Misschien heb je het een keer meegemaakt. Je afspraak is te laat, ga naar de badkamer voordat je van huis gaat.

Ja, je blijft doorgaan en ineens stroomt al het water eruit. Het toilet is verstopt, wat moet ik nu doen?

Er is niets vervelender dan een verstopt toilet. Dit is altijd lastig, en veel mensen hebben de neiging om de loodgieter onmiddellijk te bellen. Maar met deze tips kunt u er wel voor zorgen dat uw toilet direct weer doorgespoeld kan worden. Dit bespaart tijd en geld die u aan experts zou kunnen verliezen.

Toilet, Loo, Wc, Openbaar Toilet, Toiletcabine, Publiek

Het verstopt raken van je wc

Een verstopt toilet is niet alleen vies, maar ook erg vervelend. Sommige mensen hebben thuis maar één toilet. Als het verstopt is, kan niemand naar het toilet.

Stel dat u vrienden of familieleden heeft. Dan wil je natuurlijk dat ze zonder problemen naar het toilet kunnen. Als je toilet gaat stinken omdat het verstopt is, is dat ook niet goed.

Als er niet snel maatregelen worden genomen, kan dit zelfs tot overstromingen in de woning leiden. Met behulp van de tips in dit artikel kunt u ervoor zorgen dat dit ongemak snel en effectief wordt weggenomen.

De redenen voor een verstopt toilet kunnen heel verschillend zijn. Over het algemeen hopen stof of voorwerpen zich op in de afvoerpijp van het toilet. Hierdoor stroomt het water na het doorspoelen van het toilet te langzaam of stijgt het zelfs. Door de verstopping kan er geen water doorstromen en spoelt het direct terug naar het toilet oppervlak. Dit is vervelend en zorgt voor een onhygiënische geur in uw toilet.

Als het toilet onder water komt te staan, kan er ook een lek ontstaan, omdat uiteindelijk een grote hoeveelheid water zich ophoopt op de toilettegels.

Verstoppingen

Er zijn veel redenen voor een verstopt toilet. Elke oorzaak van congestie vereist doorgaans een andere aanpak of oplossing. Hieronder worden de verschillende oorzaken van toiletblokkade beschreven.

Wc is verstopt door een drol

Soms is uw ontlasting zwaarder. Dit kan iedereen overkomen, en het schaamt zich niet. Door overmatige ontlasting kan het toilet echter verstopt raken.

Zware materialen spoelen uw toilet niet goed door. Daarom mag u verf of olie nooit afwassen. Als je weet dat de ontlasting grof is, moet je hier rekening mee houden als je naar het toilet gaat.

Wc- afvoer verstopt

Als u kinderen heeft, kunnen ze per ongeluk speelgoed op het toilet spoelen. Dit speelgoed kan vast komen te zitten in de afvoerleiding en verstoppingen veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat de kinderen per ongeluk leeg toiletpapier in het toilet hebben laten vallen en vervolgens hebben doorgespoeld. Bovendien heb je het stinkende blok misschien weggespoeld zonder het zelfs maar te beseffen.

Wc is verstopt door wc-papier

Als u echter te veel papier gebruikt en doorspoelt, kan het toilet verstopt raken. De natuurlijke formule van toiletpapier kan snel worden afgebroken. Maar niet elk toiletpapier merk zal hier altijd rekening mee houden.

Soms is de verspreiding van toiletpapier niet zo snel als nodig is. Als je dan teveel gebruikt, raakt de buis te vol. Zorg er daarom altijd voor dat u het gebruik van toiletpapier begrijpt. Naast het besparen van meer bomen, als je niet teveel toiletpapier gebruikt, kun je de leidingen ook goed stromend houden.

Wc, Toilet, Zuiver, Openbaar Toilet, Badkamer, Schaduw

Een volle septische put

Een septische put? Wellicht heb je hier nog nooit van gehoord. Elk huis heeft een septische put waarin alle ontlasting terecht komt. Septische deeltjes zijn bacteriën die de ontlasting opruimen.

Het kan voorkomen dat de bacteriehuishouding in de put verstoort is geraakt. Als er te weinig septische deeltjes in de put zitten, begint de ontlasting langzaam maar zeker op te hopen. Er zitten dan te weinig bacteriën in de put die de ontlasting af kunnen breken.

Na verloop van tijd raakt de put dan te vol en dit zorgt dan weer voor de verstopping van jouw wc.

Leidingen zijn verschoven 

Dit komt vaak voor bij oudere huizen. De riolering en/of leidingen liggen al erg lang in de aarde en dit kan gaan verschuiven. De grond waarop een huis is gebouwd blijft altijd in beweging.

