De woonoppervlakte van de woning is een belangrijke factor. Als u een nieuwe woning heeft gekocht, is het handig om te weten hoeveel vierkante meter uw woning is. Maar zelfs als u van plan bent een huis te verkopen, is het belangrijk om de juiste informatie bij de hand te hebben. Woonoppervlak is meestal de doorslaggevende factor bij de verkoop van woningen. We leggen je graag uit hoe je gemakkelijk de woonruimte in je woning kunt vinden.

Een woonoppervlakte

Woonruimte is een breed begrip. Behoort elke kamer in huis tot het woongedeelte? Niet doen! Niet alle kamers worden als woonoppervlakte geteld. Het woongedeelte omvat ruimtes met duidelijke woonfuncties zoals de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en hal. Ruimtes die hier niet thuishoren zijn onder meer garages, kelders, balkons en in sommige gevallen zolders.]

Gebouw, Professional, Werknemer, Bouwer, Architect

Dit is een gemiddelde woonoppervlakte

De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is 65 vierkante meter. In grote steden is het woonoppervlak lager dan in dorpen. Op het platteland ligt het woonoppervlak weer hoger. Het woonoppervlak van een gewoon huis is ongeveer 88 vierkante meter. De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is 65 vierkante meter.

Is een gebruiksoppervlakte hetzelfde als een woonoppervlakte?

Soms, wanneer u om gedetailleerde informatie over het huis wordt gevraagd, is er verwarring tussen de beschikbare oppervlakte en de woonwijk. Dit zijn echter twee verschillende dingen, maar ze zijn gerelateerd. Alle kamers hebben bruikbare ruimtes, maar niet alle kamers hebben woonruimtes. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel.

Het woongedeelte heeft een vide met vaste trap. De zolder zonder vaste trap wordt weer de gebruiksruimte. Heeft uw woning een schuin dak en is de ruimte minder dan 1,5 meter? Dan telt de ruimte niet als woonoppervlak, maar als bruikbare oppervlakte.

Woonoppervlakte van mijn woning berekenen

Het opmeten van de woonoppervlakte is een nauwkeurige klus. Als iedereen zijn eigen methodes gebruikt, zullen de leefruimtes van elkaar verschillen. Als gevolg hiervan werd de koper misleid. Dit maakt het erg moeilijk om verschillende huizen met elkaar te vergelijken. Om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt en om de juiste maat aan te geven, zijn er verschillende regels opgesteld voor makelaars.

De makelaar dient metingen uit te voeren in overeenstemming met bepaalde meetinstructies. De norm beschrijft onder meer wat er in een woonwijk wordt opgenomen. Daarnaast komen de volgende aspecten aan bod, zoals:

 • Bruikbare oppervlakte: alle kamers in de familie;
 • Woonwijk: alle woonruimtes in de woning;
 • Andere ruimtes in de woning, zoals opslagruimten;
 • Onafhankelijke opslagruimten, zoals zelfstandige schuren of opslagruimten;
 • Met het huis verbonden buitenruimtes, zoals balkons, dak terrassen of balkons. De tuin van het huis is hierop een uitzondering. Je kunt het apart uitleggen.
 • Volume: kubieke meter van de woning;
 • Perceeloppervlakte 

Je woonoppervlakte van je huis opvragen 

Er zijn verschillende tools om de woonoppervlakte in uw woning op te vragen. Sommige methoden zijn gratis en soms moet u betalen om de oppervlakte van het huis te controleren. Het kan bijvoorbeeld per postcode worden aangevraagd.

Ook kunt u op verschillende websites de postcode van de woning opvragen. Hoe werkt het? Voer uw postcode in op de website. In de zoekresultaten verschijnt dan informatie over de woning, zoals het adres, maar ook het vloeroppervlak en het bouwjaar. Als uw huis net is verkocht, staat de informatie van de makelaar soms op internet.

Een perceeloppervlakte

Een perceeloppervlakte is de grond waar je huis op is gebouwd. Ook als je een stuk grond hebt gekocht behoort dit tot het perceel. Deze vierkante meter worden vaak genoteerd door het Kadaster. Jouw perceeloppervlakte vind je gemakkelijk op de kadastrale kaart

Maatregel, Maateenheid, Meterstab, Liniaal, Meter

Inhoud van de woning berekenen. Zo wordt dat gedaan!

De inhoud van een woning bestaat uit een x aantal kubieke meters. Om de kubieke meters van je woning uit te rekenen doe je de lengte x de breedte x de hoogte. Dit meet je binnenmaats, dus van binnenmuur tot binnenmuur. 

Zo kun je je woonoppervlakte zelf berekenen

Hoe groot is mijn huis? Graag leggen we je stapsgewijs uit hoe je zelf tot deze informatie van je huis kunt komen. Het is namelijk mogelijk om zelf de woonoppervlakte van je woning te meten. 

Stap 1: Gebruiksoppervlakte gebruiken 

Stel je voor: je wilt zelf een woonoppervlakte berekenen. Dan is het handig om eerst de gebruiksoppervlakte te berekenen voordat je tot de woonoppervlakte komt. Een standaard huis heeft aan de buitenkant vier muren. Start met het meten van deze muren. Meet binnenmaats. Oftewel, meet van binnenmuur tot binnenmuur. Eerst van links naar rechts, daarna van de voorzijde tot de achterzijde. 

De dikte van de muur, tussenwanden, trap kasten en dergelijke spelen hierbij geen rol. Doe dit op elke verdieping. Voor de zolder geldt een andere regel. Is de zolder lager dan 1,5 meter? Dan mag je de zolder niet meerekenen tot een gebruiksoppervlakte.

Ook is er een uitzondering voor een trapgat en een vide. Als deze ruimtes groter zijn dan 4 vierkante meter, mag je dit niet meerekenen als gebruiksoppervlakte. In de praktijk is het meestal zo dat trapgaten en vides niet groter zijn dan deze afmeting.

Stap 2: Overige ruimtes 

Alle overige ruimtes in het huis, ook wel inpandige ruimtes genoemd worden apart berekend. Dit doe je allereerst door de gebruiksoppervlakte in woonoppervlakte of inpandige ruimte te splitsen. Een inpandige ruimte is bijvoorbeeld een berging. Weet je niet goed wat verder nog inpandige ruimtes zijn? Doorloop dan de onderstaande stappen: 

 1. Heb je kamers in het huis die niet geschikt zijn als woonoppervlakte? Voorbeelden zijn een berging of een garage. Is dit het geval? Schrijf alle oppervlakte van deze ruimtes op.
 2. Heeft jouw zolder geen vaste trap? Is dit het geval? Schrijf de oppervlakte van de zolder op. Let extra goed op dat een schuin dak alleen berekend mag worden bij een hoogte van 1,5 meter.
 3. Beschikt jouw woning over een kamer die lager is dan 2 meter, maar wel hoger is dan 1,5 meter? Denk aan een zolder of een vliering. Is dat het geval? Schrijf de oppervlakte op. Hier geldt: alleen de oppervlakte die binnen deze afmetingen horen mag je opschrijven. 
 4. Heb je kamer(s) die 2 meter of hoger zijn, maar waar het hoogste punt niet hoger is dan minimaal 4 vierkante meter (4m2)? Een voorbeeld is een kleine ruimte met een hoog dak. Is dit het geval? Schrijf de oppervlakte op. 
 5. Voor een kelder geldt een uitzondering. Heeft je kelder een minimale hoogte van 2 meter, maar zitten er geen ramen in? Geen probleem! Je hoeft de kelder niet mee te rekenen als inpandige ruimte. Een kelder wordt namelijk gezien als een woonoppervlakte.

Tel vervolgens alle oppervlakte bij elkaar op. Op deze manier beschik je over de totale oppervlakte

Stap 3: De woonoppervlakte 

De laatste stap is om alle gegevens bij elkaar te voegen, zodat dit samenkomt tot de woonoppervlakte. De formule werkt als volgt: gebruiksoppervlakte – oppervlakte inpandige ruimtes = woonoppervlakte. Heb je dit gedaan? Dan weet je wat de oppervlakte is van je woning en is het opvragen niet meer nodig!

Blauwdruk, Liniaal, Architectuur, Architectonische

Alles nauwkeurig meten? Vraag het een professional!

Wil je nauwkeurig weten uit hoeveel woonoppervlakte je woning bestaat? Er zijn verschillende organisaties die de woonoppervlakte eenvoudig voor je opzoeken. Vraag deze gegevens eenvoudig op. Ook voor vragen over het opvragen van de oppervlakte van je woning kun je vrijblijvend contact met ze opnemen. Dit zorgt ervoor dat alles op de centimeter nauwkeurig wordt gemeten.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde woonoppervlakte in Nederland?

Klik hier voor meer informatie.

Hoe bereken je de woon oppervlakte van je woning.

Klik hier voor meer informatie.

Wat moet je doen als je alles nauwkeurig op wilt meten?

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten