katten en chocolade

Na een dag hard gewerkt te hebben, plof je op de bank neer met een reep van je favoriete chocola en een feel-good film. Maar net als je de televisie aanzet, gaat de deurbel. Je legt de reep opzij, en loopt naar de deur toe. Niets aan de hand. Je komt terug bij je luie sofa, en… de reep chocolade is weg. Je kat kijkt je vervolgens met een vieze snoet aan.

Het kan niet anders: je kat heeft chocola gegeten. Al snel spoken alle horrorverhalen over chocolade en katten door je hoofd. ‘’Dat ging toch niet goed samen?’’

Ik snap dat je je zorgen maakt om je huisdier. Daarom heb ik in deze blog alle feiten over katten en chocola op een rijtje gezet. Je vindt hier onder andere of katten chocolade mogen, wat je moet doen als je kat chocola heeft gegeten en de symptomen van vergiftiging bij een kat.

katten en chocolade

Mogen katten chocolade eten?

Laten we direct bij die belangrijke vraag beginnen: mogen katten chocolade hebben?

Het antwoord op die vraag is vrij simpel: nee. Katten mogen eigenlijk geen chocola eten. De zoete lekkernij bevat namelijk het stofje ‘theobromine’, wat giftig kan zijn voor katten en honden. Maar raak nog niet direct in paniek; een kleine hoeveelheid theobromine kan geen kwaad. Grotere hoeveelheden kunnen echter fataal zijn. Hiervoor gelden enkele vuistregels.

In principe kun je stellen dat hoe donkerder de chocolade is, hoe meer theobromine het bevat. In pure chocolade zit bijvoorbeeld al zo’n 15 miligram van het stofje per gram chocolade. Dit aantal neemt bij melkchocolade al af naar ongeveer 3 milligram theobromine per gram chocolade. Bij witte chocolade is het aantal theobromine nihil.

Vooral producten met heel veel cacao, zoals cacaopoeder, cacaodoppen (die mensen in de tuin leggen om onkruid, slakken en katten te weren) en cacaobonen bevatten veel theobromine. Hier moet dus in het bijzonder mee opgepast worden.

In producten als hagelslag en chocoladepasta zit ook theobromine, maar dit aantal ligt niet enorm hoog en is vergelijkbaar met melkchocolade. Je kat zal niet doodgaan als ze een paar hagelslagjes van de grond naar binnen werkt.

kat eet chocolade

Wanneer is chocolade giftig voor katten?

Zoals eerder te lezen was, is chocolade niet direct giftig voor katten. Pas in bepaalde hoeveelheden kan het tot problemen leiden. Deze hoeveelheid heeft te maken met het gewicht van je dier. Hieronder zal een overzicht volgen waarin dit voor de meest bekende chocoladesoorten is weergegeven.

Let er wel op dat het hier om gemiddelden gaat. Niet elke kat reageert hetzelfde op chocolade, dus de resultaten kunnen per kat verschillen. Maar ook ieder merk chocolade bevat een andere hoeveelheid theobromine. Als je twijfelt, is het verstandig om de dierenarts een bezoekje te plegen.

Cacaopoeder
Cacaopoeder bevat een grote hoeveelheid aan theobromine, en is daarom snel giftig voor katten. Hiervoor geldt over het algemeen:

Niets aan de hand: minder dan 0,5 gram cacaopoeder per kilo lichaamsgewicht: Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit 2 gram cacaopoeder.

Potentiële problemen: tussen de 0,5 en 0,8 gram cacaopoeder per kilo lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit tussen de 2 en 3,2 gram cacaopoeder.

Ingrijpen :meer dan 0,8 gram cacaopoeder per kilo lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit bij meer dan 3,2 gram cacaopoeder.

Potentieel fataal: Meer dan 4 gram cacaopoeder per kilo lichaamsgewicht kan fataal zijn voor de kat. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit bij meer dan 16 gram cacaopoeder.

Pure chocolade
Ook in pure chocolade zit veel theobromine, waardoor een kat er snel vergiftigd door kan raken. Over het algemeen geldt:

Niets aan de hand: minder dan 0,8 gram pure chocolade per kilo lichaamsgewicht: Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit 3,2 gram pure chocolade.

Potentiële problemen: tussen de 0,8 en 1,3 gram pure chocolade per kilo lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit tussen de 3,2 en 5,2 gram pure chocolade.

Ingrijpen: meer dan 1,3 gram pure chocolade per kilo lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit bij meer dan 5,2 gram pure chocolade.

