel vinden. Deze gebruik je om de Wii van elektriciteit te voorzien.

Een AV-kabel

Dit is de kabel die voor veel moderne televisies problemen oplevert. De AV-kabel heeft drie verschillende uitgangen: een gele, een witte en een rode. Hierover straks meer.

De Wii Sensorbalk

De Wii Sensorbalk is te herkennen aan zijn lange vorm (en snoertje). Het ene deel van de sensorbalk is grijs, terwijl het andere deel zwart is. Deze balk registreert de bewegingen die je met de Wii-afstandsbediening maakt.

Van links naar rechts: De Wii console, de zilveren stand, de Wii-afstandsbediening en Nunchuck, de voedingskabel, AV-kabel en Wii Sensorbalk.

Wii Aansluiten Stap 1: Plek zoeken

Om de Wii aan te sluiten op je Samsung Smart TV, zoek je eerst een mooie plaats voor de console uit. Verstandig is om hem zo dicht mogelijk bij de televisie en een stopcontact te plaatsen. Dit heeft te maken met de lengte van de kabels, die helaas niet oneindig zijn.

Je kunt ervoor kiezen om de Wii horizontaal of verticaal neer te zetten. Om de Wii verticaal te plaatsen, heb je de zilveren stand nodig die met de Wii is geleverd. Hier kun je de Wii inzetten.

Wii Aansluiten Stap 2: Voeding erop Aansluiten

De tweede stap bij het aansluiten van de Wii op je Smart TV is om de voeding van het apparaat aan te sluiten en de Wii van elektriciteit te voorzien. Dit doe je door de grote grijze voedingskabel achterin de Wii te steken en de stekker in het stopcontact te doen. Het gaat hier om het onderste gleuf (als je de Wii rechtop hebt staan).

Wii Aansluiten Stap 3: Sensorbalk aansluiten en plaatsen 

Om de Wii beweging te laten registreren, is het plaatsen en aansluiten van de Wii Sensorbalk van belang. Dit is de langwerpige balk die met de Wii wordt geleverd. Deze beschikt over een lang kabeltje met een rode punt.

Leg de sensorbalk in het midden op ongeveer dezelfde hoogte als de tv. Dit heeft te maken met de registratie van je bewegingen. Als je hem te hoog of te laag legt, zul je ook de afstandsbediening hoger of lager moeten houden en wordt het lastig om de Wii te gebruiken. Dit hoeft niet meteen perfect te zijn. Je kunt de sensorbalk op ieder tijdstip verplaatsen.

Achterin de Wii is een klein, rood holletje waar een kleine kabel in past. Dit is waar je de kabel van de Wii Sensorbalk in doet.

Wii Aansluiten Stap 4: AV-kabel erop Aansluiten

Bij deze stap komt de AV-kabel om de hoek kijken. Dit is de grijze kabel met de rode, gele en witte uitgangen. Bevestig de grijze kabel in de achterkant van de Nintendo Wii (naast de ingang van de sensorbalk).

De gekleurde tulpstekkers hebben ieder een eigen functie en moeten in de televisie geplaatst worden. De gele stekker zorgt ervoor dat het beeld afgespeeld wordt, terwijl de witte en rode stekkers voor het geluid zorgen.

De ingangen bevinden zich vaak achter de televisie en zijn te herkennen aan het feit dat ze dezelfde kleuren hebben als de kabels. Steek de stekker in de ingang met dezelfde kleur. Hier treden echter vaak problemen op met moderne televisies. Het aansluiten van de Wii op je Samsung Smart TV is namelijk moeilijk als deze niet over AV-ingangen beschikt.

Daarom zal hierna een extra kopje volgen met oplossingen voor dit probleem.

wii aansluiten op samsung smart tv

Wii Aansluiten op TV met een HDMI

Beschikt je televisie niet over AV-ingangen? Dan is het aansluiten van de Wii op de tv met HDMI een optie! Let op: hiervoor heb je wel een extra onderdeel nodig dat niet met de Wii geleverd wordt. Dit zul je dus apart moeten bestellen.

Omdat veel moderne tv’s, zoals de Samsung Smart TV, niet over een AV-ingang beschikken, zul je de Wii via HDMI moeten aansluiten. Veel nieuwere consoles, zoals de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch gebruiken deze ingang momenteel al en hebben AV al afgeschreven. Je vindt AV-kabels vooral in de oudere consoles terug.

Om je Wii aan te sluiten op een tv via HDMI, heb je een een Nintendo Wii naar HDMI omvormer nodig. Deze kun je bij diverse grote webwinkels krijgen voor minder dan een tientje. Let er wel op of er een HDMI kabel bijgeleverd wordt; deze heb je namelijk ook nodig.

Als je eenmaal een omvormer in huis hebt, kun je de HDMI-kabel in de HDMI-poort van de televisie aanbrengen. Dit maakt het aansluiten van de Wii op een Samsung Smart TV mogelijk!

Wii Aansluiten Stap 5: Vind het goede Kanaal

Heb je de vorige stappen succesvol uitgevoerd? Gefeliciteerd! Dan is het aansluiten van de Wii op je Smart TV gelukt. Nu blijft er nog één stap over: het vinden van het juiste kanaal om toegang te krijgen tot het beeld van de Wii.

Hiervoor zul je een beetje moeten spelen met je gewone afstandsbediening. Meestal zul je de Wii vinden op het AV- of EXT-invoerkanaal. Wanneer je de Wii hebt aangesloten op je Smart TV met HDMI, zul je de Wii waarschijnlijk op het HDMI-invoerkanaal vinden.

Het kan lastig zijn om op één van deze kanalen te komen. Bij sommige televisies liggen ze ergens tussen kanaal 99 en 1, en zul je dus met de pijltjes omlaag of omhoog moeten. Andere televisies bieden toegang tot dit soort kanalen via een menu waar je met de afstandsbediening bij kunt.

Probeer verschillende knoppen uit, zoals ‘Source’ of ‘Menu’ om te kijken of het AV-kanaal verschijnt. Dit verschilt sterk per televisie. Als dit eenmaal gelukt is, kun je met de Wii aan de slag!

Op mijn Samsung Smart TV kon ik de ‘Source’-knop (rechtsboven) gebruiken om bij het AV-kanaal te komen.

Hopelijk was het aansluiten van de Wii op je Samsung Smart TV een eitje na het lezen van deze blog! Veel plezier met het (her)ontdekken van de vele klassiekers op dit geweldige systeem!

Veelgestelde vragen

Wat zijn alle stappen die je moet doen?

Klik hier voor meer informatie over de stappen.

Hoe voer je stap 1 uit?

Klik hier voor meer uitleg over stap 1.

Hoe voer je stap 2 uit?

Klik hier voor meer informatie over stap 2.

Gerelateerde berichten