Stel je voor, je hebt een was in de wasmachine gedaan. Nadat het wasprogramma is voltooid haal je het eruit, maar de was ruikt niet fris. Niets is zo vervelend als stinkend wasgoed na het wassen. Dit is een veelvoorkomend probleem wat in veel huishoudens voorkomt. Na verloop van tijd kan er stank uit de wasmachine vandaan komen. Je was kan gaan stinken naar natte hond. Schone kledingstukken horen niet te stinken, maar hoe voorkom je dit? Hoe krijg je de vieze lucht uit je kleding en/of de wasmachine?
De oorzaak van stinkend wasgoed
Wanneer je last hebt van was wat stinkt na het wassen, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Pas wanneer je de oorzaak weet kan je gericht naar een oplossing zoeken. In de meeste gevallen gebeurt het dat de was stinkt na het wassen. Ook kan het gebeuren dat de was pas stinkt na het drogen.
Stinkt de was na het wassen? Dan is er een probleem met de wasmachine of met de was. Dit zijn de oorzaken wanneer er stank uit de wasmachine komt, zoals:
- Teveel / te weinig wasmiddel;
- Het soort wasmiddel;
- Het wasprogramma;
- De onderdelen van de wasmachine zijn vuil;
- De was ligt te lang in de wasmand;
- De was ligt te lang in de wasmachine;
- De kleding is verouderd, waardoor de geur blijft hangen.
Oplossingen voor wasgoed wat stinkt
Met deze oplossingen zorg je ervoor dat sommige kleding niet meer stinkt na het wassen.
Reinig de trommel van je wasmachine
Komt er na het wassen een vieze geur uit de wasmachine? Dan zit er viezigheid in de trommel. Om te achterhalen of dit het probleem is, is het verstandig om de trommel te controleren. Kijk of deze schoon is. Is dit niet het geval? Verwijder eventuele resten van wasmiddel, schimmel of dergelijke. Dit kan namelijk de oorzaak zijn voor wasgoed wat stinkt.
Reinig de onderdelen in je wasmachine
Er hoeven niet alleen resten in de trommel te zitten, maar ook andere onderdelen kunnen ervoor zorgen dat de was uit de wasmachine stinkt. Niet alleen bij een lage temperatuur kan de was gaan stinken. Ook kan het zijn dat de was stinkt bij 40 graden of een hogere temperatuur. Om dit te verhelpen is het verstandig om de volgende onderdelen te controleren, zoals:
Filter van de wasmachine
Kijk of de filter van de wasmachine schoon is. De filter zit aan de onderzijde van de wasmachine. Wanneer de filter vies of verstopt zit kan er stank in de wasmachine ontstaan. Leeg deze regelmatig door het klepje open te doen. Allereerst moet je de wasmachine leeg laten lopen om de filter te kunnen verwijderen. Wanneer deze schoon is, kan je hem weer terugplaatsen.
Zeepbakje van het wasmiddel
Kijk of het zeepbakje van het wasmiddel schoon is. Zo niet, maak deze dan goed schoon. Haal het zeepbakje uit de wasmachine. Verwijder de zeepresten, maak het zeepbakje schoon en plaats deze weer terug in de wasmachine.
Rubber van de deur en wasmachine
Kijk of er geen vuil tussen het rubber van de deur en de wasmachine zit. Dit kan namelijk zorgen voor stank in de wasmachine. Reinig deze grondig met heet water en een afwasmiddel. Krijg je de ring niet goed schoon? Gebruik dan een oude tandenborstel en droog de ring daarna goed af. Dit is belangrijk, zodat er geen schimmel kan ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de was niet stinkt uit de wasmachine.
Trommel van de wasmachine
Maak de trommel schoon door een hete was (90 graden) of een trommelreinigingsprogramma te draaien. Het is hierbij belangrijk dat je wast zonder kleding in de wasmachine te stoppen. Voeg bij het wassen natuurazijn (geen schoonmaakazijn, want dit tast de rubbers van de wasmachine aan), soda of een onderhoudsmiddel voor je wasmachine toe. Deze middelen werken neutraliserend. Ook is het belangrijk om de deur na deze kookwas open te laten, zodat de trommel goed kan drogen. Doe je dit niet? Dan kan het gebeuren dat de wasmachine stinkt van binnen.
Na het navolgen van deze tips ben je af van kleding wat stinkt na het wassen. Wel is het belangrijk om je wasmachine te onderhouden. Draai maandelijks een kookwas en plan momenten in om de onderdelen schoon te maken. Zo houdt je jouw wasmachine schoon en fris en voorkom je dat de (donkere) was stinkt.