Potentieel fataal: Meer dan 6 gram pure chocolade per kilo lichaamsgewicht kan fataal zijn voor de kat. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit bij meer dan 24 gram pure chocolade.

Melkchocolade
In de meest populaire chocoladesoort zit gelukkig niet extreem veel theobromine. Toch moet je wel uitkijken met melkchocolade. Hierna volgen enkele algemene maatstaven:

Niets aan de hand: minder dan 6 gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht: Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit 24 gram melkchocolade.

Potentiële problemen: tussen de 6 en 9 gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit tussen de 24 en 36 gram melkchocolade.

Ingrijpen: meer dan 9 gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit bij meer dan 36 gram melkchocolade.

Potentieel fataal: Meer dan 45 gram melkchocolade per kilo lichaamsgewicht kan fataal zijn voor de kat. Bij een gemiddelde huiskat van 4 kilogram is dit bij meer dan 180 gram melkchocolade.

Witte chocolade
Eet de kat witte chocolade? Dan is er gelukkig geen man overboord. Witte chocolade bevat zo weinig theobromine dat de kat er waarschijnlijk niets aan overhoudt. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken.

katten chocola

Wat is theobromine en wat maakt het schadelijk?

Ik heb het nu wel de hele tijd over theobromine, maar heb eigenlijk nog niet uitgelegd wat het is en waarom het zo schadelijk is voor je huisdier. Daar zal nu verandering in komen.

Theobromine is een stofje dat in cacaobonen zit. In kleine hoeveelheden kan het geen kwaad, zeker gecombineerd met een snelle afbraak in het lichaam. Het probleem is echter dat theobromine in het lichaam van katten (en honden) niet snel afgebroken wordt, en zich juist bijna een week lang kan opstapelen.

Mensen daarentegen breken het stofje snel af, waardoor er bij ons geen gevaar bestaat op vergiftiging, ook bij grote hoeveelheden.

Symptomen vergiftiging kat

Vermoed je dat de kat chocolade heeft gegeten, maar weet je het niet zeker? Dan kan het lonen om naar het gedrag van de kat te kijken. Een kat laat namelijk enkele symptomen zien als hij of zij vergiftigd is.

De symptomen van vergiftiging bij een kat laten zich meestal pas na een uur of 4-12 zien. In sommige gevallen kan het wel een dag duren voordat de eerste problemen zich voordoen. Deze kunnen wel 3 dagen aanhouden.

De kat kan bijvoorbeeld beginnen met overgeven, in een hyperactieve bui raken, veel drinken, aan de diarree raken, onrustig zijn, meer dan normaal plassen of een hogere (of juist lagere) temperatuur hebben.

Als de kat ernstig vergiftigd is, zijn de symptomen iets anders. Naast de bovenstaande problemen, kan het dier ook last krijgen van stijve spieren, bloed overgeven of plassen, snellere ademhaling en zelfs tremoren, flauwtes en hartritmestoornissen krijgen. De kat kan ook in een coma terechtkomen, en in het ergste geval, komen te overlijden.

kat vergiftigd symptomen

Mijn kat heeft chocola gegeten. Wat nu?

Als je ziet dat de kat chocolade eet, is het nog niet te laat. Je eerste stap is natuurlijk om de chocola weg te leggen en ervoor te zorgen dat de kat er niet meer van eet. Is het kwaad al geschied en ben je bang dat de kat teveel chocolade naar binnen heeft gewerkt? Dan volgen hier enkele oplossingen.

Bezoek de dierenarts

Als je huisdier chocolade heeft gegeten en je bang bent dat je kat vergiftigd is, moet het bezoeken van een dierenarts je eerste stap zijn. De arts beschikt over de benodigde expertise en kan bepaalde middelen toedienen of voorschrijven.

Laat de kat braken of spoel de maag

Als de kat nog geen symptomen van vergiftiging vertoont, is het aan te raden om de kat te laten braken of de maag van de kat te spoelen. Op deze manier kan de chocolade uit de maag van de kat komen voordat het in het lichaam is opgenomen. Een dierenarts kan je hierbij helpen.

Geef de kat Norit

Meerdere dierenartsen raden aan om de kat Norit toe te dienen. Norit, ook wel actieve kool genoemd, is in staat om zich te binden aan bepaalde stoffen en ze zo onschadelijk te maken. In dit geval zorgt het ervoor dat het de opname van de chocolade in de darmen afremt.

Het is verstandig om voor de toediening van Norit met de dierenarts te overleggen.

kat heeft chocola gegeten

Gerelateerde berichten