Raamkozijn maken instructie

Bij een afwijkende kozijnmaat is het mogelijk om zelf een deur- of raamkozijn te maken. Het is mogelijk om dit uit te laten voeren door een expert. Ook kan je zelf aan de slag gaan. Hier komt echter veel bij kijken. Je moet nadenken over het materiaal en de constructie, maar ook over de afwerking. Heb je geen ervaring met het maken van kozijnen? Volg de stappen en voilá! 

Soorten kozijnen

Een kozijn is een omlijsting van een raam of een deur. Het bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een onder- en bovendorpel en verschillende zijkanten. Er zijn verschillende materialen waar een kozijn van gemaakt kan worden zoals:

  • Hout
  • Kunststof 
  • Aluminium 
  • Metaal

Kunststof kozijnen versus houten kozijnen

Kunststof kozijnen worden gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Dit materiaal is goedkoop in tegenstelling tot hout. Ook is het onderhoud van een kunststof kozijn (zowel op korte als op lange termijn) goedkoper in tegenstelling tot een houten kozijn. Daarentegen heeft een houten kozijn minder onderhoud nodig. Al hoeft dit niet te betekenen dat het onderhoud niet onbelangrijk is, integendeel. Ook zijn houten kozijnen beter bestand tegen geluid en warmte.

Zelf kozijn maken

Belangrijke begrippen om houten kozijnen of kunststof kozijnen te maken

Het is mogelijk om zelf een deurkozijn te maken of om zelf een raam te maken. Als je zelf aan de slag gaat kan het gebeuren dat er soms begrippen voorbij komen die je niet kent. Wij leggen de begrippen en de functie graag voor je uit!

Dorpel

Bij een kozijn zitten standaard een boven- en onderdorpel. Deze dorpels zorgen ervoor dat het kozijn goed tegen de muur aansluit. Elke dorpel wordt in de breedte geplaatst over het hele kozijn. Soms moet er ook een tussendorpel worden gemonteerd. Dit wordt gedaan als een kozijn uit meerdere onderdelen bestaat. 

Naast een tussendorpel bestaat er ook een stofdorpel. De functionele eigenschap is het beter afsluiten tussen de deur en de vloer. Alle dorpels worden meestal in kunststof of glasvezel geleverd. Vaak wordt er niet voor hout gekozen, aangezien er op het lange termijn houtrot kan ontstaan.

Sponning

De verbinding tussen een kozijn en de muur wordt een sponning genoemd. Wil je een kozijn vervangen? Dan heb je vaak te maken met renovatiesponningen. Renovatiesponningen zorgen ervoor dat een kozijn ook van buitenaf te maken is. Naast renovatiesponningen zijn er ook kalksponningen. Kalksponningen zijn vervaardigd in de muur.

Stijl

Stijlen zorgen voor een betere aansluiting aan de beide zijden van het kozijn. Net als bij dorpels kunnen er ook tussenstijlen worden gemonteerd in een kozijn.  

Beslag / Hang- en sluitwerk

Hang- en sluitwerk zorgt ervoor dat een raam of deur open en op slot kan. Een andere definitie is beslag. Het is belangrijk om hier met zorg naar te kijken, aangezien goedgekeurd hang en sluitwerk een inbraak met 90% kan verminderen. Het beslag wordt meestal niet meegeleverd bij een kozijn en moet je dus zelf kopen bij het zelf maken van een kozijn. 

Zelf een kozijn maken

Het is mogelijk om zelf een kozijn te maken. Hoe je zelf een kozijn kan maken en het oude kozijn vervolgens kunt vervangen leggen we je stapsgewijs uit! 

Stappenplan om zelf kozijnen te maken en te vervangen

Is het de hoogste tijd om je raamkozijn te vervangen of om een deurkozijn op maat te maken? Zo doe je dat met een instructie over het maken van een raamkozijn of deurkozijn. Het is een leuke, maar ook een lastige klus.

Stap 1: Meten van het kozijn

Om een kozijn te vervangen is het allereerst belangrijk om het kozijn op te meten. Het meten van een kozijn doe je als volgt. Meet aan de buitenkant van het kozijn. Oftewel meet de breedte en de hoogte op. Begin met de breedte, dus meet horizontaal. Meet hierbij van het metselwerk tot de andere kant van het metselwerk. 