Zorg voor het juiste wasprogramma
Was je op een energiezuinig wasprogramma? Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die hun was op een kort, energiezuinig programma wassen. Echter komt er bij een kort wasprogramma weinig water vrij en door de zeepresten ontstaat er schimmelvorming in de trommel, zeepbakje en/of de leidingen.
Deze resten kunnen vetluis en andere onoplosbare stoffen veroorzaken. Vetluis is een bacterie. Deze bacterie ontstaat bij het wassen op een lage temperatuur en zorgt voor een vieze lucht in de wasmachine. Wassen op een lage temperatuur kan ervoor zorgen dat je kleding stinkt na het wassen. Is je was klaar? Kijk dan ook of het wasprogramma volledig heeft gedraaid.
Gebruik de juiste dosering wasmiddel
De juiste dosering wasmiddel is belangrijk. Dit kan een van de boosdoeners zijn wanneer je was stinkt als je het uit de wasmachine haalt. Wanneer je te weinig wasmiddel gebruikt, zal de was niet goed schoon worden. Het vuil zal hierdoor weer in de kledingstukken trekken.
Gebruik je teveel wasmiddel? Op deze manier blijven de zeepresten in je kleding zitten, waardoor er een vieze geur uit de wasmachine kan komen. Ook ontstaat er zeepaanslag in de wasmachine, waardoor was na een volgende wasbeurt niet meer fris ruikt. Door de juiste dosering te gebruiken voorkom je dat de was stinkt naar een rioollucht.
Waspoeder versus vloeibaar wasmiddel
Naast de juiste dosering is het soort wasmiddel ook belangrijk. De voorkeur gaat uit naar waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. Waarom? In vloeibaar wasmiddel zit geen zuurstofbleekmiddel. Hierdoor worden bacteriën en schimmels niet gedood. Het gevolg is dat sommige kleding stinkt na het wassen. Ook zijn vloeibare wasmiddelen minder goed voor je wasmachine. Hierdoor is het beter om waspoeder te gebruiken. Dit is beter voor je wasmachine en het lost beter op vergeleken met vloeibaar wasmiddel.
Laat je kleding niet te lang liggen
Wanneer je natte handdoeken lang in de wasmand laat liggen, kan er een vieze geur ontstaan. Ook als de was niet goed is opgedroogd, kan het gaan stinken. Als gevolg ontstaat er schimmel of meeldauw. Dit zorgt voor een vieze geur in de kleding. Ook na het wassen kan deze geur blijven hangen. Hierdoor is het belangrijk om je was niet te lang te laten liggen.
Heb je was uit de wasmachine wat stinkt? Gebruik dan natuurazijn of laat je kledingstukken weken in baking soda. Dit neutraliseert de muffe geur uit je kleding, omdat het de schimmels en bacteriën dood. Wel is het belangrijk om te kijken of jouw kledingstuk hier tegen kan. Heb je jouw kleding geweekt? Stop daarna de was in de wasmachine en je zult zien dat je was niet meer stinkt na het drogen.
Laat de deur dicht of open
Is je was klaar? Dan is het verstandig om de was direct uit de wasmachine te halen. Heb je geen tijd om de was op te hangen? Laat dan de deur van de wasmachine dicht, totdat je het uit de trommel haalt. Op deze manier voorkom je dat je was stinkt naar natte hond. Wanneer dit wel het geval is kan je de kleding het beste op een kort programma wassen. Ook is het belangrijk om de deur van de wasmachine niet dicht te doen. Hierdoor kan de binnenkant van de wasmachine drogen en krijgen bacteriën geen vrij spel.
Gebruik bij oude kleding ander wasmiddel of Dettol wasmiddel
Het kan gebeuren dat je kleding fris ruikt, maar dat de was na het strijken behoorlijk stinkt. Meestal heeft dit niet met de wasmachine te maken, maar doordat de kleding oud is. Dit kan wel. De oorzaak hiervan is dat niet alle bacteriën in de kleding zijn gedood.
Wanneer je kleding verouderd is, is het heel lastig om de geur uit de kleding te krijgen. Om te zorgen dat de was niet meer stinkt na het strijken, kan je ander wasmiddel en wasverzachter gebruiken. Ook is het mogelijk om een wasmiddel van Dettol te gebruiken op de plekken die stinken. Dit doodt de bacteriën, waardoor je voorkomt dat je donkere was stinkt!