Toilet schoonmaken

Voor velen is een WC schoonmaken geen favoriete bezigheid. Wegens hygiëneredenen ontkom je hier niet aan. Ook zorgt het schoonmaken van de wc pot ervoor dat bacteriën buiten de deur blijven. Je kunt de wc niet helemaal vrij van bacteriën krijgen, maar je kunt wel een goede poging wagen tot een frisse wc. Hoe moet je een wc schoonmaken? Deze tips helpen je verder bij het schoonmaken van je wc. 

Hoe maak je een wc schoon?

Iedereen hanteert een eigen schoonmaakmethode. Echter bestaat er ook een standaard hoe je een wc moet schoonmaken. Het schoonmaken van een wc hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Volg de volgende stappen als je jouw wc grondig gaat poetsen. 

Wat heb je nodig als je een toilet gaat schoonmaken?

 • Toiletreiniger of bleek
 • Allesreiniger
 • Wc-borstel
 • Schoonmaakhandschoenen
 • Microvezeldoek of vochtige reinigingsdoekjes
 • Emmer
wc schoonmaken

Stappenplan voor de wc pot schoonmaken 

Stap 1: Ruim alle losstaande spullen, zoals een pedaalemmer en toiletborstelhouder, die rondom de wc staan op. Neem de spullen af en zet ze buiten de toiletruimte. Op deze manier kun je efficiënt te werk gaan.

Stap 2:  Gebruik handschoenen (optioneel). Dit zorgt ervoor dat je jouw handen beschermt tegen bacteriën en bepaalde schoonmaakmiddelen, zoals chloor.

Stap 3: Maak ander sanitair, zoals de wastafel en de kraan, met allesreiniger, schoon. Je kunt hiervoor een microvezeldoekje gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om vochtige reinigingsdoekjes te gebruiken.

Sterk vervuilde wc schoonmaken

Stap 4: Maak de buitenkant van de wc, zoals de wanden van de toiletruimte schoon (zie stappenplan verderop). Het is belangrijk om de onderdelen waar veel bacteriën op zitten, zoals de licht- en spoelknop zorgvuldig af te nemen. Maak altijd van buiten naar binnen schoon. Het vieste gedeelte, zoals het schoonmaken van de wc bewaar je voor het laatste.

Stap 5: Spoel de wc door. 

Stap 6: Doe schoonmaakmiddel in de wc-pot en onder de rand.

Stap 7: Reinig de binnenkant van de wc met een wc-borstel. Laat de wc-borstel minimaal 10 minuten in de wc pot staan. Dit, zodat het schoonmaakmiddel in kan werken en het vuil in de wc-borstel kan losweken. Is de tijd verstreken? Borstel de binnenkant van de wc-pot schoon en trek de wc door. Het water waarmee je doorspoelt, kun je gebruiken voor het schoonmaken van de wc borstel.

Stap 8: Reinig de wc-bril aan de binnen- en buitenkant. Het schoonmaken van de wc bril is belangrijk, omdat je er met je huid op zit. 

Stap 9: Stofzuig of dweil de vloer. Dweil je de vloer? Laat deze dan eerst opdrogen, voordat je  alle losstaande spullen zoals de pedaalemmer en de toiletborstelhouder terug zet.

Stap 10: Vul waar nodig toiletartikelen bij. Kijk of er genoeg zeep in het zeeppompje zit, of er genoeg toiletpapier aanwezig is en vernieuw de handdoek en de afvalzak in de pedaalemmer. 

Wc pot schoonmaken

Hoe kun je de wanden uit de toiletruimte schoonmaken?

De wanden in de toiletruimte kun je het beste schoonmaken met badkamerspray of allesreiniger. Er hoeft geen kalkreiniger in de spray te zitten, omdat je hier in het toilet niet of nauwelijks last van hebt. Weet je niet hoe je te werk kan gaan? Dit zijn de stappen:

Stap 1: Haal voordat je gaat schoonmaken al het vuiligheid weg. Stofzuig of dweil de vloer.

Stap 2: Maak de wanden schoon met badkamerspray of allesreiniger. Gebruik je allesreiniger? Gebruik je doekje meermaals door de emmer sop, zodat alles schoon wordt. 

Stap 3: Begin bovenaan en werk naar beneden. Vergeet hierbij de voegen, en de hoeken van de wanden niet schoon te maken.

Stap 4: Gebruik eventueel een trekker en een droge doek om de wanden af te nemen. 

Hoe vaak moet je een wc schoonmaken?

Het is belangrijk om je wc regelmatig een grondige schoonmaakbeurt te geven. Vaak wordt de vraag gesteld hoe vaak je de wc moet schoonmaken. De frequentie is echter afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Woon je alleen of met z’n tweeën? Dan is een keer in de week schoonmaken voldoende. Woon je met meerdere personen? Dan moet de wc een tot twee keer in de week schoongemaakt worden.

