Uit onderzoek blijkt dat het meer dan de helft van het jaar regent. Gemiddeld regent het tussen de 120 en 155 dagen per jaar. Niet elke winter- of zomerjas is bestand tegen een stortbui. Wat als je een mooie, dure jas hebt gekocht, en deze na verloop van tijd niet meer waterdicht is? Is het mogelijk om een (softshell) jas weer waterdicht te maken? En kan je regenkleding waterdicht maken in de wasmachine? In deze blog lees je alles over het waterdicht maken van jouw jas. 

Is het waterdicht maken van je jas mogelijk?

Heb je een waterdichte jas, maar komt er na verloop van tijd toch water doorheen? Het is mogelijk om je jas waterafstotend te maken. Van regenjas tot katoenen jas, alle type jassen kun je waterdicht maken. Doordat de waterafstotende laag is versleten of te vaak is gewassen, komt er water doorheen. Door een nieuwe waterdichte laag te creëren, ben je bestand tegen die ene hoosbui. Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken bij het waterdicht maken van een jas of regenkleding. 

Outdoor jas waterdicht

Welke middelen zijn er om je winterjas waterdicht te maken?

Als je een jas vaak gebruikt, kan het gebeuren dat de coating eraf gaat. Het water blijft niet meer op de stof zitten, maar dringt door. Hierdoor wordt je jas klam en krijg je het koud. Er zijn verschillende waterafstotende sprays of impregneermiddelen in flacons (waterafstotend wasmiddel), die je kunt gebruiken om je jas weer waterafstotend te maken.

Deze sprays en middelen zijn verkrijgbaar bij een drogist, zoals Kruidvat, maar ook bij outdoor- en sportwinkels. Ook is deze wax voor je jas verkrijgbaar bij de Aldi of andere supermarkten. Dit zijn de 4 waterafstotende sprays, die vaak worden gebruikt!

Outdoor Gear Protector 

Met Outdoor Gear Protector is het mogelijk om je polyester winterjas weer waterdicht te maken. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat er geen druppel water door je jas heen komt. Ook blijft je jas ademen. Wel is het een vereiste dat je jas schoon is voordat je hem gaat behandelen. Je moet je waterdichte jas dus eerst wassen. Na het sprayen is je jas, na twee dagen, helemaal bestand tegen miezer of een plensbui.

Harmisol

Met Harmisol is het mogelijk om je jas weer waterdicht te maken. Het product is onder andere verkrijgbaar bij de Kruitvat. Er bestaan twee varianten van Harmisol, namelijk een spray en een waterdicht wasmiddel. Het waterafstotende wasmiddel is specifiek geschikt voor kleding, zoals jassen, broeken, regenkleding en/of skikleding. Vaak gebruikt men de textielspray van Harmisol.

Niet iedereen is positief gestemd over deze Harmisol Spray, omdat sommige ervaringen leren dat de jas na verloop van tijd niet meer waterdicht zou zijn. Vooral na het vaak wassen zou de jas niet meer waterdicht zijn. Dit komt echter, omdat de Harmisol spray meer geschikt is voor andere doeleinden, zoals synthetische materialen en stoffen die beperkt in contact mogen komen met water. De ervaringen om een jas weer waterdicht te krijgen met Harmisol zijn over het algemeen zeer positief. 

Jas waterdicht maken kruidvat

Texseal Pro

Deze waterafstotende spray heeft dezelfde werking als andere sprays. De spray zal de kleding namelijk weer waterdicht maken. Het is belangrijk om de spray voor gebruik goed te schudden. Wil je verzekerd zijn dat alle delen, zo ook bewegende delen (mouwen) bestand zijn tegen de regen? Spray ze dan nog een keer in. 

HG Waterdicht voor 100% synthetisch textiel

Het is mogelijk om je (regen)jas waterdicht te maken met HG. Dit middel maakt het mogelijk om stoffen zoals polyamide, polyester, nylon en andere synthetische stoffen waterdicht te maken. HG is vooral geschikt voor het waterdicht maken van een regenjas. Er zijn twee manieren waarop je dit kan aanbrengen. Het is mogelijk om je jas in de handwas waterdicht te krijgen. Ook is er waterdicht wasmiddel beschikbaar die je polyester jas waterdicht kan maken. 

Is het mogelijk om je jas of regenkleding waterdicht te maken in de wasmachine?

Het is mogelijk om je jas of regenkleding waterdicht te maken in de wasmachine en droger. Wanneer jouw jas niet meer waterdicht is, kan de membraan of de waterdichte coating de boosdoener zijn. Beide zorgen ze ervoor dat je jas waterdicht is en tegelijkertijd ademt.

Voorbeeld van membranen zijn Gore-tex of Softshell. Het verschil tussen een coating en een membraan is dat een coating na veel wasbeurten zal slijten. Met producten als Granger’s en Nikwax is het mogelijk om de coating te herstellen. 

Wanneer je jas water doorlaat, is het zaak om je gore-tex, softshell of gecoate jas te wassen. Doordat het membraan of de coating weer schoongemaakt worden, zal de outdoor jas weer waterdicht worden. Echter is het wel belangrijk om de gecoate, gore-tex of softshell jas na het wassen in de droger te doen.

Door de warmte activeert de waterafstotende laag en is je outdoor jas weer waterdicht. Doe je dit niet? Dan is het niet mogelijk om, welke type jas dan ook, waterdicht te maken.

Katoenen jas waterdicht maken

Tips bij het wassen van mijn jas

  • Kijk goed naar de wasvoorschriften in de jas. Op welke temperatuur mag je jouw jas wassen? Sommige jassen mogen niet in de wasmachine, dus let daarop. 
  • Doe alle ritsen en zakken dicht.
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel. Waspoeder is niet aan te raden, aangezien de poeder de poriën kan verstoppen.  
  • Doe je jas na het wassen in de droger, waardoor de coating of het membraan hersteld wordt. Echter is het verstandig om op de kledingvoorschriften te kijken of dit daadwerkelijk mag.

Hoe kan je jouw kleding waterdicht maken?

Er zijn verschillende stappen die je moet nemen voor het waterdicht maken van je kleding. Het is belangrijk om dit goed te doen. Zo niet? Dan heb je kans dat je alsnog nat wordt. Op deze manier maak je jouw kleding weer helemaal waterdicht!

Stap 1: Maak je jas schoon

Het is belangrijk om je jas allereerst schoon te maken. Heb je een waterdichte jas die lekt? Dan is het zaak om deze waterdichte jas eerst te wassen. Als je dat niet doet kan het gebeuren dat het impregneermiddel niet optimaal werkt. Het middel kan hierdoor niet goed in de jas trekken. Wanneer je jas nieuw is is het niet noodzakelijk om je jas eerst te wassen. 

Stap 2: Spray of impregneer je jas

Er zijn twee manieren om een jas te impregneren. Dit kan met een spray of door middel van een flacon. Gebruik je een spray? Dan is het verstandig om je jas buiten in te sprayen. Doe je jas op een kledinghanger en ga hier 15 centimeter vanaf staan. Start bovenaan en werk langzaam naar de onderkant. Spray bewegende delen, zoals de gedeeltes van je mouwen en ellebogen nogmaals in. 

Gebruik je een flacon? Maak dan eerste een sopje. Laat de jas ongeveer een kwartier  in het sopje weken. Verdeel de sop gelijkmatig over de jas, zodat elke plek waterdicht wordt. Dit kan je doen door de jas meerdere malen voort te bewegen. Spoel de jas daarna met koud water uit. 

Stap 3: Laat je jas drogen

Het is belangrijk om na het impregneren van je jas, deze te laten drogen. Na 24 uur is je jas waterdicht. Trek je eerder je jas aan? Dan is de kans relatief groot dat het water doorlaat. Heb je gebruik gemaakt van een flacon? Strijk dan na het drogen je jas. Door de warmte wordt het impregneermiddel versterkt. 

Gerelateerde berichten