Voedselallergieën zijn steeds meer. Slechts 25 procent van Nederland, vooral kinderen lijden hieraan. Krijg je een allergische reactie op chocolade en wat zijn deze symptomen? Krijg gewoon hoofdpijn met chocolade of meer symptomen? In deze blog leert u alle allergische reactie op chocolade. 

Een allergie voor chocolade 

Het is mogelijk om allergisch te zijn voor chocolade en de symptomen die eraan hechten. De belangrijkste reden om allergisch te zijn voor chocolade is omdat er bepaalde allergenen in chocolade zijn die voor een allergie kunnen zorgen, met een toename van de chocolade. Voorbeelden hiervan zijn gluten, (koe) melk, noten of andere toevoeging. In sommige gevallen is dit nul, een allergie wordt geproduceerd aan cacao. Dit wordt over het algemeen op jonge leeftijd geopenbaard. Een allergie voor cacao op een later leeftijd wordt bijna nooit geproduceerd. 

Toegevoegde stoffen in chocolade 

theobromine kan ook een bepaalde allergische reactie leveren aan chocolade. Hoe meer cacao is chocolade, hoe meer theobromine zich in het product bevindt. Theobromine is ook in cafeïne en thee. Veel theobromine zijn vooral in pure chocolade. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen kunnen al te veel dosis van deze substantie wijzen. Chocolade allergie is echter geen vraag, maar een allergische reactie op theobromine. 

Nikkel of histamine kan ook schuldig zijn. Deze stoffen zijn ook chocolade. Als iemand gevoelig was voor histamine en een gebrek aan Dao-enzym heeft, kunnen klachten zich voordoen. Het is logisch om producten te vermijden waar chocolade in zit. Dit is echter moeilijk om erachter te komen omdat cacao, theobromine en histamine niet in de chocoladereep omgeving zijn. Let daarom aandacht aan alle ingrediënten. Cacao is niet alleen in zoete producten, maar ook in heerlijke producten. 

Allergie Witte chocolade

Het kan allergisch zijn met pure chocolade en melk, maar niet voor witte chocolade. Hoe is het gedaan? Het is omdat er geen Cacao-eiwit in cacaoboter zit. Als je een cacao allergie hebt, is het dus mogelijk om witte chocolade te eten. Als je erg gevoelig bent voor chocolade, is het niet handig om dit te eten. Dit omdat er sporen van cacao in zitten.

Alle symptomen 

Er kunnen verschillende symptomen optreden wanneer je allergisch bent voor chocolade. Bij een chocolade allergie kan je last hebben van niezen en/of een loopneus. De symptomen zijn vergelijkbaar met een virus. Het kan gebeuren dat deze klachten een paar weken of maanden aanhouden. Ook kunnen er andere symptomen optreden. Dit zijn alle symptomen op een rij, zoals:

  • Huiduitslag
  • Hoofdpijn
  • Loopneus
  • Ademhalingsproblemen
  • Tintelingen
  • Niezen
  • Maagproblemen
  • Zwelling in het gezicht
  • Duizeligheid

Wanneer je een chocolade allergie hebt, treden de symptomen meestal direct op. Het kan ook gebeuren dat bij een chocolade allergie de symptomen, zoals huiduitslag, hoesten of keelklachten, pas na een paar uur optreden. Wanneer je een chocolade allergie hebt en deze symptomen worden alsmaar erger, dan is het verstandig om een huisarts in te schakelen. 

Chocolade en hoofdpijn

Het is mogelijk om hoofdpijn door chocolade te krijgen. Dit hoeft geen allergische reactie te zijn. In chocolade zitten bepaalde toevoegingen die hoofdpijn kunnen triggeren. Bij een grote toename van chocolade is het mogelijk om hoofdpijn te krijgen. Sommige onderzoeken tonen aan dat ook andere factoren, zoals bacteriën hier van invloed op kunnen zijn. Dat chocolade van invloed is op migraine is nooit wetenschappelijk bewezen. 

Puisten en chocolade

Het is mogelijk om puisten te krijgen van chocolade. In chocolade zit zuivel. Melkproducten in combinatie met veel koolhydraten kunnen zorgen voor huidproblemen. In chocolade, maar ook in andere melkproducten zitten slechte suikers, vetten en een groeihormoon. Wanneer je chocolade eet, kan dit zorgen voor een verhoogde talgproductie. Hierdoor krijg je last van een geïrriteerde huid. Sommigen stellen dat je door een chocolade allergie ook puisten krijgt. Dit is echter niet het geval. Van een chocolade allergie krijg je geen puisten, maar dit heeft dus te maken met de gevoeligheid van je huid. In hoeverre cacao invloed heeft op het veroorzaken van puisten is echter relatief onbekend.

Alternatieven chocolade 

Wanneer je een allergie voor chocolade hebt, bestaan er alternatieven. Smaakvervangers voor cacao zijn carobe en cacaoboter. In cacaoboter zitten geen cacao-eiwitten. Ook producten met carobe zijn een goed alternatief.  Deze grondstof is afkomstig uit de peulvruchten van de Johannesbroodboom. Wist je dat de Johannesbroodboom ook zorgt voor de productie van johannesbroodpitmeel? Dit is een verdikkingsmiddel wat in veel producten zit. Door het malen en roosteren van de zaden van de johannesbroodboom ontstaat er poeder. Dit is vergelijkbaar met cacaopoeder. 

Echter zijn er verschillen tussen cacaopoeder en carobe. De belangrijkste verschillen zijn de kleur, smaak, structuur en de prijs. Carobe is van origine lichter van kleur en goedkoper dan cacaopoeder. Daarnaast is het minder sterk van smaak, maar wel zoeter in tegenstelling tot cacaopoeder. Het enige nadeel is dat er meer suikers en minder vetten in zitten. Sommige mensen hebben een theobromine allergie. Dit is een product wat in de cacaoboon zit. Carobe is een goed alternatief voor als je een theobromine allergie hebt.

Veelgestelde vragen  

Kan je hoofdpijn krijgen door chocolade?

Klik hier voor meer informatie.

wat zijn de alternatieven voor chocolade?

Klik hier voor meer informatie.

Krijg je puisten door chocolade te eten?

Klik hier voor meer informatie over de vraag.

Gerelateerde berichten