hond zakt plots door poten

Help mijn hond zakt plots door poten

Plots zakt jouw hond door zijn voor-of achterpoten, wat moet je doen? Raak niet in paniek en probeer je hond te kalmeren want voor de hond is het geen fijne ervaring.

Je wil zo snel mogelijk de oorzaak van het feit dat je hond door de achterpoten zakt achterhalen. Waarom gebeurt dit? Zakt de hond door de achterpoten door buikklachten, of is het gewoon ouderdom? Wat als je hond af en toe door de voorpoot zakt? En misschien het belangrijkste, wat moet je wel en niet doen in die situatie?

Wat is het plan van aanpak als je hond door de voor- of achterpoten zakt lees je hier.

Oorzaak en gevolg als de hond plots door zijn poten zakt

In eerste instantie raad ik je aan om een dierenarts te bezoeken. Die kan onderzoeken wat er met je trouwe viervoeter aan de hand is en kan ook gelijk iets doen om op zijn minst de eventuele pijn die erbij komt kijken te verzachten.

Zakken door de poten er is wat aan de hand

Door gebrek aan kracht zakt een hond door zijn poten. Hij kan zijn eigen gewicht niet meer dragen of staat te wankelen of sleept met zijn poten.  We bedoelen dus we dat de hond moeite heeft met het staan op de poten door een gebrek aan kracht. Er is iets aan de hand en kan verschillende oorzaken hebben.

Gevolg is dat de hond niet meer mobiel is en wil je natuurlijk zo snel mogelijk de oorzaak en oplossing weten. Er zijn een paar veelvoorkomende oorzaken.

hond zakt door poten 1

Spondylose – stijver worden van gewrichten

Spondylose is artrose van de rugwervels is een veelvoorkomende oorzaak wanneer de hond plots door de poten zakt. Wanneer een hond hieraan lijdt, wordt of worden de tussenwervelgewrichten langzaamaan stijver. Dit is pijnlijk en zorgt ervoor dat de hond niet in beweging kan komen.

Ook urine verlies kan een gevolg zijn van Spondylose.  Als de hond plots door de achter poten zakt en urine laat lopen, kan dit daarom ook te maken hebben met spondylose. Vooral onder invloed van kou of slechte weersomstandigheden kan de hond meer last van spondylose krijgen. Bezoek de dieren arts om te zorgen dat de hond pijnloos kan lopen.

Rughernia of scheurtje in tussenwervel

Een rughernia kan ook tot gevolg hebben dat de hond door de achterpoten zakt. Bij een hernia is er sprake van een scheurtje in het bindweefsel van de tussenwervelschijf. Ook een beklemming van de zenuw kan het gevolg zijn. Dit is pijnlijk voor de hond.

Als de hond reageert wanneer je de rug aanraakt, bijvoorbeeld door te grommen, bestaat de kans dat het dier een rughernia heeft en veel pijn heeft. Check dit wel even bij je dierenarts. Als dit inderdaad het geval is, zal de arts de hond waarschijnlijk aanraden om zes weken rust te houden.

hond zakt door poten

Meer veelvoorkomende Problemen

Niet alleen slijtage of hernia zorgt dat een hond door de poten zakt. Een hond die plots door zijn poten zakt kan ook andere klachten hebben, iets minder erg maar niet minder vervelend. Een voorbeeld is buikklachten waardoor het dier heeft pijn heeft en gaat zwalken op zijn poten.

Daarom onderstaand enkele veelvoorkomende problemen.

Hond trilt en zakt door achterpoten

Een hond die door de achterpoten zakt en trilt… het ziet er niet best uit, maar wat kan het betekenen?

Daarvoor moeten we kijken naar het trillen. Dit kan vele oorzaken hebben. Het trillen kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld door spanning, stress, ouderdom of gebrek aan aandacht. Maar ook pijn kan tot één van de oorzaken behoren.

Een hond die door de achterpoten zakt en trilt, kan dus trillen omdat hij pijn heeft. Vaak heeft de hond ook andere ongemakken en voelt zich niet goed. De ervaring van pijn is bij elke hond anders. Het kan soms moeilijk aan de hond af te lezen zijn, want in de natuur is pijn een teken van zwakte.

Een dierenartsbezoek is zeker aan te raden. Maak dit daarom je eerste stap.

Eerst zwalken en dan door poten zakken

Als de hond zwalkt en door de poten zakt, kan er sprake zijn van een aantasting van de ruggenwervels en de zenuwen. Bij deze aandoening zijn vooral deze twee problemen zichtbaar. Veel pijn, echter ook kan de hond naast dat hij door de (achter)poten zakt ook urine laten lopen en uiteindelijk zelfs incontinent worden.

Meestal wordt dit zichtbaar bij het dier wanneer de hond een leeftijd heeft bereikt van zo’n 5-8 jaar of bij grote honden.

Check wel eerst de verschijnselen bij de dierenarts. Deze zal je een beeld geven van wat er met de hond aan de hand is.

Buikklachten en zwakte van de achterpoten

De combinatie van een hond die door de achterpoten zakt en buikklachten heeft, is lastig te verklaren, maar hij heeft in ieder geval ongemak. Door pijn of wellicht kanteling van de maag kan een hond door de achterpoten zakken.

De buikklachten kunnen slechts eenmalig zijn, maar ook langer aanhouden als ze het gevolg zijn van een maag- of darmontsteking, of nog erger een tumor.

Maar alleen al om het feit dat de hond door de achterpoten zakt, is het verstandig om een dieren arts te raadplegen.

Oude Hond meer kans op door poten zakken

Een oude hond die zakt door de achterpoten is dat het gevolg van ouderdom, of ligt de oorzaak ergens anders? Dat is moeilijk te zeggen. Het is namelijk een beetje van beide.

Oudere honden hebben meer kans op ouderdomskwaaltjes. Het door de achterpoten zakken, is daar één van en kan dus het gevolg zijn van ouderdom. Het verlies van kracht is dan de oorzaak.

Maar daarnaast kan een oudere hond natuurlijk ook last krijgen van bijvoorbeeld spondylose of een hernia. Deze twee problemen zijn eerder in de blog beschreven en kunnen ook bij oude honden voorkomen.

Alhoewel het feit dat je oude hond door zijn poten zakt dus inderdaad het gevolg van ouderdom kan zijn, kan het ook te maken hebben met iets serieuzere klachten. Daarom is het bezoeken van een dierenarts zeker aan te raden.

Hond struikelt en zakt door Voorpoten

Alhoewel het vaker bij de achterpoten lijkt voor te komen, kan het ook gebeuren dat een hond door de voorpoten zakt en struikelt.

Mijn advies voor een hond die af en toe door de voorpoten zakt is hetzelfde als een voor een hond die hetzelfde probleem met de achterpoten heeft: neem contact op met de dierenarts.

Meestal heeft dit te maken met gebrek aan spierkracht en komt dit bij oudere honden voor.

Meest gestelde vragen:

Mijn hond trilt en zakt door zijn achterpoten, wat is er aan de hand?

Trillen kan vele oorzaken hebben, welke dat zijn lees je hier.

Mijn hond zakt door zijn achterpoten wat kan ik doen?

Dit is een beangstigende situatie, lees hier wat je wel en vooral wat je niet moet doen.

Mijn hond heeft diarree en zakt door zijn poten wat kan ik doen?

Het kan een tijdelijke onschuldige oorzaak zijn, maar lees hier wat er nog meer verkeerd kan gaan.

Gerelateerde berichten