Wij mensen groeien doordat onze botten langer worden, maar sommige mensen zijn niet altijd blij met de lengte van hun zelf of met de lengte van hun kind. Is het mogelijk om sneller te groeien in de lengte en is het mogelijk om langer te worden nadat je bent uitgegroeid?
Kan ik nog groeien?
Jouw groei wordt ongeveer 70% genetisch bepaald, dus heb jij kleinere ouders? Dan is de kans dat jij ook klein wordt erg groot.
De anderen 30% van jouw groei hangt af van jouw levensstijl, door goed te slapen, te bewegen en goede voedingsstoffen binnen te krijgen heb jij een grotere kans om meer te groeien.
Bij mannen stopt het groeien meestal rond hun 20ste, mannen worden in Nederland gemiddelt rond de 1,81. Bij vrouwen stopt het groeien ongeveer rond hun 18de, vrouwen worden in Nederland gemiddelt rond de 1,67.
Wat gebeurt er tijdens het groeien?
Als je jong bent heb je een groeihormoon die wordt gemaakt door hypofyse. Het hormoon stimuleert de lengtegroei door in te werken op de groeischijven, door veel te bewegen geeft het hormoon zich beter af en is de kans om langer te worden groter.
De groei bevindt zich aan het einde van de botten, aan het einde van de botten zit de kraakbeencellen. De kraakbeencellen vermeerderen en veranderen uiteindelijk in botcellen.
Ook kun je tijdens het groeien af en toe groeipijn ervaren, dat komt doordat de spieren en pezen uitrekken.
Hoe word ik langer?
Ouderen mensen groeien niet meer, maar het is voor kinderen belangrijk om goed te groeien. Je kunt door de volgende dingen te volgen je groei een beetje stimuleren en zo kun je langer worden:
- Sport, door een sport te doen waar een persoon zich moet uitrekken kun jij meer groeien in de lengte. Denk maar aan een sport zoals basketbal of touwtje springen.
- Slaap, tijdens het slapen worden de klieren bij kindjes actief. Die klieren stimuleren de groei bij kinderen.
Belangrijke voeding om te groeien
Om te groeien is het belangrijk om zink, calcium en vitamine D binnen te krijgen. Daarom hebben wij de beste voeding om te groeien op een rijtje gezet:
- Brood
- Sojaproducten
- Schelpdieren
- Lamsvlees
- Ontbijtgranen
- Vis
- Spinazie
Vermijd de volgende producten:
- Frisdranken, cola bijvoorbeeld is slecht voor je botte. Dat zou komen door de hoeveelheid fosforzuur, fosforzuur verpest de botdichtheid waardoor je minder groeit.
- Fastfood, zout sloopt de botten en zit in veel soorten fastfood voedsel. Het is verstandiger om fastfood te vermijden.
Langer worden door operatie
Je kunt als je niet tevreden bent over je lengte een beenverlenging doen. Bij een beenverlenging worden je botten door de orthopedisch chirurg zo zorgvuldig gebroken,
Vervolgens wordt het bot in een metalen frame geplaatst, zodat de botten niet kunnen verschuiven. Op de breukvlakken (uiteinden van de breuk) groeit nieuw bot aan. Het bot groeit dus weer aan elkaar vast. Door de breukvlakken iets van elkaar af te plaatsen, is het mogelijk het bot te verlengen.
Er zitten aan deze operaties wel mogelijke nadelen zoals een enorme ontsteking en zelfs kun je een levensbedreigende kwelling oplopen. Ook kun je de operatie niet meer doen als de botten verkeerde gebroken zijn.
In Nederland wordt de operatie zelden uitgevoerd.
Tips om langer te lijken
Als je bent uitgegroeid is het niet meer mogelijk om te groeien, maar je kunt wel door behulp van deze tips langer lijken.
- Hakken dragen (Doe dit niet te vaak het kan de enkels en hakken beschadigen)
- Vermijd los zittende kleding
- Draag V-hals shirtjes of truitjes
- Draag hoge taille
- Draag korte jasjes
Meest gestelde vragen:
- Kan je na je 20ste nog groeien?: Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is de lengtegroei niet meer mogelijk.
- Hoeveel groeit een peuter per jaar?: 5 tot 7 mm
- Op welke leeftijd ga je krimpen?: Je kunt beginnen te krimpen na je 40ste, vrouwen krimpen eerder dan mannen. Zo zijn vele vrouwen van 70 al zo’n 5 centimeter korter dan dat ze waren op hun 20ste.
- Groeien de meisjes of jongens sneller?: De meiden krijgen eerder hun groeispurt in de pubertijd dan de jongens.
- Wat betekent een groeistoornis?: Een groeistoornis betekent dat de groei verstoord is dat kan komen door een aangeboren oorzaak. Een groeistoornis kan ook voorkomen als je last hebt van een ziekte, slechte organen hebt, of door slechte voeding.
- Wanneer krijgt mijn kind een groeispurt?: De meeste kinderen krijgen rond hun 11e een groeispurt.
- Heb je tijdens je groeispurt meer trek in eten?: Ja, je lichaam heeft veel maar ook goede voeding nodig om de groeispurt goed door te zetten.