Het is bij het meten. belangrijk om op drie verschillende punten in de sparing te meten. De kleinste maat is in dit geval de bruikbare maat. Haal vervolgens 10 millimeter van de maat af. Meet vervolgens de hoogte, dus meet verticaal. Ook hier is de kleinste maat de leidende maat. Let op; als je vanaf een raamdorpel meet moet je 20 millimeter van de maat afhalen. 

Stap 2: Bestellen of kopen van materialen

Het is belangrijk om voorafgaand te weten wat voor soort kozijn je wilt hebben om zelf te maken. Wil je een houten, kunststof of een ander type materiaal? Ook de draairichting is erg belangrijk. Wil je dat je raam of deur naar binnen of naar buiten draait? Bij een deur is het ook belangrijk om een klein beetje ruimte over te houden, zodat de deur gemakkelijk open en dicht kan. 

Ook is het belangrijk om te weten wat voor soort sponning je wilt gebruiken. De meest voorkomende sponning bij een raam maken is een renovatiesponning. Je kunt bij het bestellen of kopen van een kozijn kiezen voor een bouwmarkt of voor een expert.

Verderop leggen we je uit hoe je een kozijn kunt bestellen bij een ervaren bouwbedrijf. Daarnaast is het verstandig om alle materialen in huis te hebben zoals een waterpas, schroevendraaier en hamer. 

Stap 3: De levering van de materialen

Heb je jouw kozijn bestelt via een bouwbedrijf? Of heb je zelf materialen of een raamkozijn bouwpakket gekocht? Als alle materialen binnen zijn kan je aan de slag gaan! 

Stap 4: Verwijder het oude kozijn

Hoef je geen kozijn te vervangen? Sla deze stap dan over. Het is zinvol om eerst alle draaiende delen van het kozijn, zoals een raam of deur te verwijderen. Zit er glas in een kozijn? Haal dit er voorzichtig uit door de kitrand los te snijden met bijvoorbeeld een stanleymes. Ook moet je de glaslatten, tussenstijlen en onder- en bovendorpels verwijderen. 

Het verwijderen van stijlen en dorpels doe je door ze op twee verschillende plekken door te zagen. Daarna is het mogelijk om de dorpels en stijlen verder uit het kozijn te halen. Bij het slopen is het belangrijk om de spouwlat te besparen, deze kan namelijk nog bruikbaar zijn als je een nieuw kozijn gaat plaatsen. Een spouwlat zorgt dat er geen tocht wordt binnengelaten in de woning. 

Als deze een klein beetje los zit kan je het door middel van een klein beetje pur weer vastzetten. Ruim vervolgens alle onderdelen op, zodat je genoeg ruimte hebt om zelf een raamkozijn te maken of om zelf een deurkozijn te maken.

Stap 5: Gebruik een bouwtekening

Het is belangrijk om als onervaren klusser bij het zelf maken van een kozijn een tekening te hebben. Het is namelijk belangrijk dat alles klopt. Heb je geen tekening dan kan het gebeuren dat een kozijn net niet past. Dat zou jammer zijn! 

Het tekenen van een kozijn is ook niet voor iedereen weggelegd. En dat geeft niet! Er zijn verschillende websites die bouwtekeningen aanbieden voor het zelf maken van een kozijn. Op die manier is het mogelijk om zelf een bouwtekening van een kozijn te downloaden.

Stap 6: Maak het kozijn

Je gaat nu zelf een raamkozijn maken of een deurkozijn op maat maken. Wanneer de kozijnen op maat zijn gemaakt kun je ze aan de hand van schroeven en deuvels in elkaar zetten. Met de schroeven en deuvels bevestig je alles aan elkaar. Om alles op een nette manier aan elkaar te verbinden lijm je de onderdelen vervolgens aan elkaar. 

Stap 7: Plaats het nieuwe kozijn

Ben je een onervaren klusser? Deze stap is gemakkelijker te doorlopen met z’n tweeën. 