Het onderhouden van je wc is zeer belangrijk. Doe je dat niet? Dan is het schoonmaken van een sterk vervuilde wc een lastige en onprettige klus. Doordat het vuil zich ophoopt is dit lastig te verwijderen. Bovendien is de geur van een sterk vervuilde wc meestal niet erg aangenaam.

toilet schoon

Belangrijke tips bij het schoonmaken van een sterk vervuilde wc

Heb je een sterk vervuilde wc en weet je niet hoe je deze schoon moet maken? Een wc schoonmaken met bruine aanslag is ook mogelijk. Met deze tips kun je jouw toilet reinigen, zoals: 

 • Heb je last van bruine aanslag? Het is mogelijk om je wc met schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, schoonmaaktabletten, cola, azijn en baking soda te ontkalken. Ook bestaan er verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken bij de wc schoonmaken van bruine aanslag. Een voorbeeld is toiletreiniger van het merk HG. 
 • Heb je last van urinesteen? Gebruik 10 liter warm water en 1 liter azijn. Schenk dit over de delen die het meest vies zijn en laat het inwerken. 
 • Heb je last van kalkaanslag in de wc-pot of onder de rand? Gebruik schoonmaakazijn of allesreiniger. 
 • Spoel, na het weken van het schoonmaakmiddel, de wc-pot af met kokend water. Het kokende water zorgt ervoor dat de kalkresten verdwijnen.
 • Heb je last van oranjeachtige aanslag in je wc? Dit zijn bacteriën. Door middel van bleek kun je de aanslag in de wc schoonmaken. Kijk bij het gebruik wel uit met kinderen. 
 • Maak een tot twee keer in het jaar de stortbak schoon. Er zijn speciale toiletreservoir blokjes voor het schoonmaken van de stortbak. Doe een blokje in het reservoir en laat het inwerken. De stortbak wordt niet zo snel vies, omdat het afgesloten zit. Wel is het zo fris om dit schoon te maken. Sommige reservoirs zitten ingebouwd, waardoor het niet mogelijk is om deze schoon te maken. 
 • Wil je bacteriën zoveel mogelijk vermijden? Doe dan bij elke wc-beurt de deksel van de wc-bril naar beneden. Maak de wc ook tussendoor schoon met een reinigingsdoekje. Een goed onderhouden wc is belangrijk. 
Wc schoonmaken tips

Opvallende schoonmaakmiddelen om je wc een opfrisbeurt te geven

Heb je geen zin om je toilet uitvoerig te reinigen? Wil je de wc alleen een opfrisbeurt geven, maar weet je niet welk schoonmaakmiddel je moet gebruiken? Er zijn verschillende (keuken)middelen die je kunt hanteren voor het schoonmaken van je toilet. Het meest voor de hand liggende schoonmaakmiddel om te gebruiken is toiletreiniger of bleek. Echter behoren baking soda en azijn ook tot de mogelijkheden bij het schoonmaken van de wc.

Ook blijkt uit verschillende forums dat er nog meer huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn die je kunt gebruiken bij het schoonmaken van je toilet. Voorbeelden hiervan zijn: cola, water van de handwas, schoonmaakazijn, opgeloste zeep of vaatwastabletten. Dit zijn de veelvoorkomende, opvallende middelen die men gebruikt bij het schoonmaken van het toilet, zijn:

Wc schoonmaken met azijn en baking soda

Velen maken hun wc schoon met azijn en baking soda. Hoe maak je de wc schoon? Doe een klein beetje baking soda en azijn in de wc. Doordat de twee middelen samenkomen ontstaat er een bruisende reactie. Dit is niet schadelijk, omdat de wc schoonmaakmiddelen van natuurlijke aard zijn.

De wc schoonmaken met natuurlijke middelen heeft veel voordelen. Het is minder schadelijk voor het milieu, eventuele vlekken in kleding zijn gemakkelijk te verwijderen en de werking is hetzelfde in tegenstelling tot bleek of chloor.

Wc schoonmaken met cola

Het schoonmaken van de wc met cola is mogelijk. Cola bevat namelijk verschillende zuren, zoals koolzuur en fosforzuur. Deze grondstoffen zorgen ervoor dat kalkaanslag in de wc verdwijnt. Een blikje cola heeft al voldoende werking. Het is hierbij belangrijk dat je de cola over de hele stortbak verdeelt. 

Laat dit vervolgens een paar uur intrekken en spoel de wc daarna door. Cola is geen schoonmaakmiddel. Daarnaast is cola vloeibaar, waardoor je het gemakkelijk doorspoelt en hierdoor minder reinigt.  Hierdoor wordt de voorkeur gegeven aan andere schoonmaakmiddelen, zoals bleek of chloor.

Wc borstel schoonmaken

Wc schoonmaken met vaatwastablet

Sommigen stellen dat het schoonmaken van de wc met een vaatwastablet mogelijk is. Dit gaat als volgt: Los het vaatwastablet op in warm water. Giet het opgeloste vaatwastablet in de wc. Laat het een paar uur intrekken en spoel daarna de wc door.

Echter zijn de ervaringen niet altijd positief. Azijn of een speciaal wc-blok heeft dezelfde werking en wordt hierdoor als alternatief aangeraden. 

Veel van deze middelen zijn van origine geen schoonmaakmiddelen. Je kunt deze middelen gebruiken, want ze geven het gewenste effect. Ze zorgen er namelijk voor dat je kalkaanslag of een sterk vervuilde wc kunt schoonmaken. Echter zijn het niet de beste schoonmaakmiddelen om te hanteren. De wc schoonmaken met bleek of natuurlijke schoonmaakmiddelen heeft de voorkeur. 

Gerelateerde berichten