Zwangerschap-tijdens-pilgebruik

De pil is een van de meest betrouwbare anticonceptiemiddelen die ervoor zorgen dat jij niet zwanger kunt raken. Maar stel nou dat je toch zwanger raakt door de pil heen? Is het mogelijk en wat moet je doen en wat zijn de symptomen? Je kunt in dit artikel alles vinden over de symptomen van zwangerschap tijdens pilgebruik, of de pil invloed heeft op de zwangerschap en hoe jij ervoor kan zorgen dat de kans van zwangerschap tijdens pilgebruik zo klein mogelijk blijft.

In dit artikel lees je alles over

Wat doet de pil?

De pil is een pil die wordt geslikt door vrouwen die niet zwanger willen raken, of controle willen hebben over hun ongesteldheid. De pil moet 1 keer per dag geslikt worden en als het kan elke dag op hetzelfde tijdstip. De pil is 99% betrouwbaar. In Nederland gebruikt zo’n 42% van de vrouwen de pil.

 De pil zorgt er voor dat er geen eicel vrijkomt en het beïnvloedt ook de moeder wand. De pil zorgt er ook voor dat de baarmoederhals dikker slijm aanmaakt waardoor de zaadcellen minder snel kunnen doordringen.

Zwangerschap tijdens de pil

Heeft de pil invloed op de zwangerschap? Het antwoord daarop is nee, er is nooit vastgesteld dat het schadelijke gevolgen zou hebben. Wel is het van nature dat zodra je er achter komt dat je zwanger bent stopt met het slikken van de pil.

Zwanger door pil heen symptomen

Heb je wat rare symptomen nadat je drie weken geleden onveilig seks hebt gehad? Wat zijn de symptomen van het zwanger zijn door de pil heen? Hieronder staan de eerst voorkomende symptomen waaraan jij kunt herkennen dat je zwanger bent:

  • Overtijd
  • Vaker plassen
  • Opgeblazen gevoel
  • Geen eetlust of juist vreetbuien
  • Gevoelige borsten
  • Verandering tepels
  • Bloedverlies
  • Afkeur naar bepaald voedsel en geuren

Wanneer zwangerschapstest doen bij pilgebruik

Wanneer zwangerschapstest doen bij pilgebruik? Vanaf de dag dat jij overtijd bent kun jij een test doen. Dat houdt in dat op de dag dat jij ongesteld hoort te worden jij een test kunt doen. Weet je niet meer welke datum je ongesteld hoort te worden dan kun je 19 dagen nadat je onveilig seks hebt gehad een test doen.

Je hebt twee soorten testen:

Zwangerschap test
  • Teststaafje waar je op moet plassen.
  • Teststaafje die je in een container met urine moet plaatsen.

Wanneer werkt de pil niet?

Wanneer werkt de pil niet? De pil werkt niet als je:

  • Binnen 4 uur van innamen last hebt gehad van diarree of overgeven.
  • Antibiotica slikt.
  • Beschermd wil zijn tegen soa’s.
  • Te vaak de pil vergeet.

Meest gestelde vragen over zwangerschap tijdens de pil:

  1. Als je de pil vaak vergeet kun je dan onvruchtbaar raken?: Nee het is niet vastgesteld dat de pil vaak vergeten invloed heeft op de vruchtbaarheid.
  2. Kun je onvruchtbaar raken als je de pil slikt tijdens de zwangerschap?: Nee.
  3. Kun je gelijk zwanger raken als je stopt met de pil?: De kans is er. Je cyclus moet alleen nog weer op gang komen waardoor het wel even kan duren voordat je weer normaal ongesteld word en dat kan wel even duren. Dus dat kan zorgen voor verwarring.
  4. Beïnvloedt roken de zwangerschap?: Ja, het vergroot de kans op een miskraam.
  5. Hoe veel vrouwen gebruiken de pil?: in Nederland gebruikt 42% van de vrouwen de pil als anticonceptiemiddel.
  6. Kun je zwanger zijn zonder dat je het merkt?: Ja en nee. Sommige vrouwen hebben alleen last van vermoeidheid of misselijkheid maar dat kan allerlei oorzaken hebben waardoor sommige vrouwen denken dat het niet iets is en dan zwanger zijn zonder het door te hebben.

Gerelateerde berichten