Boor eerst gaten in de spouwlat. Het is belangrijk om goed uit te zoeken waar de gaten geboord moeten worden. Plaats daarna tochtrubbers in de muuropening, zodat je raam of deur goed bestand zijn tegen weer en wind. Plaats nu het kozijn. Het is het makkelijkste dat de ene schroeft en de ander het kozijn op zijn plek houdt. 

Zorg ervoor dat er aan beide kanten van het kozijn evenveel ruimte zit en deze ook daadwerkelijk waterpas is. Hierdoor kunnen bewegende onderdelen geen enkele kant op. Om het kozijn te kunnen monteren is het belangrijk om met je schroeftol een stripanker in de sponning te bevestigen. Daarnaast is het zaak om de compriband te bevestigen aan de renovatiesponning. ZIjn er nog gaten over? Dicht deze dan met pur.

Stap 8: Veranker de kozijnen

Het is belangrijk om het kozijn te verankeren. Stevigheid is belangrijk. Het verankeren van je kozijn doe je door middel van de stripanker. Een stripanker heeft als voordeel dat je niet door een sponning heen hoeft te gaan met de schroeftol. Daarnaast is het ook mogelijk om een raamkozijn als bouwpakket te bestellen waar beglazing en/of kitranden al in zit.

Stap 9: Werkt het kozijn af

Na het plaatsen van een nieuw kozijn ontstaan er kleine kieren. Het is zonde om extra energiekosten te betalen als je dit ook gemakkelijk op kunt lossen. Gebruik pur en spuit dit in de binnenkant in alle gaten en kieren. 

Ook tussen het kozijn spuit je pur. Als dit droog is kun je de purranden verwijderen door middel van een scherp voorwerp, zoals een mes. Wees wel voorzichtig! Timmer vervolgens de binnenkant af en voilá, je kozijn is gereed voor gebruik!

5 belangrijke tips bij het maken van een houten raamomlijsting 

Dit zijn de 5 belangrijkste tips over hout voor ramen te maken

  • Werk nauwkeurig. Meet bijvoorbeeld een keer extra het kozijn op, zodat je zeker weet dat de afmetingen kloppen.
  • Koop je hout in de bouwmarkt? Kijk of het hout van goede kwaliteit is. Bij een bouwmarkt komt het nog weleens voor dat het materiaal scheef is. Dit komt door de manier waarop het hout opgeslagen wordt. Bij een houthandel wordt het hout meestal op een andere manier opgeslagen, waardoor er minder kans bestaat op een scheef stuk. Kan je met het blote oog niet goed zien of het stuk recht is of weet je niet hoe je het stuk hout recht kunt maken? Vraag het een expert!  
  • Ben je van plan om de kozijnen te lijmen? Gebruik twee componenten lijm en een blokhaak waar je elke hoek door middel van een lijmklem in vastzet. Pas als alle lijm droog is kan je de klemmen weghalen.
  • Gebruik de juiste volgorde en monteer de verticale delen altijd tussen de horizontale delen van het kozijn.
  • Gebruik hardhout. Dit type hout heeft minder onderhoud nodig in tegenstelling tot andere houtsoorten. Het is een stevige variant. Minder onderhoud betekent niet dat dit type houtsoort helemaal niet onderhouden hoeft te worden.

Wat voor soort kozijn moet ik kiezen?

Soms is het lastig om zelf een beslissing te maken voor welk materiaal het beste is. Er zijn veel mogelijkheden. De keuze hangt ook vaak af van verschillende factoren, zoals de stijl van het huis, welke richting de deur of het raam opdraait en de ruimte die je hebt.

Het is mogelijk om een kozijn met vast glas te kiezen. Het nadeel is dat je een raam met vast glas moeilijker kan ventileren. Meestal alleen als het raam naar binnen draait. Om die reden kan je ervoor kiezen om een raam met vast glas en een ventilatierooster te bestellen. Een andere optie is een raam die naar binnen draait te bestellen.   

Wat is de levensduur van een kozijn?

Een kozijn heeft veel te verduren. Zo moeten ze weer en wind trotseren. Omdat kozijnen veel te verduren hebben is het belangrijk om kozijnen tijdig te vervangen. Maar wanneer is een kozijn aan vervanging toe en hoe lang gaat een kozijn mee? 

MateriaalLevensduur
Kunststof kozijnenCirca 50 jaar
Houten kozijnen (zachthout)Circa 25 jaar
Houten kozijnen (hardhout)Circa 40 tot 75 jaar
Aluminium kozijnenCirca 40 jaar

Prijs voor het vervangen van een raamkozijn

De kosten voor het vervangen en voor het maken van een kozijn lopen zeer uiteen. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal, gereedschap en eventuele kosten voor het inschakelen van een expert. 

Kozijnen van kunststof zijn de meest goedkope oplossing. Uit bronnen blijkt dat een kunststof kozijn van 1 vierkante meter tussen de €700 euro en €800 euro bedraagt. Kozijnen van aluminium zijn iets duurder, zo’n €800 euro tot €950 euro. Voor een houten kozijn betaal je een bedrag tussen de €750 euro en €900 euro.  

3 voordelen om zelf houten of kunststof kozijnen te maken  

Het maken en vervangen van een kozijn brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo hebben kozijnen een relatief lange levensduur. Echter hoeft een kozijn niet altijd oud te zijn om vervangen te worden. Ook als een kozijn nog in een relatief goede staat verkeert, kan je een kozijn zelf maken. Alle voordelen op een rij:

Voordeel 1: Het zorgt voor inbraakbeveiliging

Kozijnen dragen steeds vaker bij aan een veilig huis. Kozijnen in combinatie met gecertificeerde sloten zijn beter bestand tegen een inbraak. De combinatie zorgt dat de kans op een inbraak met 90% wordt teruggebracht. Dit is vastgesteld door Het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Als je woning aan alle veiligheidseisen voldoet is je woning (volgens het PKVW) het beste bestand tegen een inbraak.

Voordeel 2: Het bespaart energiekosten

Oude kozijnen kunnen veel tocht door laten en slecht isoleren. De kans is groot dat je hierdoor te veel geld betaalt aan energiekosten. Dat is zonde en onnodig! Zelf een raamkozijn maken kan een investering zijn op het lange termijn. Anno 2020 beschikken ook veel kozijnen over isolatie.

Ook dubbel glas kan zorgen voor een optimale isolering. Uit onderzoek is gebleken dat een vernieuwd kozijn in combinatie met de juiste isolatie op jaarbasis kan zorgen voor een besparing tot wel €260 euro. Let op dat deze kosten kunnen verschillen per woning. Ook is dit afhankelijk van welke beglazing die je kiest. 

Voordeel 3: nieuw kozijn = mooie uitstraling 

Naast functionele eigenschappen, zoals inbraakveiligheid en energiekosten zorgt een nieuw kozijn ook voor een mooie uitstraling. Oude kozijnen kunnen soms afbreuk doen aan een woning. Dat is zonde!  Met een nieuw kozijn kan je de hele look and feel van je woning veranderen. 

Hulp nodig? Schakel een professional in!

Maak je voor het eerst een kozijn en lukt het niet? We snappen dat het lastig kan zijn om zelf een kozijn te maken. Zie je het zelf niet zitten? Bespaar tijd en materialen en schakel de hulp van een professional in. Er zijn diverse bouwbedrijven die dagelijks kozijnen maken voor de bestaande bouw of nieuwbouw. Met de juiste apparatuur en vakmanschap maken ze in een handomdraai een stevige constructie. 

Ook is het mogelijk om op een website van een desbetreffend bedrijf een kozijn samen te stellen. Het is tevens mogelijk om een expert langs te laten komen die het kozijn opmeet en vervolgens besteld.

Stap 1: Meet het kozijn op

Meet het kozijn op. Vul vervolgens de breedte en de hoogte van je kozijn in. Wil je zekerheid?

Stap 2: Kies de constructie

Kies de constructie van je kozijn. Dit kan door middel van het plaatsen van verschillende soorten stijlen en boven- en onderdorpels. Vaak wordt er getoond welke mogelijkheden er voor een raamkozijn, deurkozijn of kozijn voor bijvoorbeeld een schuifpui zijn. 

Stap 3: Kies verschillende eigenschappen

In de laatste stap is het mogelijk om verschillende eigenschappen zoals kleur, materiaalsoort en onderdorpels uit te kiezen. En klaar!

Gerelateerde berichten