Regenwater heeft bijvoorbeeld invloed op de dikte van het zand of de klei waarop je huis is gebouwd. Als de structuur van de grond verandert, kan het zo zijn dat de leidingen omhoog of omlaag verschuiven.

Hierdoor kan het water en vuil er niet goed meer doorheen spoelen. Dit zorgt na een tijdje voor verstoppingen in jouw toilet.

Dit te doen als je wc verstopt is

Wc verstopt, wat te doen? Allereerst is het belangrijk dat je goed nadenkt of de verstopping van jouw wc één van de bovenstaande oorzaken heeft. Bij een stuk speelgoed in de leiding is het namelijk handig om een ontstopper of kleerhanger te gebruiken.

Terwijl het bij een overschot aan ontlasting of wc-papier handiger is om bijvoorbeeld kokend water door jouw leidingen te gieten. Elke oorzaak voor een verstopping vergt namelijk een andere aanpak. Maar voordat je weet welke aanpak voor jou gaat helpen, moet je de oorzaak duidelijk in kaart brengen.

Als je weet waardoor jouw wc verstopt is geraakt, kan je onderstaande tips inzetten om de verstopping te verhelpen.

Tips 

Hieronder lees je de meest effectieve tips die je helpen om jouw wc te ontstoppen. Wat niet iedereen weet, is dat je zelf al veel kunt doen tegen een verstopte wc. En de meeste tips bevatten alledaagse voorwerpen of substanties die jij of al in huis hebt, of wat jij erg makkelijk en snel in huis kunt halen. Zelf jouw wc ontstoppen scheelt je geld en tijd. Vaak is de verstopping namelijk snel op te lossen en dan hoef je niet te wachten tot een professional tijd voor je heeft.

Kleerhanger 

Als bovenstaande tips niet helpen en er toch echt iets vast lijkt te zitten in jouw wc of pijpleiding, probeer dan de kleerhangmethode. Je hebt vast wel een oude kleerhanger in je kledingkast hangen. Buig deze eerst los zodat je een lange boog hebt.

Wikkel een handdoek of iets anders zachts om het uiteinde om jouw wc-pot niet te beschadigen. Duw de kleerhanger voorzichtig in het gat van de wc en wrik deze telkens een beetje heen en weer. Als je voelt dat de kleerhanger ergens tegenaan komt, duw dan hard door.

Als je bijvoorbeeld speelgoed uit het toilet moet halen, is het beter om van de kleerhanger een haakje te maken, zodat je het speelgoed naar boven kunt trekken.

Kleerhangers, Kapstokken, Plastic Hanger, Hang, Kast

Cola

Wc verstopt? Cola zou kunnen helpen. Zowel soda, azijn als cola zijn goede middelen om jouw wc mee te ontstoppen. Cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur, beide zuren hebben een reinigende werking op vuil.

Je kunt het beste een halve liter cola in de wc-pot gieten en dit minstens een uur laten inwerken. Als je de cola zijn werk hebt laten doen, trek je de wc door en kijk je of de verstopping verholpen is.

Dit middel werkt alleen om kalksteen en bepaalde aantasting door vuilresten uit je wc te krijgen. Dus zet cola vooral in bij een lichte wc-verstopping.

Schoonmaken met kokend water

Zorg dat je minstens 2 liter water laat koken. Giet dit meteen in de wc-pot en trek dan de wc door. Heet water zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld wc-papier of ontlasting in kleine stukken uiteen breekt.

Het hete water zorgt er ook nog eens voor dat de bacteriën in jouw toilet sterven, hierdoor zal jouw wc meteen frisser ruiken. Kokend heet water heeft alleen nut als de verstopping direct in jouw wc zit. Als de verstopping in de pijpleiding zit, heb je grover geschut nodig.

Met een rubberen wc-ontstopper

Dit is een huishoudelijk artikel dat vrijwel iedereen in huis heeft. De rubberen wc-ontstopper is jouw beste vriend op het moment dat jouw wc verstopt raakt.

Eerst is het belangrijk dat je al het zichtbare vuil uit de wc verwijdert met je hand, gebruik hiervoor een plastic handschoentje of iets anders om je huid te beschermen. Als dit is gelukt, zet je de ontstopper op het gat in de wc. Door de ontstopper aan te duwen, zuigt deze vacuüm. 

Als je de ontstopper met wat kracht lostrekt zou de verstopping verholpen moeten zijn.

Veelgestelde vragen

Wat voor verstoppingen zijn er?

Klik hier voor meer informatie.

Hoe maak je de WC schoon met kokend water?

Klik hier voor meer informatie.

Hoe maak je een WC schoon met een rubberen wc-ontstopper?

Klik hier voor meer informatie.

Gerelateerde berichten