Wil je een brief sturen op een postbusnummer, maar weet je niet of je een postzegel nodig hebt bij een desbetreffend postbusnummer? Is een postbusnummer gratis of niet of heb je een postzegel nodig voor een postbus? Lees verder, want in deze blog kom je alles te weten over postzegels en postbussen. Er wordt antwoord gegeven of je bij een postbus wel of geen postzegel nodig hebt. 

Heb je een postzegel voor een postbus nodig? 

Wanneer je een brief opstuurt naar een postbus, dan moet je er altijd een postzegel op plakken. Ook wanneer je een envelop bij je brief meegestuurd krijgt of je een aangetekende brief verstuurt, moet deze alsnog gefrankeerd worden. Er zijn geen uitzonderingen, dus in alle gevallen is er een postzegel nodig bij een postbus. 

Ezelsbruggetje voor postbus

Vind je het lastig om te onthouden of een postbusnummer gratis is of niet? Of je daadwerkelijk een postzegel nodig hebt voor een postbus? Dan is er een gemakkelijk ezelsbruggetje die je helpt om te onthouden of je bij een postbus wel of geen postzegel nodig hebt.  De naam zegt het al, bij een postbus moet je een postzegel gebruiken. 

Een postbus

Wanneer je geen post op je eigen adres wilt ontvangen, kan je een postbus huren. Als je een postbus huurt, heb je toegang tot een kluisje of opslag. Nu postkantoren niet meer bestaan, zijn de postbussen meestal gevestigd in supermarkten en PostNL winkels. 

Het nummer wat op een postbus staat correspondeert met het postbusnummer. Vooral bedrijven maken gebruik van een postbus. Voor een postbus moet het bedrijf betalen. Wanneer je een brief naar een postbus gaat frankeren, moet je betalen voor je postzegel.

Een antwoordnummer

Het verschil tussen een postbusnummer en een antwoordnummer is dat een antwoordnummer gratis is en je geen postzegel hoeft te plakken. Bij een antwoordnummer betaald de ontvanger namelijk alle kosten. Ook als dit een non-profitorganisatie betreft. Een postbusnummer is daarentegen niet gratis en moet je altijd zelf betalen. Er zijn geen uitzonderingen..

Wat is het? een antwoordnummer

Een antwoordnummer is een postbus, waarbij de ontvanger het frankeren betaalt. Wanneer je een brief naar een antwoordnummer stuurt, is frankeren niet nodig. Je hebt dus nooit een postzegel nodig bij een antwoordnummer.  Het doel van een antwoordnummer is om de verzender te motiveren om een brief te sturen. Het feit dat je bij een antwoordnummer geen postzegel hoeft te betalen is de service van het bedrijf.  Het grote verschil is dus dat je bij een antwoordnummer geen postzegel hoeft te betalen en bij een postbusnummer wel. 

Hoeveel postzegels voor postbusnummer?

Hoeveel postzegels heb je nodig? Het aantal postzegels is afhankelijk van het gewicht van de brief en waar je het naar opstuurt. Een brief in Nederland versturen is over het algemeen goedkoper dan wanneer je een brief naar het buitenland verzendt. Een brief naar een postbus frankeren heeft dezelfde werkwijze als wanneer je een brief naar een huisadres stuurt. Voor een postbus is een postzegel zowel binnen als buiten Europa verplicht. De kosten voor een postzegel zullen in Europa goedkoper zijn in tegenstelling tot buiten Europa.  

Weet je niet hoeveel postzegels er op een brief moeten? De waarde wordt meestal weergegeven op de postzegel, zoals:

  • Postzegel met nummer 1: brieven tot 20 gram
  • Postzegel met nummer 2: brieven vanaf 20 gram tot 50 gram
  • XL zegel:  brieven boven de 50 gram tot maximaal 2 kilo. 

Een postbusnummer. Is het gratis? 

Op de vraag of je bij een postbus een postzegel nodig heb of niet, kan geantwoord worden dat je een postzegel nodig hebt. De hoeveelheid postzegels is afhankelijk van het gewicht van de brief en waartoe je het opstuurt. Wanneer je niet weet hoeveel postzegels er op een brief moeten, kan je op de postzegel kijken. Hier staat de waarde van de postzegel op. De enige uitzondering is een antwoordnummer. Bij een antwoordnummer heb je geen postzegel nodig en betaalt de ontvanger.

Veelgestelde vragen

Heb je postzegels nodig voor een postbus?

Klik hier voor meer informatie.

Wat is een antwoordnummer?

Klik hier voor meer informatie.

Wat is het ezelsbruggetje voor een postbus?

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten