Banaan ochtend of avond

Is het verstandig om een banaan te eten voor het slapen gaan? Sommigen beweren dat een banaan voor het slapen gaan zorgt dat je sneller in slaap valt. Mag je wel fruit eten voor het slapen gaan? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet verstandig is om iets te eten, voordat je naar bed gaat. In dit artikel zal antwoord worden gegeven of het eten van een banaan slaapbevorderend en verstandig is.

Banaan en slapen

Mag je fruit, zoals een banaan eten voor het slapen gaan? Experts stellen dat een banaan eten voor het slapen gaan je slaap kan bevorderen, mits je op andere randvoorwaarden let. Voeding en voldoende beweging spelen hierbij een belangrijke rol. Stimulerende producten, zoals koffie en spanningen, zoals stress kunnen averechts werken. 

Hoe komt het dat een banaan slaapverwekkend werkt?

In een banaan zitten verschillende grondstoffen zoals Tryptofaan. Deze stof zorgt voor een goede nachtrust. De suikers zorgen ervoor dat de tryptofaan omgezet wordt in het gelukshormoon serontine. Dit gelukshormoon zorgt er weer voor dat het slaaphormoon aangemaakt wordt.  Tryptofaan speelt dus een hele belangrijke rol bij de aanmaak van het gelukshormoon serontine en het slaaphormoon melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je beter kunt slapen, serontine heeft invloed op je algehele gemoedstoestand. 

Ook andere stoffen in de banaan leveren een bijdrage aan het bevorderen van de slaap. In een banaan zitten verschillende grondstoffen, zoals antioxidanten, vezels, kalium, magnesium en vitamine B6. Kalium is van origine een mineraal dat samen met magnesium zorgt dat je beter kunt ontspannen. Magnesium zorgt ervoor dat je langer en dieper slaapt. Dit komt, omdat je spieren hierdoor ontspannen. Ook zitten bananen vol koolhydraten die een bijdrage leveren aan de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Een banaan bevordert het uithoudingsvermogen, aangezien het boordevol met energie zit.

Banaan voor het slapen

Wanneer is een banaan voor het slapen gaan het meest effectief?

De timing om iets slaapbevorderend te eten is zeer belangrijk. Uit verschillende bronnen blijkt dat het eten van een banaan tussen 20.00 uur en 23.00 uur het meeste effect heeft op je slaaptoestand. Dit komt, omdat de aanmaak van de stof melatonine vanaf dit tijdstip wordt aangemaakt.

In de praktijk blijkt dat een banaan al binnen een uur een effectieve werking kan hebben. Dit komt, omdat de stoffen die in de banaan zitten meegaan in de nachtroutine. Wanneer je overdag een banaan eet zal dit minder effect hebben op je slaaptoestand.  Het is dus een groot verschil of je een banaan in de ochtend of in de avond eet. Daarnaast heeft een banaan het meeste effect bij mensen die een tekort hebben aan kalium en/of magnesium. 

Is een banaan het enige product wat slaapbevorderend werkt?

Ander voedsel, uitgezonderd van stimulerende producten kunnen ook zorgen voor het bevorderen van de slaap. Er zijn naast bananen namelijk ook nog andere producten die deze werking hebben. Dat eten slaapverwekkend kan werken, blijkt uit de praktijk. Sommigen hebben na het avondeten last van een ‘after dinner dip’. Eten beïnvloed de slaapcyclus. Wel is het belangrijk om licht verteerbaar voedsel te eten. Een zware maaltijd voor het slapen gaan is niet bevorderlijk voor de spijsvertering.

Banaan eten voor slapen

Producten met een kalmerende werking

Wanneer je geen liefhebber bent van een banaan zijn er ook nog andere producten die een kalmerende werking hebben, zoals:

  • Amandelen, 
  • Kamille thee, 
  • Lijnzaad, 
  • Melk- en zuivelproducten
  • Honing
  • Havermout
  • Aardappelen
  • Kalkoen
  • Volkoren brood

Fruitsoorten

Daarnaast zijn er ook nog andere fruitsoorten die een slaapverwekkende werking hebben. Kersen bevatten net als bananen het slaaphormoon melatonine. Ook kiwi’s kunnen een bijdrage leveren en bevatten antioxidanten en serotonine. Tot slot bevatten avocado’s, net als bananen, veel magnesium. Een stof die belangrijk is bij de omzetting van tryptofaan naar het slaaphormoon melatonine. 

Bananen en afvallen

Sommigen beweren dat een banaan voor het slapen goed is bij het afvallen. Een banaan is gezond en stimuleert het gewichtsverlies. Echter wordt aangeraden om bananen met mate te eten. De vezels vertragen, waardoor het langer duurt voordat koolhydraten worden opgenomen. Een banaan voor het slapen gaan is hierdoor niet de beste manier tegen het afvallen. 

Banaan slapen

Banaan als slaapmiddel

De stoffen in een banaan zijn slaapbevorderend. Het is mogelijk om een banaan te eten, maar het is ook mogelijk om gekookte banaan, in de vorm van bananenthee te nemen. Met deze stappen maak je in een handomdraai bananenthee.

Stap 1: Pak een banaan en snij de uiteindes ervan af. Wie dacht dat je geen bananenschil kan eten heeft het mis. Een bananenschil is namelijk eetbaar en bestaat uit verschillende voedingsstoffen. 

Stap 2: Kook de banaan ongeveer 10 minuten en voeg een theelepel kaneel toe. 

Stap 3: Schenk de bananenthee in. Voor het optimale slaapeffect kun je meer kaneel of honing toevoegen. 

Echter is een banaan of bananenthee geen slaapmiddel. Wanneer je last hebt van slapeloosheid is het frequent eten van een banaan als slaapmiddel niet de meest geschikte methode. Het is belangrijk om de oorzaak van de slapeloosheid te achterhalen. 

Gerelateerde berichten